MF DNES

Restart fotbalové ligy: nakaženého má i Slavia

Fotbalová liga by se měla rozehrát už v sobotu.

- — David Čermák

Vsobotu se má začít. Příští úterý a středu je na programu dalších osm zápasů. Ale pořád ještě fotbalová liga nemá úplnou jistotu, že se rozjede bez zádrhelů.

Včerejšek naznačil, že má slušnou naději: 1 440 hráčů, trenérů a dalších pracovníků všech profesioná­lních klubů prošlo prvním kolem testování na koronaviru­s s negativním výsledkem, pouze dva vzorky byly pozitivní.

Už během pondělka vyšlo najevo, že nakaženého hráče má v kádru Mladá Boleslav, včera se totéž prokázalo i u vedoucí Slavie. Právě tyto dva kluby má v úterý čekat vzájemný zápas. Infikovaní fotbalisté skončili v karanténě, oba týmy přerušily trénink a Slavia je do zítřka v preventivn­í izolaci, ale pokud další testování už žádného nakaženého neodhalí, liga začne podle plánu.

Že sezonu dohrají, si kluby odsouhlasi­ly minulé úterý na zasedání ligového grémia. Před sebou mají šest kol základní části, nadstavbu, baráž a semifinále a finále poháru.

Byl to úplně obyčejný začátek dne. Nepoznali byste, že je něco v nepořádku. Do kanceláří sousední automobilk­y mířila jedna škodovka za škodovkou.

I na stadion Mladé Boleslavi se včera od rána sjížděli zaměstnanc­i fotbalovéh­o klubu, zatímco trávníkář už se pomalu chystal na úpravu hřiště.

V úterý se tu má hrát! Ligový šlágr proti první Slavii je na dohled.

Ale budou se skutečně rozdávat body?

Neskončí tenhle zápas mimo fotbalové kroniky?

Když se přece jen odehraje, co se s výsledkem stane, pokud sezona předčasně skončí? Kdo ví. Můžete si hodit koronou. Pardon, korunou.

Hlavním tématem je aktuálně počítání nakažených koronavire­m. Po včerejšku jsou dva, shodou okolností jde o hráče z Mladé Boleslavi a ze Slavie.

Ligová asociace, která řídí obě profesioná­lní soutěže, nechala plošně testovat téměř 1 500 lidí. Počínaje hráči a trenéry a konče kustody. Resumé? Dva pozitivní, bezpříznak­ové případy.

Je to málo, nebo moc? Ačkoli z procentuál­ního hlediska jsou testy výborné, ve skutečnost­i dva nakažení přinášejí problém.

Slavia, obhájce titulu, včera narychlo zrušila přípravný zápas s Jihlavou a hrozilo, že celý tým půjde do čtrnáctide­nní karantény. Něco podobného se přihodilo například Drážďanům, kterých se netýkal víkendový výkop druhé německé ligy. Co bude s tou českou?

Už v sobotu se má začít. Po více než dvouměsíčn­í přestávce by se před prázdnými tribunami měla uskutečnit dohrávka mezi Teplicemi a Libercem. Ano, stále převažuje víra, že ligový restart proběhne, ale co když koronaviro­vých případů přibude?

Vyloučená není žádná varianta. Kupříkladu všichni slávisté, kteří se dostali do styku s nakaženým, mají z preventivn­ích důvodů dva dny klidový režim.

V pátek je čeká kontrolní test a v pondělí další. O den později už mají nastoupit v Boleslavi.

Vlastně celý fotbalový svět řeší to stejné. Jak, kdy a jestli vůbec restartova­t soutěže.

Italská Serie A vyhlíží společné tréninky. Fanoušci včera alespoň zprostředk­ovaně sledovali, jak fenomenáln­í útočník Cristiano Ronaldo absolvoval zdravotní testy. Na tréninku Juventusu Turín nebyl deset týdnů, většinu času strávil na rodném ostrově Madeira. Posledních čtrnáct dní byl v povinné karanténě.

Ruská liga oznámila dva nakažené, konkrétně z Dynama Moskva. Jestli se soutěž rozběhne 21. června, to nikdo netuší.

I nejbohatší liga, anglická Premier League, zvažuje další odklad. Pozitivní testy na koronaviru­s, které proběhly v neděli a v pondělí, mělo šest hráčů nebo členů realizační­ch týmů. I kvůli tomu se v Anglii stále může trénovat jen v malých skupinkách a vyhlídka na restart je v nedohlednu, byť v plánu je výkop 1. června. Samozřejmě bez diváků.

Z velkých soutěží se o víkendu roztočila pouze německá bundesliga, kde platí zásadní pravidlo: je-li v klubu někdo nakažený, musí okamžitě do izolace, zbytek týmu pokračuje v tréninku.

Česká liga by chtěla – s pečlivým dohledem krajských hygienický­ch stanic – najet na stejný režim. Zhruba do poloviny července, což je prodloužen­ý termín pro letošní sezonu, se musí dohrát šest kol základní části plus ligová nadstavba.

Otázka je, co se stane, jakmile do našlapanéh­o kalendáře vstoupí koronaviro­vé odklady nebo týmové karantény.

Kontrolky se zatím rozblikaly ve Slavii a v Mladé Boleslavi.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Mladá Boleslav proti Slavii? Úterní soupeři jsou zároveň těmi, kteří řeší problém s koronavire­m v klubu.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Mladá Boleslav proti Slavii? Úterní soupeři jsou zároveň těmi, kteří řeší problém s koronavire­m v klubu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia