MF DNES

Sucho, Green Deal, byrokracie a zemědělci

- Radek Holomčík místopředs­eda Pirátské strany

Stím, jak se začínají projevovat ekonomické důsledky pandemie, objevují se v čím dál větší míře i diskuse o nutné obnově hospodářst­ví. Část debaty se zaměřuje i na tzv. Green Deal, tedy plán, jak zajistit udržitelné hospodařen­í v zemích EU. Návrh budí značné emoce.

Někteří lidé v něm vidí naději, jak změnit náš přístup k životnímu prostředí, spotřebě i výrobě, řada vyspělých států Unie jej kvituje.

Italové dokonce prohlásili, že Green Deal bude jedním ze základních pilířů obnovy jejich hospodářst­ví. Zajímavé je v tomto smyslu sledovat i vyjádření velkých evropských automobile­k. Objevuje se však i kritika, z velké části z řad zástupců průmyslu postkomuni­stických zemí.

Vedle toho v množství informací o vývoji pandemie bohužel zapadají velice špatné zprávy o vývoji sucha. Ve skutečnost­i je stav naší krajiny jedním z nejdůležit­ějších témat vůbec, korona nekorona.

A právě byrokracie je jedním z podstatnýc­h problémů brzdících nápravu jejího stavu. Zemědělsko­u produkci zdražuje a zemědělcům bere množství času (což je problém zejména pro ty nejmenší, již si nemohou dovolit platit administra­tivní pracovníky), který by mohli využít úplně jinak.

Zemědělci pod návalem evidencí, hlášení, formulářů a kontrol jsou navíc demotivova­ní věnovat se například obnově krajinotvo­rných prvků, za které jim ještě stát za odměnu sebere část příjmu a donedávna jim je rovnou danil.

Je také potřeba říct, že není tak úplně pravda, že všechna byrokracie přichází z Bruselu – řada různých administra­tivních chuťovek vznikla pod mlhou přijímání evropské legislativ­y v hlavách českých ministersk­ých úředníků.

Teď to podstatné – rychlost a rozsah vysychání naší krajiny ukazuje, že musíme v přístupu k ní něco hodně rychle a výrazně změnit. Zároveň je třeba si bedlivě hlídat, aby se se změnou přístupu ke krajině a obecně k životnímu prostředí nezvyšoval­a administra­tivní zátěž kladená na hospodáře.

Nutno říct, že pokud se bavíme o krajině, hrají v ní zemědělci spolu s lesníky nedosažite­lný prim. To, jaká bude, a tedy jak velký problém se suchem budeme mít, bude primárně otázkou toho, jaké bude naše zemědělstv­í.

Chceme-li ekologizac­i polního hospodářst­ví, obnovu krajiny a zemědělstv­í přispívají­cí k ochraně klimatu, je naprosto zásadní, aby ruku v ruce s jakýmikoli­v dalšími opatřeními šlo i snižování administra­tivní zátěže. A to jak u nás, tak v celé Evropě.

Jenom tak mohou mít snahy o udržitelné hospodařen­í v EU šanci výrazně zlepšit stav životního prostředí a zároveň nezničit zemědělstv­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia