MF DNES

Jak trénovat? dumají gólmani

-

Domů si dotáhl mašinu, která jako kulomet chrlí tenisáky. Jacob Markström je neodpaluje raketou, gólman Vancouveru je naopak chytá a cvičí postřeh. „To by u mě v pražském bytě asi úplně nešlo,“usměje se Petr Mrázek, jeho brankářský kolega z Caroliny.

V dobách pandemie a nejrůznějš­ích restrikcí představuj­e pro hokejisty z NHL výzvu, jak co nejvěrohod­něji napodobit trénink na ledě.

A dvojnásob to platí pro brankáře, jejichž obživou je lapání puků, které se na ně řítí i stopadesát­ikilometro­vou rychlostí. „Víte, hráč si může venku vzít hokejku, zastřílet si, pohrát si s pukem,“líčil pro oficiální web NHL Joonas Korpisalo. „Jenže brankář bez ledu a dalších lidí toho fakt moc dělat nemůže,“dodával gólman Columbusu. I on tréninkovo­u svízel vyřešil tenisáky. Hází si je aspoň o zeď, trénuje koordinaci.

Pavel Francouz zase po příletu domů přibližova­l, jak se udržuje v zápřahu díky cvičením na počítači nebo ve virtuální realitě. „Jde o situace, které musím rychle vyhodnotit,“líčil objev Colorada. „Jste ve studiu a blikají kolem vás různé tvary, na které co nejrychlej­i ukazujete v určitém pořadí, čímž zapojujete i paměť. Nebo na vás z různých míst náhodně létají míčky, které odpalujete na místa, kde stojí spoluhráč.“

Mezitím se řeší další nerovné podmínky. „Je nefér, že Švédové už nějakou dobu můžou bruslit,“prohodí Mrázek. V Česku se povolil trénink na zimácích teprve od pondělka. V Americe stále platí zákaz i pro malé skupiny, přesto v týdnu komisař NHL Gary Bettman zopakoval: „Nechci znít jako nenapravit­elný optimista, ale zrušit sezonu je příliš snadné řešení.“

I proto nesnadná a podivná doba pro borce z NHL trvá dál. (daj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia