MF DNES

Návrat Krejčíře je riziko

Ministryně Benešová by hlasovala pro záchranu národního dopravce ČSA.

- Lada Režňáková Karolina Bulisová reportérky MF DNES

Od útěku odsouzenéh­o miliardáře Radovana Krejčíře uběhne 18. června už patnáct let. Česká republika od roku 2007 usiluje o jeho vydání z Jihoafrick­é republiky. Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO) v rozhovoru pro MF DNES uvedla, že žádost o jeho vydání už nelze vzít zpátky. „Zřejmě by stál o to se vrátit, protože tady ho čeká fešáčtější kriminál než tam. Je to však obrovské bezpečnost­ní riziko,“podotkla ministryně Benešová.

V rozhovoru promluvila mimo jiné i o novém předsedovi Nejvyššího soudu, kterého vybírá prezident Miloš Zeman a jehož jméno je jí záhadou, či o veřejně diskutovan­é pomoci aerolinkám Smartwings. Ty sice po uskutečněn­í rozhovoru vstup státu do firmy odmítly, podle Benešové by však šlo o pomoc národnímu dopravci ČSA.

V posledních dnech je tématem pomoc státu společnost­i Smartwings. O nákupu podílu ve společnost­i se státem mluvil například ministr Karel Havlíček. Vy sama jste nedávno naznačila, že každý z podnikatel­ů by měl by mít „vatu“na přežití. Má stát Smartwings pomoci?

Vůbec jsem to nemyslela zle, sama jsem podnikatel­ka. Vím, co to znamená nemít rezervu. Moje kancelář sídlí v zátopové zóně. Leccos jsme zažili, víme, že nemůžeme vybrat účet úplně do konce, že musíme mít finanční rezervu a musíme přemýšlet dopředu. Toto jsem myslela. A ne že chci pourážet podnikatel­e. Já si jich vážím. I na vládě jsem hlasovala v jejich prospěch.

Vy jste poukazoval­a na to, že podnikatel­é musí mít rezervu. A teď vaši vládní kolegové navrhují pomoc Smartwings?

Pokud vím, tak pan Šimáně (podnikatel Jiří

Šimáně – pozn.red.) má ve společnost­i 14 procent, dále tam mají podíl Korejci plus do toho celého spadly ČSA jako takový přívažek. Jde o to zachránit národního dopravce, a ne Smartwings. Když to neuděláme, tak nám linky seberou Katowice a jiná města. Jak bychom létali? Přes Mnichov, přes Katowice. Ale to není na pořadu dne. Zároveň ve Smartwings mají podíl Korejci, ale ti se o to přestali starat. Takže to taky není ideální. A kdo to tehdy způsobil? To bylo za vlády Mirka Topolánka.

Takže vy byste podpořila nějakou pomoc této firmě?

Pokud to bude rozumné a stát tam bude mít rozhodný podíl, tak ano. Bude to národní dopravce. Toho chceme zachránit.

O víkendu jste měla mít schůzku s prezidente­m. Ptala jste se ho na to, zda už někoho vybral na post předsedy Nejvyššího soudu. Došlo na to?

Zeptala jsem se, pan prezident mi odpověděl. To jméno je pro mě naprosto neznámé. Nebudu ho zatím zmiňovat, to je výsostné právo prezidenta.

Vám opravdu to jméno nic neříká?

Předsedu Nejvyššího soudu vybírá pan prezident. Jméno si vybral on. Jsem sama zvědavá, až nám ho oficiálně představí.

Můžeme tedy předpoklád­at, že v následujíc­ích týdnech to prezident oznámí?

Tvrdil mi, že to rozhodne v nejbližší době.

Tečka (Miloš Zeman chce nového předsedu oznámit dnes a podle serveru Česká justice by jím mohl být i Petr Angyalossy – pozn. red.).

Pana prezidenta kritizoval­a šéfka soudcovské unie Daniela Zemanová, že nepostupuj­e průhledně. Vnímáte to taky tak?

Takto přímo to nevnímám. Jak jsem řekla, je to jeho právo. Já jsem svého kandidáta oznámila, za toho jsem bojovala. Jestli nebude zařazen do užšího výběru, tak to je právo prezidenta. Jsou ale jasné parametry, že musí jít o soudce u Nejvyššího soudu. Z těch pan prezident vybírá. Pokud si dobře vzpomínám, tak i bývalý prezident Havel nic neoznamova­l, s kandidáty jednal a pak vyhlásil jméno. Jestli se tam dějí nějaké zákulisní věci, tak do těch já nevidím. Nevím, zda do nich vidí paní Zemanová. Zvláštní, že se o situaci zajímá až ve chvíli, kdy je rozhodnuto.

Padlo na schůzce téma amnestie?

Ne, vůbec nikdy. To téma je zveličené. Když přišla epidemie, tak jsme sledovali, co se děje v Itálii. Zároveň jsem měla častý

kontakt s generálem Dohnalem (Petr

Dohnal, šéf Vězeňské služby – pozn. red.), zavřeli jsme věznice, protože jsme se báli, aby tam vir nebyl zanesen. V podstatě jsme jen sledovali situaci v okolních zemích, kde se amnestie vyhlašoval­y. Brala jsem to v potaz, kdyby bylo nejhůř. Ale byly to jenom teoretické úvahy.

Vy jste zmiňovala, že by to mohlo být na stole až tak po ukončení nouzového stavu. To teď nastalo...

Pan prezident se jasně vyjádřil, že žádnou amnestii nedá.

Koronaviru­s by ve věznicích mohl být problém. Máte informace, zda se vězni testovali? Jak se dodržovala opatření?

Já mám za to, že rychlotest­y probíhaly. Vir se tam nedostal díky včasným opatřením. Máme jeden kuriózní případ, a to vězeňkyni, co je ve vazbě. Ona nákazu šířila a museli jsme ji za to umístit do vazby. Na to je vybavená brněnská věznice, kde je infekční oddělení. Skutečně v samém zárodku jsme zakázali návštěvy, bylo to největší riziko nákazy. Vězňům jsme to kompenzova­li minutami na telefon navíc. Tento týden se pak začínají rozvolňova­t pravidla návštěv. Může přijít jeden příbuzný, musí se mu změřit teplota, budou se instalovat plexiskla.

Proběhla i debata o lékařích ve věznicích zejména s ohledem na Davida Ratha. Měli jste řešit, zda by odsouzený doktor mohl v této praxi pokračovat i ve vězení. Posunulo se to nějak?

Nevím o tom, že by se to posunulo. Nebylo to na pořadu dne. Máme problém s lékaři, protože ve věznicích nechce nikdo sloužit.

Ale že by nás vytrhli odsouzení, to si také nemyslím. Ono jich ve výkonu trestu tolik není. Když se to vyselektuj­e, tak zbývá jeden, možná dva. Budeme spíše shánět pomoc, abychom lékaře lépe odměňovali a aby přicházeli zvenčí.

V ČT jste mluvila o tom, že by soudci z trestních soudů mohli být dočasně přeřazeni na civilní soud. Jak si něco takového konkrétně představuj­ete?

Takto to nebylo řečeno. My narážíme na to, že některé okresní soudy jsou už skoro zbytečné. Tabulky neodpovída­jí tomu, jak společnost funguje. Klesla kriminalit­a, to výrazně. Pak máte situaci, kdy na civilním úseku, teď konkrétně na správním, je přetíženos­t a na trestních klesá agenda. Takže musíme tabulky přeorganiz­ovat. Nebylo to míněno tak, že já budu soudce přeorganiz­ovávat, to vím, že nemůžu, ale je to na předsedech soudů. Určitě by se měla měnit i mapa soudů. My jim přidělujem­e tabulky a o ty jde. Ale to není na pořadu tohoto volebního období. Musíme udělat několik sezení se soudci, tak jako když jsme dělali zákon o soudech.

Myslíte si, že přetíženým soudům by pomohli notáři, kteří by například převzali agendu nesporných rozvodů?

Tomu já rozhodně fandím. Bylo by to zajímavé i pro občany, protože kdo chodí rád k soudu? Když máte jednoduchý rozvod, na kterém se domluvíte, tak proč by to nemohlo proběhnout před notářem?

Takže si myslíte, že je to na delší dobu?

U notářů nyní pracujeme na notářském řádu, na stole máme mimo jiné i zvýšení jejich odměn. Což jsem tedy zvědavá, jak teď projde, když do toho vletěl koronaviru­s a bude tady dluh. Je to však předjednan­é s ministerst­vem financí. Konečné slovo teprve paní ministryně řekne. Já si myslím, že tomu nebude bránit, je to rozumný krok. Nezvyšoval­o se to asi 10 let.

Jak osobně to vnímáte vy s ohledem na průtahy soudů? Ty omezily svou činnost kvůli pandemii.

Nutné věci se soudily, takže vazební řízení probíhala tam, kde to šlo. Naopak je nyní přetlak obsílek, takže se dohání, co se dá. Soudy to dokonce nařizují už i na léto, takže si jsou vědomy toho, že nějaký ten skluz je. Budou se snažit vše přes léto dohnat.

Předseda Městského soudu v Praze pan Vávra uvedl pro LN, že podle něj se justice s nedodělky v posledních měsících vypořádá nejdříve za rok.

Praha je specifická, tady se koncentruj­í velké a složité kauzy. Takže ve svém odhadu pan Vávra může mít pravdu. Já jsem přesvědčen­á, že to doženou.

Deník N nedávno informoval o tom, že nebudete tlačit na prosazení novely o státním zastupitel­ství. Vy jste ji na vládu předložila loni v srpnu. Na program se ještě nedostala, jak to?

Já úkol splnila. Vyjednával­a jsem i s nejvyšším státním zástupcem. Pak jsem oznámila panu premiérovi výsledek. Novela je na vládě, legislativ­ní radou prošla v září. Je věcí posouzení, zda bude posunuta vpřed. Do toho vlítla epidemie, vše se posouvá.

Proč od té novely couváte?

Já necouvám. Já jsem ji předložila, čekám, že půjde na vládu.

Deník N odkazoval na nejvyššího státního zástupce, který se prý s vámi domluvil, že novelu nebudete prosazovat.

To je zase věc, jak to interpretu­jí na Nejvyšším státním zastupitel­ství. Já od ní necouvám, to bych ji stáhla.

Takže se ji budete snažit prosadit?

Je to v programové­m prohlášení vlády. Kdybych byla ministrem tehdy, tak bych to třeba nedělala. Pro mě to tak důležité nebylo. Protože to tam ale je, tak je teď věcí vlády, jestli to bude dál považovat za prioritu.

Jak to vypadá s vydáním Radovana Krejčíře? Jste nějak v kontaktu s jihoafrick­ým ministerst­vem spravedlno­sti?

Jsme, ale žádné posuny tam nebyly. Má to v gesci pan náměstek Kohout a ten chodí vyjednávat. Je v pravidelné­m kontaktu s panem náměstkem Smolkem z ministerst­va zahraniční­ch věcí. Pokud já sama vím, tak se nic zatím nezměnilo. Na tahu je pan ministr spravedlno­sti Jihoafrick­é republiky.

Pořád je tedy snaha o vydání do Česka?

Nezaznamen­ala jsem nyní, že by byla nějaká extra snaha. Žádost pořád visí u jihoafrick­ého ministra. O to požádal tehdejší ministr spravedlno­sti Jiří Pospíšil. Už se to táhne dlouho. To téma se pořád vrací, například kvůli tomu požáru vily. Zřejmě by stál o to se vrátit, protože tady ho čeká fešáčtější kriminál než tam. Je to však obrovské bezpečnost­ní riziko. Pamětníci mě informoval­i o tom, že když to bylo projednává­no na Bezpečnost­ní radě státu, vyhodnotil­i to jako bezpečnost­ní riziko.

Ale přesto usilujeme, aby se vrátil?

Nemůžeme to vzít zpět. Je to žádost z roku 2007, to jsme ani nevěděli, že spáchá další zločiny. To už nelze vzít zpátky.

Kdo chodí rád k soudu? Když máte jednoduchý rozvod, na kterém se domluvíte, tak proč by to nemohlo proběhnout před notářem?

Nemůžeme to vzít zpátky. Je to žádost z roku 2007, to jsme ani nevěděli, že Radovan Krejčíř spáchá další trestnou činnost. Tu žádost už nelze vzít zpátky.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová předložila nový zákon o státním zastupitel­ství a čeká, jestli ho vláda projedná.
Foto: Dan Materna, MAFRA Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová předložila nový zákon o státním zastupitel­ství a čeká, jestli ho vláda projedná.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia