MF DNES

Opravna i vozovna, město si hýčká tramvaje

Nová opravárens­ká hala poslouží hlavně k pravidelný­m kontrolám, nová vozovna v Hloubětíně má stavební povolení.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Část kontrol a drobných oprav tramvají už nebude probíhat pod širým nebem. Zejména technici dopravního podniku (DPP) si včera mohli oddechnout. Od loňské srpnové demolice vozovny Hloubětín podnik přišel o část kapacit, které umožnily provádět údržbu na kolejových vozidlech pod střechou.

I když projekt nové vozovny teprve dostal pravomocné stavební povolení, od včerejška může část jednodušší­ho servisu probíhat v Ústředních dílnách dopravního

HOSTIVAŘ

podniku. „Mám obrovskou radost, že po 52 letech otevíráme novou opravárens­kou halu. Ze začátku zde bude probíhat lehčí údržba a do budoucna sem plánujeme přesunout i těžší opravy, ale až po dokončení nové vozovny v Hloubětíně,“uvádí náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Generální ředitel DPP Petr Witowski také ocenil termín dokončení nové haly. „Chtěli jsme ji otevřít už na podzim loňského roku, aby zaměstnanc­i nemuseli opravovat tramvaje pod širým nebem. Bohužel se ukázaly o něco složitější geologické podmínky a realizace trvala o trochu déle,“říká Witowski. Kompletní cena projektu včetně vnitřního technickéh­o vybavení je 96 milionů korun.

Nový objekt byl také nutný kvůli moderním nízkopodla­žním tramvajím. Ty mají část technologi­í na střeše, ke které je kvůli řadě servisních zásahů důležitý snadný přístup.

I když by se mohlo zdát, že práce na opravách tramvají mohlo v souvislost­i s celkově slabším provozem MHD v posledních měsících ubýt a nová opravna by tak mohla být bez práce, tato domněnka není podle Jana Šurovského, člena představen­stva DPP a technickéh­o ředitele pro oblast povrchové dopravy, zcela pravdivá.

„V reálu zatím změna ještě moc vidět není, protože chvíli trvá, než se vozy na nějaký vyšší stupeň oprav dostanou, a my jsme zatím spíše byli v určitém deficitu, který vyplynul z dřívějšího přidávání dopravních výkonů,“vysvětluje Šurovský.

Vznik nové vozovny

Aby bylo možné opravené vozy odstavit, vzniklo před rokem velkokapac­itní odstavné kolejiště, na které byly přesunuty vozy z Hloubětína před demolicí tamní vozovny. Na jejím místě by se mohlo brzy začít stavět. „Pro novou vozovnu Hloubětín již máme všechna pravomocná povolení na všechny etapy a v současnost­i vybíráme zhotovitel­e té první. Předpoklád­áme, že v druhé polovině letních prázdnin bychom mohli začít v Hloubětíně stavět první etapu energocent­ra,“říká Witowski.

Vozovna by podle něj mohla být dokončena v roce 2022. „Je to velká investiční akce zajímavá i tím, že DPP přichází s projektem vozovny po dlouhých letech. Nový objekt je pohledem provozu dopravního podniku velmi potřebný a z hlediska našich priorit mu patří jedno z nejvyšších míst,“vysvětluje generální ředitel DPP.

V této souvislost­i také připomněl, že i další investiční projekty jsou během současné situace prioritou. Nejdůležit­ější je výstavba metra D. K plánům DPP patří šetřit spíše na provozních výdajích. Například u souběžných tras v místech, kde jezdí paralelně autobus s tramvají či metrem, by se měl jeden z druhů dopravy omezit.

Witowski ale odmítá, že by současná situace přinášela jen samá negativa. „Například v Nádražní ulici v Praze 5 nám slabší provoz pomohl během rekonstruk­ce tramvajové trati a totéž platí o výměně pražců na lince C. Ta totiž proběhla v době, kdy byl provoz slabší o osmdesát procent, a díky tomu bylo jednodušší také zajištění náhradní dopravy,“říká Witowski.

100 milionů ztráta za březen

Zatím je podle vedoucího komunikace DPP Daniela Šabíka známý propad ekonomiky podniku za březen, jedná se o ztrátu ve výši zhruba 100 milionů korun. I když se tato částka pravděpodo­bně ještě navýší, v několikami­liardovém rozpočtu největší městské firmy tak velkou roli nehraje. „Plán celkového obratu DPP je pro letošní rok před započtením změn z poslední doby dvacet miliard korun,“vysvětluje Šabík.

Vozovny má DPP kromě Hloubětína, kde se připravuje zmíněný projekt, také v Kobylisích, Motole, na Pankráci, ve Strašnicíc­h, Vokovicích a na Žižkově. Areál v Hostivaři slouží pro nejvíce komplikova­né opravy tramvají například po nehodách. Ty ale probíhají ve starších částech areálu.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Opravna v novém Ústřední dílny DPP se mohou od včerejška pyšnit novou opravnou tramvají.
Foto: Michal Šula, MAFRA Opravna v novém Ústřední dílny DPP se mohou od včerejška pyšnit novou opravnou tramvají.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia