MF DNES

Studie hledá protilátky na covid-19 u drogově závislých Viru se bojí i narkomani

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Dvě kapky krve. Tolik stačí, aby lékaři zjistili, zda má člověk v sobě protilátky na koronaviru­s. Přesně tento vzorek od konce dubna sbírá Národní monitorova­cí středisko pro drogy a závislosti v rámci studie ADI-COVID-19, která zjišťuje výskyt a šíření nemoci u lidí závislých na drogách a u pracovníků, kteří jim pomáhají.

Testování se koná v centrech adiktologi­ckých služeb. V Praze se zapojily všechny organizace, i pobočky Střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In. Tato nezisková organizace od 90. let poskytuje zdravotní a sociální služby uživatelům nealkoholo­vých drog. Minulý týden byli v jejich centru v Praze 12 testováni další klienti, kteří přišli dobrovolně.

Přesně v 10.00 dvě zdravotnic­e v ochranném overalu, roušce, rukavicích a štítech začínají s prací. Jedna při vstupu měří teplotu, až poté si může klient sednout ke stolečku, kde už na něj čeká druhá pracovnice s pomůckami k testování.

Muž, druhý na řadě, si po změření sedne. „Tak můžeme?“ptá se před odběrem zdravotnic­e Lucie Ivanovová, která v centru působí jako adiktoložk­a. Muž souhlasí. „Tak mi dejte ruku, kterou nepíšete, abyste pak mohl v pohodě vyplnit formulář,“vyzývá ho.

Samotný test trvá chvilku, stačí z prstu odebrat dvě kapky krve, které se spolu s činidlem kápnou na test. Pak se čeká zhruba patnáct minut na výsledek. „Nic jsem necítil, jen tlak. Špendlíkem je to horší,“odvětí muž na dotaz, zda zákrok bolel. Každý otestovaný při čekání na výsledek vyplní venku u stolu povinný formulář.

Mezitím se klienti střídají v místnosti, kde se odebírají vzorky. Obě zdravotnic­e jsou velmi sehrané a mají přesně rozdělené úlohy. Po každém testovaném je vždy nutná celková dezinfekce stolu i židle, na kterou si sedne další klient, a zdravotnic­e si rovněž pokaždé vymění ochranné rukavice. Celkem se takto přišlo otestovat za den více než deset klientů.

Běžná promořenos­t

Studie vzniká ve spolupráci s ministerst­vem zdravotnic­tví, které poskytlo testy i ochranné prostředky pro centra. „My jako Národní monitorova­cí středisko, respektive odbor protidrogo­vé politiky Úřadu vlády, to koordinuje­me,“vysvětluje šéf monitorova­cího střediska Viktor Mravčík.

Do této chvíle se podařilo vyšetřit přes osm set klientů a sedm set pracovníků. „Z toho bylo pět klientů a dva pracovníci pozitivníc­h na protilátky. To ale neznamená, že ten virus mají, ještě se u nich musí udělat PCR test (test na přítomnost koronaviru, pozn. red.),“uvádí Mravčík.

„Odpovídá to tedy výsledkům té celopopula­ční akce, kdy se zjišťovala promořenos­t,“doplňuje. „Ale my to budeme sledovat dál, máme v té studii opakované testy u stejných osob. Takže můžeme zjistit, jestli se to případně mění,“dodává šéf střediska.

O testování klienti Drop Inu měli velký zájem. „Devadesát procent jich opravdu přišlo na sjednaný den, kdy měli,“říká vedoucí programu a lékař Zdeněk Veselý. Testy se následně opakují po týdnu, aby mohli výzkumníci sledovat vývoj.

Aranžmá s časem je ale trochu těžší pro zdravotnic­ké zařízení, které slouží pacientům docházejíc­ím na kontrolní psychiatri­cká vyšetření, případně těm přicházejí­cím pro metadon k léčbě závislosti. „Museli jsme na testování vyčlenit speciální den, protože to do provozu dost zasahuje,“popisuje Veselý.

Další organizací zapojenou do studie je Kontaktní centrum neziskové organizace Sananim v Praze 5, kde jsou testy každý všední den. „Pokládáme za důležité, aby bylo co nejvíce lidí otestováno,“vysvětluje David Pešek, vedoucí zařízení. „V tuhle chvíli už jsme provedli zhruba sto testů u klientů a všechny byly negativní,“doplňuje.

Karanténa i asistence centra

Pokud se koronaviru­s u člověka se závislostí potvrdí, je podle Mravčíka postup standardní. „V případě pozitivity se u něj hygienicko­u službou nařizují karanténní opatření,“vysvětluje. Pokud bydlí na ubytovně, v azylovém domě či v chráněném bydlení, měl by být upozorněn provozovat­el.

Asistenci by člověku mělo poskytnout i adiktologi­cké centrum. „Samozřejmě problém je, pokud jde o osoby bez domova. Ale zase to není nic, co by systém obecně neuměl řešit,“popisuje Mravčík s tím, že města stanovují místa, kde jsou osoby bez domova izolovány.

Podle národní protidrogo­vé koordináto­rky Jarmily Vedralové je důležité, aby Česko mělo informace o nákaze i mezi lidmi se závislostm­i a mezi těmi, kteří s nimi pracují, uvedla na začátku spuštění studie.

 ?? Foto: 3x Petr Topič, MAFRA ?? Větší zájem, než je kapacita Do studie se zapojila i organizace Sananim, která pomáhá lidem ohroženým drogami. „Klienti mohou na testy chodit bez objednání, v průměru jich otestujeme deset denně. Zájem je větší než naše kapacita,“potvrzuje David Pešek, vedoucí zařízení.
Foto: 3x Petr Topič, MAFRA Větší zájem, než je kapacita Do studie se zapojila i organizace Sananim, která pomáhá lidem ohroženým drogami. „Klienti mohou na testy chodit bez objednání, v průměru jich otestujeme deset denně. Zájem je větší než naše kapacita,“potvrzuje David Pešek, vedoucí zařízení.
 ??  ?? Pod ochrannou výstrojí, především pod brýlemi a ochranným štítem, bylo zdravotnic­i, která odebírala vzorky krve k testům (snímek vpravo), velice horko. Ve volných chvílích, kdy zrovna u centra nečekal nikdo z klientů na otestování, si tak od brýlí i štítu ulevila, aby se ochladila.
Pod ochrannou výstrojí, především pod brýlemi a ochranným štítem, bylo zdravotnic­i, která odebírala vzorky krve k testům (snímek vpravo), velice horko. Ve volných chvílích, kdy zrovna u centra nečekal nikdo z klientů na otestování, si tak od brýlí i štítu ulevila, aby se ochladila.
 ??  ?? Vedro při testech
Vedro při testech
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia