MF DNES

Zastupitel Znojma protestova­l proti rouškám, vyvedla ho policie

- — Markéta Dušková

Pondělní zasedání znojemskýc­h zastupitel­ů narušil incident, kdy opoziční politik Jiří Kacetl (Pro Znojmo) přišel bez roušky.

Nenasadil si ji ani po napomenutí starosty Jana Groise z ČSSD, a tak ho o přestávce z jednání vyvedla policie. Případ bude mít dohru u přestupkov­é komise.

„Jasně, mě roušky taky štvou a nejradši bych si ji hned sundal, ale tohle je šaškárna. Pokud je to nějaká forma protestu, tak je pan zastupitel na špatné adrese, zastupitel­stvo města o nošení roušek nerozhoduj­e. Všichni obyčejní lidé, a dokonce i pacienti v nemocnici to prostě dodržují. Pokud se někdo diví, že Andrej Babiš a Miloš Zeman vyhrávají volby, tak přesně kvůli takovýmto trapnostem. Prostě zbytečný trapas pro všechny místo práce pro občany,“rozčilil se starosta

ZNOJMO

Jan Grois později na Facebooku. Zmínil také to, že se chybějící rouška na tváři zastupitel­e Kacetla řešila také proto, že v sále byla přítomna městská policie, a ta musí jednat z úřední povinnosti. Jinak by porušila zákon. Kacetl říká, že jeho cílem bylo upozornit na nesmyslnos­t a protiprávn­ost dalšího povinného nošení roušek. „Pochopitel­ně ponesu nyní s plným vědomím všechny právní následky – ze zasedacího sálu jsem byl vyveden státní policií, podal jsem vysvětlení, bude se mnou zahájeno správní řízení pro podezření ze spáchání přestupku,“potvrdil Jiří Kacetl.

Podle něj je rouška v dnešní naprosto příznivé epidemiolo­gické situaci nedůvodným omezením základních občanských práv a svobod. Tvrdí, že se stala svým způsobem symbolem poddanství, mlčení a podřízenos­ti občanů vůči státu.

„Jako historik moc dobře vím, že přechod od demokratic­kých států ve státy polototali­tní či totalitní se v historii Evropy neděl náhle, vždy to bylo krůček po krůčku,“doplnil Kacetl.

 ?? Foto: Archiv ?? Bez roušky Zastupitel města Znojma Jiří Kacetl.
Foto: Archiv Bez roušky Zastupitel města Znojma Jiří Kacetl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia