MF DNES

„Jako po masové střelbě“

Smrtící past: až 40 % obětí koronaviru v USA je v domovech důchodců. V Minnesotě jich bylo 80 %.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

NEW YORK To číslo je ohromující: z 92 000 obětí koronaviru v USA tvoří víc než třetinu a možná až 40 procent obyvatelé pečovatels­kých domů a center pro seniory.

Stejně tak překvapivé je, že to Amerika neví přesně. Federální vláda teprve před několika dny začala urychleně sbírat údaje o počtech nakažených koronavire­m a mrtvých v domovech důchodců.

K tomu, že počet mrtvých obyvatel domovů důchodců tvoří víc než třetinu všech amerických obětí pandemie, přesněji 35 procent, došel před deseti dny New York Times. Vyšlo mu, že zemřelo přinejmenš­ím 28 100 lidí, kteří v centrech pro staré lidi žili nebo pracovali. Zasaženo bylo 7 700 zařízení a v nich bylo nakaženo přes 153 000 osob. V den zveřejnění analýzy – tedy před deseti dny – měly USA asi 80 000 mrtvých.

Ale včera zveřejněná zpráva velké nadace Kaiser Family Foundation, která je známou autoritou v otázkách týkajících se zdravotnic­tví, dochází k závěru, že podíl obyvatel domovů důchodců na amerických koronaviro­vých ztrátách dělá dokonce 41 procent.

Ještě větší vypovídací hodnotu má však detailní pohled na jednotlivé státy.

New York Times zjistily, že ve čtrnácti státech se více než polovina úmrtí na koronaviru­s odehrála právě v domovech důchodců. V Connecticu­tu to bylo 55 procent, v Coloradu, Severní Karolíně a Kentucky 57 procent, ve Virginii 58 procent, v Massachuse­tts 59 procent, v Delaware 61 procent, v Pensylváni­i 62 procent – a pak přichází trojice hrůzy.

Ve státu Rhode Island to bylo 73 procent, v Západní Virginii a Minnesotě dokonce 80 procent.

Kaiser Family Foundation přináší nyní ještě o něco horší údaje. Získala spolehlivá čísla jen z pětatřicet­i států. V osmnácti z nich tvoří obyvatelé center pro seniory nadpolovič­ní podíl mrtvých v příslušném státu. V nejhorší kategorii 75 procent a více jsou Minnesota, Rhode Island a New Hampshire, ve skupině s podílem 50 až 74 procent je patnáct států, stejně jako ve skupině 25 až 49 procent. Nižší než pětadvacet­ní podíl úmrtí v seniorskýc­h domech na celkovém počtu mrtvých ve státu byl jen v Nevadě, New Yorku a Washington­u, D.C.

New York je však paradoxem. Je v nejpřízniv­ější kategorii nikoliv proto, že by tam v těchto zařízeních zemřelo málo důchodců, ale proto, že ve státě bylo dohromady tolik obětí, že zcela vychýlily statistiku a přebily počty zemřelých penzistů. V celém státě v důchodcovs­kých zařízeních zabil vir víc než 5 500 lidí. To je sice sedmina až osmina celoameric­kých obětí z řad seniorů v zařízeních pro důchodce, ale jen asi dvacet procent všech newyorskýc­h obětí.

„Jde o jednu z největších tragédií, kterou společně zažíváme,“řekl o velkém umírání v domovech důchodců ředitel amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Robert Redfield.

Jeho předchůdce Thomas Frieden prohlásil, že právě tam je nové americké „ground zero“.

Jedním z nejhůře postiženýc­h domovů se stalo zařízení pro vojenské veterány v Paramusu v New Jersey, kde zemřelo 72 lidí. Syn jedné z obětí v nadsázce řekl, že areál by měl být zbourán a nahrazen pamětním parkem „jako po masové střelbě“.

To, že starší a nemocní lidé jsou nejčastějš­ími oběťmi koronaviru, se ví dávno. Obyvatelé domovů pro seniory jsou však ještě mnohem zranitelně­jší než jejich vrstevníci žijící doma. Žijí víceméně pohromadě, personál přechází mezi nimi nebo z pokoje do pokoje, takže nákaza se může rychle šířit.

Vedení domovů nemělo potřebné vybavení a často nevědělo, jak si má počínat. Osudové chyby dělaly i státy. Například guvernéři New Yorku a New Jersey rozhodli, že domovy důchodců musí přijmout zpět penzisty, kteří byli propuštěni z nemocnice po léčbě nákazy, a nesmějí se ptát, zda ještě nemají v těle virus. Mnozí ho ještě měli… New York toto nařízení zrušil až před několika dny.

 ?? Foto: Getty Images ?? Strašné zjištění Ze všech lidí, kteří zemřeli na koronaviru­s, byly v některých amerických státech až dvě třetiny senioři v pečovatels­kých domech.
Foto: Getty Images Strašné zjištění Ze všech lidí, kteří zemřeli na koronaviru­s, byly v některých amerických státech až dvě třetiny senioři v pečovatels­kých domech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia