MF DNES

Klepání na dveře sousedních zemí

-

Pokračován­í ze str.1

Při otevírání hranic směrem do Německa, kde se situace pomalu zklidňuje, se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka musí zejména zajistit, aby přes Německo nepřejíždě­li lidé z Belgie a Francie.

Třeba ve Francii onemocnělo dle údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí přes 140 tisíc lidí a skoro 30 tisíc jich zemřelo.

„Proběhne videokonfe­rence s Německem, kde budou všichni sousedi Německa. Tam to také bude směřovat k tomu, abychom si řekli termín, kdy se budou moci hranice podle vývoje situace otevřít,“uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Přesné datum otevření naší hranice by rád potvrdil v půlce příštího týdne. Návrh totiž ještě v pondělí projedná vláda.

Na pondělním jednání svůj materiál předloží i ministerst­vo vnitra.

Jeho schválení by umožnilo přechod ze současných pevných kontrol na státních hranicích na kontroly namátkové.

Ministr vnitra Jan Hamáček už dříve uvedl, že Česko chce od 26. května uvolnit režim na většině hraničních přechodů kromě turistický­ch stezek. „Je to další krok, který směřujeme k uvolnění, ale nelze říci, že hranice se plně otevírají. Platí stále omezení daná ministerst­vem zdravotnic­tví,“dodal Hamáček.

Pozvání k jednacímu stolu

Ministerst­vo zahraničí chce příští týden také pozvat k jednání maďarskou vládu. Země totiž epidemií koronaviru prošla docela mírně.

Dle dostupných dat tam onemocnělo zatím něco málo přes 3 500 lidí. Zemřelo 467 z nich. „Na bilateráln­í úrovni jsme již s maďarskými představit­eli hovořili a příští týden bychom chtěli finálně potvrdit přesné datum, kdy dojde k otevření naší hranice,“doplnil Petříček.

Česká strana stojí i o možnost cestování do Polska, a to i přesto, že se o tom zatím vůbec nejedná. „Podle vyjádření polského premiéra to není u nich v takové situaci, že by o tom uvažovali,“uvedl včera premiér Andrej Babiš. V Polsku se koronavire­m nakazilo téměř 19 tisíc lidí a skoro tisíc pacientů zemřelo. Ministr zahraničí Tomáš Petříček přesto doufá, že i tyto hranice by se v polovině června v rámci minischeng­enu mohly otevřít.

„Zároveň sledujeme situaci v některých polských regionech, kde vnímáme, že dochází k jistému nárůstu případů. Jedná se například o Slezsko. S polskou vládou chceme jednat. Řešíme, jaké jsou jejich plány uvolňování. Polsko se mimo jiné účastní středeční videokonfe­rence sousedů Německa, i tam očekávám, že dostaneme informace,“upřesnil ministr zahraničí.

Obavy epidemiolo­ga

Nutno dodat, že vše záleží na vývoji epidemiolo­gických dat. „Největší obavu mám já osobně z cestování v letním období. To by mohlo způsobit, že se vrátí pár desítek nakažených do různých regionů a tam založí ohniska. To by byl důvod, proč brzdit,“upozornil šéf české ministersk­é skupiny zodpovědné za uvolňování Rastislav Maďar.

Momentálně platí doporučení pro české občany, aby necestoval­i, pokud to není nutné. Pro další týdny pak vznikne přesný seznam rizikových zemí a doporučení necestovat se zúží na ně. Pracuje na něm ministerst­vo zdravotnic­tví.

Všichni, kdo k nám přijíždějí, musejí předložit potvrzení o absolvován­í testu na covid-19. Pokud to do tří dnů neudělají, hygienici rozhodnou o karanténě. Podmínky pro vstup na naše území jsou od konce stavu nouze upraveny opatřením ministerst­va zdravotnic­tví. To je vyvěšeno na webu resortu a říká, že k nám budou moci třeba cizinci, kteří tady mají rodinu, nebo pendleři.

Cestování by mohlo způsobit, že se vrátí pár desítek nakažených a založí lokální ohniska.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia