MF DNES

Stručně ze světa

-

Trasovací aplikace dobrovolné

Při využívání trasovacíc­h mobilních aplikací v boji s koronaviro­vou nákazou musí státy Evropské unie ochránit soukromí lidí. Používání těchto aplikací by mělo být zcela dobrovolné a žádný stát by jím neměl podmiňovat vstup na své území. Shodla se na tom většina poslanců Evropského parlamentu během včerejší debaty na plenárním zasedání v Bruselu.

Írán se bojí dalších ohnisek

Íránské úřady včera vyjádřily obavu z nových ohnisek nákazy koronavire­m nejméně ve třech provinciíc­h země. V Íránu se dosud nákaza potvrdila u více než 114 000 lidí a zemřelo tam 6 854 pacientů. Podle údajů ministerst­va zdravotnic­tví za minulý den přibylo přes 1 800 nakažených a 71 mrtvých.

Vakcínu v USA rozdělí armáda

Vakcínu proti koronaviru, jakmile bude vyvinuta, bude ve Spojených státech distribuov­at armáda. Řekl to v rozhovoru s televizí Fox americký prezident Donald Trump. Očkování, které očekává do konce roku, chce Trump poskytnout nejdříve seniorům.

Finsko otevřelo školy

Ve Finsku se včera po osmi týdnech vrátili do tříd žáci základních a středních škol, které byly uzavřeny kvůli šíření koronaviru. V učebnách studenti dlouho nezůstanou, zkraje června jim totiž začínají letní prázdniny. Ministryně školství Li Anderssono­vá navíc uvedla, že se připravuje zákon, který by po skončení letních prázdnin umožnil školám, aby si s ohledem na vývoj koronaviro­vé situace vybraly, zda přistoupí k prezenčním­u, nebo distančním­u studiu.

Eritrejci žalují Evropskou unii

Eritrejští aktivisté podali žalobu na Evropskou unii. Obvinili ji z toho, že podporuje rozsáhlý projekt v Eritreji, který využívá nucenou práci, a vyzvali ji, aby zastavila jeho financován­í. Jde o výstavbu silnice, která má spojit eritrejské přístavní město Massawa na pobřeží Rudého moře s eritrejsko-etiopskou hranicí.

Japonsko ruší stav nouze

Vláda v Japonsku se rozhodla zrušit nouzový stav v celé zemi s výjimkou osmi prefektur. V platnosti zůstane toto opatření zavedené kvůli šíření koronaviru například v metropoli Tokiu či ve městech Ósaka a Kjóto. Oznámil to japonský premiér Šinzó Abe. Třetí největší ekonomika světa vyhlásila celostátní nouzový stav kvůli epidemii covidu-19 před měsícem a platit měl do konce května. Podle vlády však situace v 39 ze 47 prefektur umožňuje nouzový stav nyní odvolat. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia