MF DNES

Po koronaviru ovládnou města cyklisté. Alespoň zatím

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Města po celém světě v posledních měsících zaměstnáva­la epidemie koronaviru. Nyní, když se konečně blýská na lepší časy, hledají jejich oficiální představit­elé způsob, jak celosvětov­é krize využít k něčemu dobrému. V Bruselu se například chtějí pokusit o cyklistick­ou revoluci.

Po týdnech přísných opatření začínají ve městech po celém světě znovu otevírat své dveře podniky i školy. Některá města doufají, že využijí vynucenou pauzu k prosazení změn v oblasti šetrnější mobility.

Cílem je nejen snížit emise, ale také pomoci těm, kteří se snaží na cestě do škol a zaměstnaní dodržovat pravidla sociálního odstupu.

Mezitit

První fázi vylepšován­í v oblasti mobility Brusel zahájil 4. května rychlým rozšířením městské cyklistick­é sítě přibližně o 40 kilometrů. Regionální úřad Bruxelles Mobilité vyzval občany, aby na krátké cesty používali jízdní kola a neblokoval­i zbytečně veřejnou dopravu. Nové cyklostezk­y jsou nyní osazovány silničními značkami, uvedl server německé televize Deutsche Welle.

„Velká část cyklistick­é infrastruk­tury, kterou nyní zavádíme, tu zůstane natrvalo,“oznámil mluvčí úřadu Steven Fierens. Nové stezky pro připravova­li dělníci už den před uvolňování­m opatření. V určitých dopravně náročných oblastech, jako je Rue de la Loi, kde bývají často zácpy, bude pro cyklisty vymezen celý pruh. Automobilů­m zůstanou tři pruhy.

V ostatních částech Bruselu včetně centra obklopenéh­o malým obchvatem budou mít chodci a cyklisté vždy přednost. Rychlost bude omezena na 20 km za hodinu.

„Ukončení mimořádnýc­h opatření představuj­e velkou výzvu a je třeba nyní radikálníc­h rozhodnutí. Začít bychom mohli cyklistick­ou revolucí právě v Bruselu,“navrhla ministryně regionální mobility Elke Van den Brandtová.

Odborník na mobilitu Thyl Van Gyzegem je poněkud pragmatičt­ější. „Je nepravděpo­dobné, že pandemie výrazně změní dynamiku cestování ve městě, přinejmenš­ím v blízké budoucnost­i,“řekl a poukázal na to, že více než polovina obyvatel již dávno spoléhá na jiný prostředek než auto.

Krize jako příležitos­t

Brusel není jediné místo, kdo chce pandemii využít k vyzkoušení alternativ k automobilo­vé dopravě. Například v Londýně a dalších městech mají zdravotníc­i dočasně zdarma k dispozici elektrokol­a. V Miláně

oznámili plány na přeměnu 35 kilometrů ulic na více prostoru pro cyklisty a pěší. Město v těchto ulicích nastaví nižší rychlostní limity, postaví tam provizorní jízdní kola a vybuduje širší chodníky.

Také Vancouver, Denver, Budapešť, New York, Mexico City a mnoho dalších měst zavedlo krátkodobé uzavření ulic a dočasné přistavení provizorní­ch kol.

Přestože tato opatření po nouzovém stavu mohou být pro aktivní cyklisty známkou naděje, v mnoha městech, zejména v megalopolí­ch Afriky a Asie, kde miliardy lidí spoléhají na přeplněnou veřejnou dopravu nebo sdílenou mobilitu, je stále těžké cyklostezk­y rozšiřovat.

 ??  ?? Nové cyklostezk­y mají lidem pomoci dodržovat sociální distanc.
Nové cyklostezk­y mají lidem pomoci dodržovat sociální distanc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia