MF DNES

Záhada v Kábulu: Kdo vystřílel porodnici?

Miminko bylo zastřeleno hodinu po narození. Útočníci stříleli na těhotné i matky po porodu, jež se krčily pod lůžky.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

KÁBUL Ani včera nebylo stále jasné, ke komu patřili ozbrojenci, kteří v úterý přepadli porodnici v afghánském Kábulu, a proč postříleli 24 osob včetně miminek.

Tálibán ani Islámský stát se nepřihlási­ly k masakru, který otřásl i na vše zvyklým Afghánistá­nem, kde se s přestávkam­i válčí a umírá už od roku 1979.

Mezi oběťmi byly i maminky po porodu a těhotné, jimž nepomohlo, že hledaly úkryt pod postelemi.

Zatímco úřady pátraly, ke komu mrtví útočníci patřili, vynořovaly se stále nové detaily o tom, co se stalo. Když zabijáci například stříleli, jedna žena právě na sále rodila. A když bezpečnost­ní síly bojovaly s nájezdníky, pod palbou probíhala evakuace jednadvace­ti nemluvňat a matek do jiné nemocnice. Jedno z dětí utrpělo zlomeninu, ostatní vyvázly bez újmy.

Útočníci maskovaní za policisty zahájili přepad vhozením tří granátů a poté začali pálit postupně do řady pokojů. Z 24 zabitých byla dvě miminka. Šestnáct osob bylo zraněno. Po několikaho­dinové bitvě byli útočníci zabiti.

Média přinesla příběh sedmadvace­tileté matky jménem Zajnáb: nemohla roky otěhotnět, podařilo se to až před devíti měsíci. Protože těhotenstv­í bylo rizikové, její tchyně jí zajistila porod v této porodnici, aby byla jistota, že porod proběhne v pořádku. V úterý ráno se jí narodil chlapeček, který dostal jméno Omid, Naděje. Hodinu poté, co se císařským řezem narodil, útočníci ho zastřelili, když ležel v kolébce. Tchyně to vše viděla na vlastní oči.

Hrůzný čin se stal v nemocnici, která leží v šíitské čtvrti Kábulu. Právě proto mířilo podezření ihned na Tálibán a Islámský stát, což jsou sunnité. (vod)

 ?? Foto: Reuters ?? Ty, které přežily Děti, jež ztratily své matky během útoku neznámých teroristů, leží na posteli v nemocnici v afghánském Kábulu.
Foto: Reuters Ty, které přežily Děti, jež ztratily své matky během útoku neznámých teroristů, leží na posteli v nemocnici v afghánském Kábulu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia