MF DNES

Spor na ministerst­vu. Vojtěch očekává, že Prymula skončí

-

Náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula míní, že resort zavedl povinné bezpečnost­ní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch to však odmítl a dodal, že očekává, že Prymula z ministerst­va odejde ke konci května.

Termín pro získání prověrky měli náměstci do poloviny letošního března. V Prymulově případě Národní bezpečnost­ní úřad (NBÚ) dosud nerozhodl, takže mu ministerst­vo lhůtu prodloužil­o do konce června. Prymula minulý týden oznámil, že chce z vedení ministerst­va ke konci května odejít. Hovořit o tom chce s premiérem Andrejem Babišem.

„Bezpečnost­ní prověrka je naprosto běžná záležitost, mají ji náměstci i na jiných resortech. To, že na zdravotnic­tví tato povinnost v minulosti nebyla, považuji spíše za raritu. Náměstci se musí seznamovat s citlivými dokumenty, je to tedy přirozený požadavek,“reagoval Vojtěch.

„Komentář pana náměstka o účelovosti považuji za nekorektní, stejně jako jeho vzkazy přes média o odchodu z ministerst­va zdravotnic­tví. Na základě jeho vyjádření však očekávám, že na ministerst­vu zdravotnic­tví skončí ke konci května,“dodal ministr.

Ministerst­vo nařídilo povinné bezpečnost­ní prověrky pro náměstky na nejnižší stupeň „důvěrné“loni v březnu. Zdůvodnilo to tehdy blížícím se předsednic­tvím Česka v Evropské

unii a s tím souvisejíc­ím zpracovává­ním citlivých dokumentů.

„Vnímal jsem to jako účelovou věc, protože se mě tady bojí. To je jednoduché vysvětlení,“řekl k zavedení prověrek nyní náměstek Prymula Seznam Zprávám. Doplnil, že se ho na ministerst­vu bojí kvůli jeho popularitě. (iDNES.cz, ČTK)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? „Bojí se mě“Náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula má za to, že se ho na ministerst­vu bojí kvůli jeho popularitě.
Foto: Petr Topič, MAFRA „Bojí se mě“Náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula má za to, že se ho na ministerst­vu bojí kvůli jeho popularitě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia