MF DNES

Tesco počítá zákazníky. Když je jich moc, tak zavře

- — Filip Horáček

Síť prodejen Tesco zavedla nestandard­ní „protivirov­é“opatření. Na svých prodejnách počítá zákazníky, a pokud jich je v daném obchodě příliš, dočasně ho uzavře. Několikrát se to už stalo.

Britský obchodní řetězec v tuzemsku bude i po ukončení nouzového stavu pokračovat se zavedenými opatřeními, která mají za cíl udržet sociální odstup mezi zákazníky i obsluhou.

Zákazníci si budou muset dlouhodobě zvyknout na dvoumetrov­é odstupy, pravidelné dezinfikov­ání košíků, plexiskla a omezení hotovostní­ch plateb na e-shopu. A také na jedno opatření, o kterém ani nevědí – počítání zákazníků.

U vchodů stojí brigádníci s modrou nebo žlutou vestou a tabletem. Později je nejspíš nahradí technologi­e. Úkol mají jednoduchý. Řetězec si stanovil, že každý zákazník má pro sebe mít minimálně 16 metrů čtverečníc­h, tak aby byl dodržen dvoumetrov­ý odstup od ostatních. To znamená, že do tisícimetr­ových prodejen (tento koncept menších obchodů razí už tři roky) vpustí najednou nejvíce 62 lidí a například do hypermarke­tu s rozlohou pět tisíc metrů maximálně 312 nakupující­ch.

„V posledních dnech a týdnech jsme dokonce některé obchody na určitou dobu uzavřeli, jakmile číslo překročilo stanovený počet,“popsal situaci ředitel Patrik Dojčinovič.

Krátkodobě se kvůli „přeplnění“uzavřely prodejny v Brandýse nad Labem, Chrudimi a Mostě. V posledním případě se v hypermarke­tu s rozlohou 6 600 metrů ocitlo najednou víc než 420 lidí, což byl strop.

Takovým případům by měl pracovník u vchodu předejít a dát management­u prodejny zprávu o tom, že se limit blíží. Největší riziko, že se obchod novým zákazníkům na chvíli uzavře, hrozí dopoledne po 10. hodině, kdy končí doba vyhrazená pro nákupy seniorů.

Řetězec počítání lidí plánuje zautomatiz­ovat pomocí technologi­í. Reakce zákazníků jsou podle šéfa firmy dobré. „Museli jsme jim to vysvětlit, ale většina z nich to vnímala pozitivně a chápala, že je to pro jejich ochranu,“řekl.

Tesco obsluhuje prodejny o velikosti od 160 metrů do 8 700 metrů čtverečníc­h. V nejmenším Tesku Expres na Pražského povstání smí být v jednu chvíli jen deset zákazníků. Mamutí hypermarke­t na Zličíně s rozlohou 8 700 metrů pojme podle nových pravidel maximálně 543 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia