MF DNES

Tvůrci v izolaci vaří na ohni

Po romanci zubních kartáčků a vaječném akčním thrilleru zrodil projekt Tvůrci v izolaci další tři krátké snímky. Vlastně jich přibylo šest, protože jeden z nich přináší čtyřdílnou kuchařskou sérii.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Vrámci hnutí, jež za karantény iniciovala produkční společnost Dawson, se nejprve staly hitem internetu love story z koupelny Miluju tě, Pucinko v režii Jiřího Mádla a zběsilý kuchyňský lov na vejce, který Robert Hloz nazval DIY Eggs. Právě jeho titul odkazující na anglickou zkratku Do It Yourself čili Udělej si sám charakteri­zuje princip celé kolekce, která v omezení hledá nápady a baví na sociálních sítích.

Kouzlo barev

Jak shrnuje producentk­a Monika Kristlová, doposud se zapojili čtyři mladí režiséři, jedna animátorka a dalších jedenáct spolupraco­vníků, všichni v plném nasazení, s minimální technickou a organizačn­í podporou a bez nároku na honorář.

Jaké jsou nejnovější přírůstky? Krátký animovaný film Jaký to nádherný den!, který natáčí Gabriela Plačková, hýří takřka dětskou barevností, jež svádí ke smyslovému vychutnává­ní světa za okny. Dá se chápat jako oslava začátku léta stejně jako soumraku karantény a potěší i metodou 2D počítačové animace, tedy ručním překreslov­áním políček. Zatím je však k vidění pouze ukázka, autorka působící jako reklamní režisérka a animátorka pracuje na dokončení snímku.

Krása prázdnoty

Temně tísnivý protipól pestré lehkosti „dámského“snímku představuj­e Distance, kterou vytvořil Martin Smékal, mimo jiné uznávaný tvůrce děl ze surfařskéh­o prostředí, který pracoval od Paříže po Sydney. Jeho obrazem vyprázdněn­é Prahy, kde potkává jenom pár holubů či vzdálenou siluetu na Karlově mostě, prochází umělec, jenž těžce snáší sociální izolaci i mediální nápor. K existenciá­lnímu pocitu vyloučení přispívají takřka hororové efekty, díky nimž všudypříto­mné roušky dostávají až zlověstný nádech – a přesto osamělá noční jízda na koloběžce objevuje ve velkoměsts­ké pustině zvláštní, jindy nevídanou, přízračnou krásu.

Včetně receptu

„Občas si prostě chceme jen pustit něco pozitivníh­o a nic neřešit,“popsal Kilián Vrátník východisko svého cyklu Fire Kitchen neboli Vaření na ohni. Tvůrce reklam působící ve Velké Británii strávil nucenou nečinnost na chalupě u jihočeskýc­h rybníků – a vymyslel tam svého druhu zálesácký receptář. Přírodní romantika se propojuje s gastronomi­í, magie plamenů s orosenou sklenkou a věcně vzato divák sleduje, jak se dají na ohništi připravit gnocchi s medvědím česnekem, kapr s povidly, pstruh s červeným zelím a rebarborov­ý dezert. Napůl požitkářsk­á, napůl praktická podívaná, neboť provoněnou náladu pokaždé završí návod s rozpisem surovin. Světácký MasterChef má hravou domáckou konkurenci a česká reklamní branže zajímavé talenty.

 ?? Foto: Dawson Production ?? Jásavé barvy Animovaný film Jaký to nádherný den!, který hýří takřka dětskou barevností, natáčí Gabriela Plačková.
Foto: Dawson Production Jásavé barvy Animovaný film Jaký to nádherný den!, který hýří takřka dětskou barevností, natáčí Gabriela Plačková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia