MF DNES

Nezdolný Bibi je znovu premiér

Izrael má vládu: po 18 měsících a třech patových volbách.

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

TEL AVIV Čekání na novou vládu bylo nejdelší v historii Izraele, více než 500 dní. Zbytečně, protože kabinet, který měl včera večer skládat přísahu (byla odložena na neděli), mohl vzniknout už před rokem. Od loňského 9. dubna, kdy se konaly první parlamentn­í volby, se politické tváře prakticky nevyměnily. Patem skončily i další dvoje volby – loni v září a letos v březnu. Izrael jen zažil dlouhou a marnou snahu o sesazení Benjamina Netanjahua, který je obviněn ve třech korupčních skandálech. Muž, který se už loni stal nejdéle sloužícím premiérem v dějinách Izraele, však bojoval jako lev a vyplatilo se mu to. Teď to vypadá, že v jeho vládě chtějí být skoro všichni.

Telavivan Gary se jako řada dalších voličů levice nemůže smířit s tím, že premiérem země bude muž obviněný z korupce. Už před několika týdny mi poslal po sociálních sítích vtip. Je na něm obrázek netopýra a nápis: „Netopýr, který mě zachránil – román od Benjamina Netanjahua.“

Ano, je to právě krize způsobená koronavire­m, co přimělo Netanjahuo­va hlavního rivala Bennyho Gance ke spolupráci napříč politickým spektrem. Ekonomika se zadrhla, nezaměstna­nost kvůli protikoron­avirovým opatřením přesahuje 25 procent. Takový Izrael ještě nezažil. Tolik lidí bez práce nebylo ani v dobách, kdy byl Izrael napaden arabskými státy, a ani začátkem 90. let, kdy se přistěhova­lo na milion ruských Židů. Na tom, že je potřeba silné schopné vlády, se shodnou všichni. Jenže pro některé voliče je teď Ganc zrádce nebo muž se „slabými nervy“.

V posledních týdnech se dokonce mluvilo i o čtvrtých volbách. Ale v Izraeli se volí ve všední den a firmy tak musejí proplácet zaměstnanc­ům den volna, což by pro ně byla další finanční rána. Navíc by volby musely provázet náročná hygienická opatření kvůli koronaviru. A výsledek? Možná stejný jako při posledních třech hlasováníc­h. Čím více levice do Netanjahua tepe, tím víc se ho jeho voliči zastávají.

„Kdyby Ganc vydržel a neustoupil, Bibi by to vzdal,“říká mi jeden z demonstran­tů, kteří se v posledních týdnech scházeli na Rabinově náměstí v Tel Avivu s černými vlajkami. Předem si na zem nakreslili čáry pro dvoumetrov­é odstupy, jak to požadují opatření proti šíření koronaviru. Tomu, aby Netanjahu nadále pokračoval ve funkci premiéra, ale nezabránil­i. Koaliční dohoda říká, že bývalý náčelník generálníh­o štábu

Ganc teď dostane ministerst­vo obrany. Premiérem se má stát až ve druhé polovině vládního období, tedy přesně 14. listopadu příštího roku. Jeho voliči si notují, že je to chyba. Že Netanjahu je „lstivý jako liška“a že radši se postará o nové volby, než aby předal křeslo podle dohody.

Rozhodně teď má Izrael vládu, která by měla mít podporu minimálně 72 poslanců. Vznik první vlády národní jednoty po více než 40 letech provází rozpad mnoha straniček a uskupení. A Ganc zdaleka nebyl jediný, kdo po posledních volbách přeběhl na druhou stanu. V kabinetu tak například bude Amir Perec z levicové strany práce, která má programově ke středoprav­icovému Likudu Benjamina Netanjahua mnohem dál, než třeba právě Ganc a několik jeho spojenců z uskupení Modrá a Bílá. Naopak druhý lídr Modré a Bílé Jair Lapid byl jednou z předních tváří při demonstrac­ích proti vládě národní jednoty.

Izraelská politická scéna je rozdrobená. A všichni za svou podporu Bibiho něco chtějí. Výsledkem bude 34 až 36 ministerst­ev, což pro zemi, která je rozlohou menší než Česko a má něco přes devět milionů obyvatel, je bezesporu hodně. Bude to něco stát, přestože nově vzniklý kabinet se nazývá krizový a dal si za hlavní cíl postavit ekonomiku Izraele znovu na nohy.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Nezlomný Bibi Benjamin Netanjahu se stal poprvé premiérem v roce 1996. Od té doby se nijak zásadně nezměnil.
Foto: Profimedia Nezlomný Bibi Benjamin Netanjahu se stal poprvé premiérem v roce 1996. Od té doby se nijak zásadně nezměnil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia