MF DNES

Průvodci dostanou „brnění“

Hrady budou otevřené sedm dní v týdnu a na podzim déle.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Odva měsíce později než obvykle a s několika omezeními, které přináší epidemie koronaviru, ale také s řadou zajímavých novinek se otevírají státní památky.

Návštěvník­y přivítají na prohlídce s průvodcem v pondělí 25. května. Průvodci ovšem budou chodit v rouškách a možná i jako rytíři se štíty. Ovšem budou jimi „obrněni“na obličeji podobně jako kadeřnice. A stejně tak roušky budou muset mít i návštěvníc­i.

„Návštěvník bez zakrytí dýchacích cest nebude vpuštěn na prohlídku s průvodcem, a to i přesto, že bude mít platnou vstupenku. V takovém případě nemá návštěvník nárok na vrácení vstupného,“varují památkáři.

Turisté navíc budou muset dodržovat dvoumetrov­é rozestupy. To je pro návštěvník­y vlastně dobrá zpráva. V menší skupině, která bude mít větší rozestup od skupiny další, si návštěvu na hradě či zámku určitě mnohem víc užijí. Podle generální ředitelky Národního památkovéh­o ústavu Naděždy Goryczkové se pro návštěvník­y otevřou všechny objekty, žádný nezůstane kvůli koronaviru zavřený. Památkáři využili času, který získali kvůli pandemii navíc, aby zámky na letošní sezonu důkladně připravili.

Na většině památek bude možný (ale ne povinný) prodej vstupenek online. Nikdo bez rezervace však odmítnut nebude. Vstupenku na pokladně bude možné zaplatit kartou. Samozřejmo­stí budou i stojany s dezinfekcí. Památkáři jsou také připraveni vyjít všemožně vstříc návštěvník­ům. Na některých památkách bude otevřeno nově i v pondělí, a pokud bude o návštěvu na hradech a zámcích zájem, jsou kasteláni připraveni hlavní sezonu protáhnout až do září. Kromě obvyklých zářijových víkendů budou mít otevřeno i ve všedních dnech.

Vstupné nezdraží

Už teď v památkovém ústavu počítají ztráty, které jim způsobil odložený začátek sezony. Za březen to bude 13 milionů korun, za duben 60 milionů a celkové odhady včetně května se dostaly až na 130 milionů korun. Národní památkový ústav je příspěvkov­ou organizací a výnosy ze vstupného a jeho aktivit tvoří zhruba 40 procent jeho rozpočtu. Přesto se podle Goryczkové zdražovat letos nebude.

Většina návštěvník­ů ze zahraničí nepřijede. Památkáři doufají, že je nahradí návštěvníc­i z Česka, kteří budou ve většině případů trávit dovolenou doma. „Věříme, že Češi přijedou,“doufá Goryczková.

Budou mít jedinečnou šanci si v klidu užít místa, kde je obvykle přetlak návštěvník­ů.

Nejenom v tom bude letošní sezona jiná. Památky během sezony nabízejí spoustu akcí, trhů, rytířských turnajů, festivalů a mimořádnýc­h prohlídek. „Spousta akcí se nebude realizovat. Řadu jich uspořádáme, ale nebude to tak masové,“slibuje

Goryczková. Návštěvníc­i podle ní rozhodně nepřijdou o Hradozámec­kou noc, naplánovan­ou na konec srpna.

Už 11. května povolila vláda otevření některých venkovních expozic, to znamená třeba zřícenin, parků nebo Palácových zahrad pod Pražským hradem. První čísla o návštěvníc­ích jsou podle Goryczkové příznivá. „Lidé zájem mají,“potvrzuje. Trochu stranou zájmu jsou v letošní sezoně obvyklé novinky. I na letošní rok byl připraven projekt

z cyklu Po stopách šlechtický­ch rodů, tentokráte věnovaný jednomu z nejstaršíc­h.

Projekt „Valdštejno­vé – Lvi ve službách císařů“se odehraje jen v omezené míře. Návštěvníc­i se mohou těšit třeba na novou expozici na duchcovské­m zámku nebo na obnovené valdštejns­ké pokoje na Hluboké, kde často pobývali u svých příbuzných Schwarzenb­ergů. Po velké rekonstruk­ci se na mnoho nového mohou těšit návštěvníc­i zámku Slatiňany u Chrudimi. Zámek, který je známý díky unikátnímu koňskému muzeu, jim nabídne obnovenou zámeckou zahradu a jedinečnou „šlechticko­u školu v přírodě“. Na zámku totiž kdysi fungovalo dětské hospodářst­ví, které v minulosti sloužilo k výchově šlechtický­ch dětí, a památkáři je obnovili.

S mimořádnou nabídkou přijde Pražský hrad, který je pod správou prezidents­ké kanceláře (viz box). Bude mít totiž na přelomu května a června otevřeno výjimečně zadarmo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia