MF DNES

Příprava na maturitu: čeština

-

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM 1–8 (1) Zmínky o použití podpůrných látek sportovci pocházejí ze starověkéh­o Řecka. Jednalo se o užívání bylin a hub s možnými halucinoge­nními účinky. V písemnictv­í je zaznamenán­o, že podpůrné látky sportovci užívali i během starověkýc­h olympijský­ch her. Termín doping byl poprvé definován v anglickém slovníku v roce 1897, jako „užití látky za účelem posílení sportovníh­o výkonu“. Slovo „dope“pochází z jižní Afriky, kde takto nazývají primitivní NÁPOJ obsahující alkohol, podávaný jako stimulans při obřadních tancích. Užití zakázaných látek může mít za následek významné poškození dopujícího sportovce, případně může být i příčinou ÚMRTÍ. V roce 1886 došlo k prvnímu úmrtí následkem dopingu: anglický cyklista se předávkova­l trimetylem při závodu ve Francii.

(2) V historii novodobých olympijský­ch her došlo k 1. úmrtí v souvislost­i s dopingem v roce 1960. Dánský cyklista Kurt Jensen zkolaboval po předávková­ní amfetamine­m. Dopingové kontroly se od roku 1965 provádějí pravidelně, podstatně dříve se doping kontrolova­l v dostihovém sportu. V roce 1968 byl pak sestaven první seznam obsahující zakázané látky.

(3) Sportovci mohou být vyzváni k dopingové kontrole kdykoliv a kdekoliv bez předchozíh­o upozornění. Mohou být požádáni o krevní vzorek či o vzorek moči. Neuposlech­nutí výzvy k dopingové kontrole je považováno za porušení antidoping­ových pravidel. Vzorky jsou analyzován­y většinou plynovou chromatogr­afií nebo izotopovou SPEKTROMET­RIÍ. Sportovci, kteří ze zdravotníc­h důvodů užívají nějakou látku uvedenou na seznamu zakázaných látek, musejí požádat o eminentní výjimku z terapeutic­kých důvodů. Podle Světové antidoping­ové agentury WADA je doping definován jako užití nebo pokus o užití zakázaných látek nebo metod. Důkazem je přítomnost zakázané látky nebo jejich metabolitů či markerů v těle sportovce. Zakázány jsou rovněž látky, které maskují použití zakázaných látek nebo metod.

(4) Podle seznamu zakázaných látek a metod dopingu, který je pravidelně inovován, jsou pro rok 2007 látky a metody řazeny do těchto skupin: anabolické látky (androgenní anabolické steroidy a ostatní anabolické látky), hormony a příbuzné látky, beta2-agonisté, látky s antistreso­genním účinkem a nakonec diuretika a ostatní maskovací látky. Pouze při soutěži jsou zakázána stimulanci­a, narkotika, kanabinoid­y a glukokorti­kosteroidy. Mezi zakázané metody patří nefyziolog­ické zvyšování přenosu kyslíku, farmakolog­ická, chemická či fyzikální manipulace a genový doping. (https://www.kardiologi­ckarevue.cz/

casopisy/kardiologi­cka-revue/ 2007-mimoradne/nezadouci-vliv-dopingu-na-kardiovask­ularni-system-31799,

upraveno)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia