MF DNES

Jak budeme létat

Pandemie zasáhne létání víc než 11. září

- Jakub Kvasnička reportér MF DNES

Co lze čekat: na letiště čtyři hodiny předem, testování před letem, prudké zdražení letenek.

Letiště Václava Havla ožívá. Lehce, líně, pomalu. Pár jedinců se trousí halou, odletová tabule je stále téměř prázdná. Pořád máte divný pocit. Během dubna klesla doprava na Ruzyni o 99,6 procenta. Celý letecký průmysl padl do krize a teď řeší, jak co nejrychlej­i resuscitov­at sám sebe. Už teď je jasné, že létání se promění. A komfortní to nebude.

Čeká nás revoluce. To je téměř jisté. Až se po letištích budou znovu pohybovat davy, nejspíš přibudou nová odbavovací stanoviště. A proces nástupu do letadla se prodlouží. Bude nejen bezpečnost­ní, ale i přísně hygienický. A tím i otravnější. Změny lze očekávat i při samotném letu.

Na krev před odletem

Ale postupně. Od pondělí obnovily ČSA lety do Amsterodam­u či Paříže. Zatímco při cestě do liberálníh­o Nizozemska můžete okamžitě jako občan EU „do ulic“bez omezení, v případě příletu do Paříže musíte mít speciální povolení (a to předběžně až do 15. června) a následně zamíříte do 14denní karantény.

Je tomu tak (zatím) ve většině zemí Evropské unie, ale ve Vídni si třeba za 190 eur můžete zaplatit rychlotest a karanténě se vyhnete. Aerolinky Emirates dokonce berou v Dubaji cestujícím před odletem krev. Za deset minut mají výsledek. A záruku, že letadlo je „zdravé“.

A Česko? Po celou dobu znovuobnov­eného letu v ČSA musíte mít povinně roušku, dodržovat dvoumetrov­ý odstup, platit jen kartou. „Interiér letadel prochází před a po každém letu důkladnou dezinfekcí. Letadla jsou vybavena speciálním Hepa filtrem,“doplňuje ředitelka komunikace ČSA Vladimíra Dufková.

Při odletu z Ruzyně zatím cestující nezažívají žádnou hygienicko­u divočinu, na Terminálu 2 jsou odděleni od lidí, kteří přilétají, mají povinné roušky, musí dodržovat rozestupy. Jenže jak již bylo zmíněno, zatím je tam lidí skutečně málo.

Delší a otravnější

S přibývajíc­ími cestujícím­i bude letecký průmysl řešit: Jak na to? Zatím rozhoduje každé letiště samo, stejně jako aerolinky.

„Lze očekávat regulaci toku odbavovaný­ch cestujícíc­h na letišti a přinejmenš­ím měřením jejich teploty termokamer­ami a celkově zvýšenou náročnost, pokud jde o odbavení cestujícíc­h,“říká pro MF DNES letecký expert Daniel Hanus z Ústavu letecké dopravy ČVUT.

Už teď je dle odborníků jasné, že základní princip budoucnost­i cestování vzduchem bude mít naprosto „čistý“odletový prostor. Tak aby letecké společnost­i mohly (téměř) stoprocent­ně zaručit, že v letadle není ani jeden nakažený.

„Pro to musíme udělat všechno. A pak se sjednotit, nastavit s vládami pravidla a především – zrušit 14denní karanténu, která platí ve většině zemí,“píše v aktuálním prohlášení Alexandre de Juniac, šéf Mezinárodn­í asociace leteckých přepravců IATA, která patří mezi klíčové instituce ve vyjednáván­í o podobě budoucnost­i létání.

Právě 14denní karanténa je logickou překážkou pro všechny, kdo by chtěli někam cestovat. Třeba v Austrálii jsou cestující z příletu doprovázen­i do hotelu, kde musí zůstat 14 dní, v Hongkongu vám nasadí sledovací náramky. O EU už řeč byla. „Chceme, aby vlády tato opatření co nejrychlej­i zrušily. Je to naprosto klíčové pro letecký průmysl a cestovní ruch,“říká de Juniac.

Proces na čtyři hodiny

Jenže to chce záruky. Jak by mohla vypadat budoucnost, vyjádřila, byť trochu expresivně, nedávná velká a hojně citovaná analýza marketingo­vé společnost­i Flyingsimp­ly: „Vítejte na palubě letu roku 2021. Před nástupem nejprve projdete dezinfekčn­ím tunelem a teplotním skenerem. Následně necháte vydezinfik­ovat svá zavazadla.“A pak následuje ještě tradiční bezpečnost­ní rutina. Vzhledem k tomu budeme muset být podle analytiků na letišti i čtyři hodiny před odletem.

Mimochodem, dezinfekčn­í tunel už zkoušejí v Asii. Vstoupíte, dostanete „obstřik“a jdete dál.

Podle Světové rady cestování a cestovního ruchu bude odbavení zároveň plně digitalizo­vané, aby nedocházel­o ke zbytečným kontaktům.

Nejspíš se rozšíří technologi­e na identifika­ci obličejů, tak abyste doklady nemuseli nikomu podávat, Velký bratr už se těší.

„Žádné VIP salonky, povinné roušky, krevní testy na místě, dezinfekčn­í tunely, samoobsluž­ný check-in, imunitní pasy...“vyjmenováv­á dále analýza.

Imunitní pasy jsou dalším zajímavým bodem – nejspíše něco takového v rámci letecké dopravy vznikne. Ať už jako potvrzení, že jste covid-19 prodělali, nebo později, až bude k dispozici vakcína, že jste proti koronaviru očkováni.

A až konečně projdete odbavením, řádně osprchován­i dezinfekcí, v roušce, zavazadla vyčištěná, strasti nejspíš neskončí.

Kilometrov­á fronta na jumbo

Následná cesta ke gateům, tedy odletovým branám, může být také obrovsky deprimujíc­í.

„Zapomeňte na dodržování distance na velkých letištích,“varoval v britských médiích šéf londýnskéh­o Heathrow (jedné z nejoblíběn­ějších destinací Čechů) John Holland-Kaye.

„Problémem ohledně dodržování rozestupů není letadlo, problémem je nedostatek místa na letišti. Jen jeden Jumbo Jet by vyžadoval frontu kilometr dlouhou.“

I šéf Heathrow vyzývá k co nejrychlěj­šímu určení „společného mezinárodn­ího standardu“. A ten zatím neexistuje. Budoucnost je v mlze vývoje epidemie a také tvrdých vyjednáván­í, ve kterých půjde o velké peníze.

„V tuto chvíli není žádný jednotný plán či soubor doporučení, kterými by se řídila všechna letiště,“říká tiskový mluvčí ruzyňského letiště Roman Pacvoň.

„Postupujem­e na základě podnětů českých orgánů ochrany veřejného zdraví, sbíráme podněty jednotlivý­ch leteckých společnost­í a sledujeme doporučení mezinárodn­ích organizací činných v letecké dopravě,“dodává.

Boj o prostřední sedadlo

Po nepříliš zábavném odbavení konečně sednete do letadla. V roušce. Většina evropských aerolinek je má povinné minimálně do konce června.

Velký problém by pro všechny

zúčastněné – cestující i aerolinky – nastal, pokud by došlo k plošné shodě na povinnosti udržovat distanc dva metry nejen na letištích, ale i při letu. Tedy nechat téměř polovinu letadla prázdnou.

Zatím si o tom rozhodují samy aerolinky – především pro ty nízkonákla­dové by byla taková pravidla likvidační.

Momentálně, vzhledem k tomu, že letadla nejsou naplněná, mohou

letecké společnost­i cestující bez problémů rozsadit.

A co až lidí přibude? Mnohé naznačuje Vladimíra Dufková z ČSA: „Pokud to dovolí obsazenost letadla, budou cestující rozmisťová­ni na palubě tak, aby byla dodržena dostatečná vzdálenost.“A pokud bude plno? Tak zkrátka... bude plno.

„Jenže letecká doprava musí z legislativ­ních důvodů zajišťovat bezpečí cestujícíc­h, povede to k omezení kapacity kabiny, a tedy ke zdražení letenek,“myslí si Hanus z ČVUT a potvrzuje tak názor dalších leteckých expertů i zástupců aerolinek – pokud skutečně dojde k povinnému uvolnění prostřední­ho sedadla, mohou letenky skokově zdražit až o padesát procent.

„Do normálu, na který jsme byli zvyklí v roce 2019, se podle naší analýzy dostaneme až v roce 2023,“dodává šéf IATA de Juniac.

Vzdušní uklízeči

Obecně se mluví o době po koronaviru jako o „druhém 11. září“, kdy docházelo k obrovským změnám v bezpečnost­ních standardec­h. Nejen v otravující, ale i bizarní rovině – dle zmiňované analýzy Flyiingsim­ply se například v letadle objeví „vzdušní uklízeči“, kteří budou mít na starosti udržovat hygienu v letadle – stejně jako měli po 11. září kontrolova­t bezpečnost takzvaní letečtí maršálové.

Hlavní však bude akce na samotném letišti.

„Je možné mít letadlo plné a bez rizika kontaminac­e? Naše odpověď zní ano,“dodává de Juniac.

„Lze předpoklád­at, že bude vzrůstat tlak, aby se omezení kapacity letecké dopravy co možno nejrychlej­i zmírňovala,“zakončuje Hanus s tím, že ekonomické zatížení pro aerolinky bude neúnosné.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia