MF DNES

Ohnisko v OKD: V Dole Darkov onemocnělo 82 lidí

- Petr Wojnar reportér MF DNES

KARVINá Šachta těžební společnost­i OKD na pomezí Karviné a Stonavy se stala ohniskem onemocnění covidem-19. Ještě v pondělí ráno firma OKD na Dole Darkov hlásila „jen“21 zaměstnanc­ů nakažených koronavire­m. O den později se počet nakažených horníků, ale i zaměstnanc­ů pracujícíc­h na povrchu vyšplhal ke stovce.

K násobnému zvýšení čísel přispěly plošné testy, které od pondělí nařídili hygienici. Ke včerejšímu podvečeru zbývalo vyhodnotit přes dvě stě testů, ale firma už včera odpoledne hlásila 82 nakažených s možným náběhem na stovku. Celkově má být otestováno 860 vytipovaný­ch pracovníků ze souhrnného počtu 1 800 zaměstnanc­ů dolu. Mezi nemocnými jsou zástupci různých profesí. „Jsou to například pracovníci důlní dopravy, úpravny, odtěžení, přípravy či povrchu,“uvedla šéfka krajských hygieniků Pavla Svrčinová. Podle zjištění MF DNES má většina z nakažených zaměstnanc­ů OKD bezpříznak­ový průběh nemoci. Pár z nich nemoc rozšířilo i ve svých domácnoste­ch. „Onemocnění bylo zjištěno u šesti rodinných příslušník­ů zaměstnanc­ů OKD,“podotkla Svrčinová.

Osm opatření na dole

S výskytem prvních nemocných nařídili hygienici těžařům dodržovat několik opatření. Osmibodový seznam obsahuje například nutnost provádět průběžnou dezinfekci klik, madel či vypínačů, zajistit používání rukavic a respirátor­ů FFP2 na pracoviští­ch či měření teploty zaměstnanc­ům. „Každou osobu s podezřením na onemocnění covidem-19 je pak nutné ihned hlásit hygienikům,“uvedl mluvčí hygienické stanice Radim Mudra. Kvůli rostoucím číslům od včerejšího odpoledne diskutují hygienici se zástupci těžařů o případných dalších opatřeních. Zda je na stole i uzavření dolu, nechtěli zástupci OKD komentovat. „Obě strany nyní jednají. Závěry pak budou na hygienicíc­h,“vysvětlila včera mluvčí OKD Naďa Chattová.

111 nemocných za pondělí

Jsou to právě případy nemocných horníků, které na začátku týdne nepříznivě zasáhly i do celorepubl­ikových statistik počtu nakažených. Během pondělí hygienici odhalili celkem 111 nových případů. To je vůbec nejvíce od 21. dubna. Zatím však podle epidemiolo­gů nejde o zásadní problém.

„Vzhledem k tomu, že je to následkem zejména jednoho významného ohniska nákazy v OKD ve Slezsku, kde se to vyskytuje hlavně u nerizikové části populace, není z hlediska epidemiolo­gické situace v celém Česku tato věc zatím významná,“říká epidemiolo­g Rastislav Maďar.

Opatření, která budou následovat, by tak měla zasáhnout pouze konkrétní provoz a neměla by mít vliv na další vlnu rozvolňová­ní, která je připravena na 25. května.

S přispěním Ondřeje Krutilka

 ?? Foto: Krajemuhli.cz ?? Nákaza v dole V karvinském Dole Darkov pracuje 1 800 lidí a něco přes osmdesát jich má pozitivní test na covid–19.
Foto: Krajemuhli.cz Nákaza v dole V karvinském Dole Darkov pracuje 1 800 lidí a něco přes osmdesát jich má pozitivní test na covid–19.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia