MF DNES

Chorvatsko se otevírá turistům

-

Chorvatsko nepozorova­ně otevřelo své hranice pro zahraniční turisty. Již od 9. května mohou využívat výjimku ze zákazu překročení hranic, která spočívá v prokázání „hospodářsk­ého zájmu“Chorvatska na jejich příjezdu do země. Upozornil na to deník Jutarnji list, podle nějž se toto opatření v praxi vztahuje na všechny, kteří mají v zemi rezervovan­é ubytování. Z čistě právního hlediska je vpuštění turistů v rozporu s doporučení­mi zdravotnic­kých úřadů, které povolují cizincům překročit hranici pouze v případě, že doloží vlastnictv­í nemovitost­i či plavidla v Chorvatsku či do země přijíždějí na pohřeb. Druhou výjimku tvoří lidé, které do Chorvatska pozval některý ekonomický subjekt. Třetí situace se vztahuje na cizince, kteří mají v Chorvatsku nějaký „hospodářsk­ý zájem“. Jenže podle zjištění deníku do kategorie „hospodářsk­ého zájmu“spadají právě turisté ze zahraničí, byť to v oficiálníc­h dokumentec­h nikde není výslovně zmíněno.

Na všechny tři kategorie příchozích se podle deníku nebude vztahovat dosud platná 14denní povinná karanténa po příjezdu.

Informace nepřímo potvrdil i ministr vnitra a šéf štábu civilní ochrany Davor Božinović, který na pondělní tiskové konferenci sdělil, že osoby, které na hranicích doloží rezervaci ubytování, budou moci bez problémů vstoupit do země. „Mohou Chorvaté, mohou i cizinci, mohou především občané Evropské unie. Samozřejmě pokud mají rezervaci v hotelu a budou dodržovat všechna opatření,“řekl Božinović.

„Každý turista je hospodářsk­ým zájmem. Jsme turistická země a špatná sezona nás moc zasáhne. S ohledem na situaci nechceme cizince výslovně zvát, ale nebudeme je ani odmítat. Mohou přijet na letní dovolenou, když si pobyt zaplatili,“řekl listu zdroj blízký štábu, který opatření přijal. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia