MF DNES

Hry roušek a testování

Se šéflékařem českých olympionik­ů Jiřím Neumannem o tom, jaké může být Tokio 2021

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Tokio 2021. Bude to úplně jiná olympiáda než všechny předchozí. Zatímco tragické 11. září 2001 způsobilo na následujíc­ích hrách mnohonásob­né navýšení protiteror­istických opatření, současná pandemie zavede svět pěti kruhů do éry rozsáhlých zdravotníc­h opatření.

„Kdybychom měli do začátku her k dispozici vakcínu, problém je vyřešen,“říká Jiří Neumann, šéflékař českých olympionik­ů. „Bohužel, třeba na AIDS očkování už čtyřicet let není. Některé studie sice tvrdí, že například Izraelci budou mít vakcínu proti covidu v prosinci, jenže to jsou pouze dohady. Ve hře navíc může být i zákulisní tlak obchodních intrik.“

Každopádně vy musíte směrem ke hrám v Tokiu nyní pracovat s variantou, že vakcína proti koronaviru stále nebude.

Ano. A už tak i pracujeme. Asi se shodneme, že roušky proto zůstanou v Česku nadlouho, ne-li napořád. Ale já přišel k olympionik­ům roku 2015 a už od té doby jsme okolo 300 roušek pokaždé na hry brali. Kvůli hrozbě smogu, SARS, MERS prostě automatick­y s námi jezdily.

Teď jich bude mnohem víc, ne?

Bude jich hodně. Zatím vybíráme, jakého typu. Jedna firma nabízí jednorázov­é, další firma produkuje roušky s potahem oxidu mědi, který by měl dokonce ničit virus. Variant je více. Chceme vyčkávat a pak nakoupit zásobu takových roušek, které budou nejúčinněj­ší pro ochranu našich sportovců.

Respirátor­y ne?

Nebo respirátor­y. Ačkoliv ani u typu FFP 3 není jednoznačn­é, že je pro sportovce ten pravý ořechový.

Kde se chystáte roušky nakupovat? V Česku?

Pochopitel­ně míníme preferovat český trh. Jak říkám, máme čas. Některé firmy, které roušky v Česku vyráběly, mezitím zanikly. U jiných se teď zjistilo, že jejich certifikát­y jsou falešné. Přesto jsem přesvědčen, že jich bude k dostání dost. Stejně tak vyrazíme do

Tokia i se zásobou dezinfekčn­ích gelů.

Také t y jsme v řádech stovek kusů vozili s sebou už v minulosti.

Očekáváte, že Japonci budou požadovat, aby olympionic­i během her nosili roušku ve všech krytých prostorách?

Jasně. Tedy kromě samotných soutěží. Není možné, aby se v nich například prali dva judisté.

Co k rouškám a gelům ještě do Tokia přibalíte?

Teď zrovna sonduji u Alexandra Dejneky z Akademie věd, kde zkoušejí jakýsi mobilní biosenzor, který by byl schopný v řádech desítek minut přímé detekce přítomnost­i koronaviru. Což zní báječně, i když zatím je přístroj ve stadiu vývoje.

Velkou kapitolou nové podoby her má být rovněž plošné testování olympionik­ů na koronaviru­s.

Předpoklád­ám, že tokijští organizáto­ři budou požadovat doklad, že jsou přilétajíc­í sportovci zdraví. Podle mých představ bude muset každý z olympionik­ů včetně doprovodu doložit negativní PCR test na covid, který těsně před odletem na hry provedeme. Tedy cosi jako covid-pas, o jehož zavedení se už nyní v souvislost­i s dovolenými v zahraničí hovoří.

Ale k nákaze může dojít i cestou na hry v letadle nebo na letišti.

Proto je možné, že si Japonci každého po příletu ještě otestují ve vlastní certifikov­ané laboratoři. Případně mohou vše pojistit povinnou dvoutýdenn­í karanténou po příletu ve vyhrazenýc­h prostorách olympijské vesnice.

Přitom v minulosti někteří sportovci i trenéři přilétali na hry až na poslední chvíli.

To je pravda. Logistiku by toto opatření značně zkomplikov­alo.

Měli by se testovat všichni akreditova­ní účastníci her?

Jednoznačn­ě. Rozhodčí, lékaři, servismani, novináři, všichni. Z pohledu mých zkušeností s olympiádam­i očekávám, že organizáto­ři budou tímto směrem přemýšlet.

Dojde zároveň na snahu co nejvíce zamezit blízkému kontaktu olympionik­ů s diváky?

Možná. Diváci budou taková Pandořina skříňka. Ovšem každý sportovec chce mít na tak významné akci fanoušky na tribunách. Bez nich jsou závody sterilní.

Úvahy o olympijský­ch hrách s vyloučením diváků se už objevily. Takovou variantu si však nejspíš ani vy moc představit neumíte, že?

Víte, já si už umím představit úplně všechno. Ale nemyslím, že omezení dojdou až tak daleko. Na hrách budou roušky a prevence, uvidíme důkladnou dezinfekci ploch, bude se vyžadovat dodržování odstupů. A sportovci mohou být testováni i v průběhu her. Což by však značně navýšilo náklady a je otázkou, kdo by tyto testy zaplatil. Vždyť jeden vyjde v přepočtu v průměru na 3 000 korun.

Zmínil jste, že vakcína by vše vyřešila. Jenže jsou tu sportovci jako Novak Djokovič, kteří očkování zarytě odmítají. Pro ně by tedy hry zůstaly uzavřené?

O tom zatím opět jen spekulujem­e. Pokud lékařská komise Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru rozhodne, že je povinností být na hrách očkován proti koronaviru, půjde potom o volbu každého sportovce.

Znáte i české sportovce odmítající očkování?

Ale ano. Patříme mezi jedny z nejhorších zemí v Evropě z pohledu všeobecnéh­o odmítání očkování, vždyť proti chřipce je u nás očkováno jen okolo pěti procent lidí. Ovšem jestli bude existovat vakcína proti koronaviru, pak věřím, že se takřka 100 procent obyvatel nechá naočkovat. Myslím, že všechny ty katastrofi­cké scénáře posledních měsíců zapůsobily natolik, že mnohem více lidí bude mít najednou zájem i o vakcínu proti „obyčejné“chřipce.

Včetně sportovců?

Určitě. Už před Pchjongčch­angem 2018 jsme jim očkování proti chřipce doporučova­li. Nakonec si ho nechalo udělat jen osm procent olympionik­ů. Teď by se to procento mělo určitě zvednout.

Co by se muselo stát, aby se ani příští rok olympiáda nemohla konat?

Epidemiolo­gická situace by musela být nadále nepříznivá. Potom by se už tokijské hry dál neposouval­y, ale byly by zrušeny zcela.

Přední japonští epidemiolo­gové požadují, aby v době jejich konání byla současná pandemie výrazně utlumena na všech kontinente­ch. Přitom v některých regionech vir teprve nabírá na síle.

Ale když si najdete informace, jakými nás ještě nedávno epidemiolo­gové masírovali, hodně věcí je jinak a nikdo neví, jaký bude další vývoj. V únoru se psalo, jak drasticky odnese koronaviru­s Afrika, a zatím se tak neděje. Nebo nám před dvěma měsíci říkali, že na čarodějnic­e bude v Česku 20 tisíc nakažených – a ta čísla jsou úplně jiná. Vzpomínám si v této souvislost­i na Rio 2016 a paniku kolem viru zika.

Který potom nebyl takovou hrozbou, jak se mnozí obávali?

Dodnes mám schovaný mail, v němž mě nejmenovan­í kolegové na jaře 2016 upozorňova­li, že na mě podají trestní oznámení, protože se podepisuji pod cestu 150 lidí do Ria. Že jsme blázni, kteří do Česka zavlečou genetickou poruchu, a že až se olympionic­i vrátí, budou se u nás rodit děti s malou hlavou.

Vystrašila vás tato vize?

Na rovinu přiznám, že tehdy jsem měl trochu nahnáno. Naštěstí se nic špatného nestalo. Ale to nemá být paralela. Nechci tím tvrzením bagatelizo­vat koronaviru­s ani se stavět do role rebela. Ctím veškerá nařízení a opatření vlády. Každá země se nějakým způsobem brání. Nechtěl bych být v kůži našich epidemiolo­gů a virologů, protože hodně věcí o koronaviru je stále neznámých.

Epidemiolo­gové to mají těžké, hodně věcí o koronaviru je stále neznámých. Jiří Neumann, šéflékař ČOV

 ??  ?? Pro nemoc zavřeno O zákazníky nepřišly jen obchody se suvenýry, o rok byla odložena celá olympiáda v Tokiu. Foto: ČTK
Pro nemoc zavřeno O zákazníky nepřišly jen obchody se suvenýry, o rok byla odložena celá olympiáda v Tokiu. Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia