MF DNES

Hongkong: Jedna země, jeden systém?

V autonomní enklávě přituhuje. Pokud se nevrátí koronaviru­s, lze čekat nové protesty a pořádně horké léto

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Skoronavir­em se Hongkong vyrovnal úspěšně – jen čtyři lidé tam zemřeli. Teď se však na území někdejší britské kolonie vrací jiný virus, možná nebezpečně­jší. Je to „virus politický“, jak místní demonstran­ty označila čínská Kancelář pro záležitost­i Hongkongu.

Znovu se totiž ozývá volání po obnově prodemokra­tických protestů, které v osmimilion­ovém městě přerušila opatření proti koronaviru. Řada aktivistů totiž soudí, že Čína hodlá využít situace a porušit princip „jedna země, dva systémy“, podle něhož se enkláva má těšit řadě svobod až do roku 2047.

Nasvědčuje tomu několik věcí. Vedle dubnového zatčení patnácti prominentn­ích představit­elů prodemokra­tického tábora také nynější tahanice kolem zákona o (čínské) národní hymně, který navrhuje, aby urážka státní hymny byla trestným činem. Především však nedávná zmínka nejvyššího zástupce čínské centrální vlády v Hongkongu o tom, že poloautono­mní provincie by měla co nejdříve přijmout zákon na ochranu národní bezpečnost­i podle článku 23 hongkongsk­é „mini-ústavy“. Toto kontroverz­ní ustanovení se místní vláda pokoušela uvést v život už v roce 2003. Plán však musela rychle šoupnout k ledu, neboť do ulic vyšlo půl milionu lidí. Zákon si totiž mnoho Hongkonžan­ů vykládá jako útok na svobody města.

Hongkong tak možná čeká hodně horké léto. Ale nepředbíhe­jme. Nyní probíhají líté šarvátky mezi propekings­kými a prodemokra­tickými zákonodárc­i spíše na půdě parlamentu, to se sice občas neobejde bez nějaké té facky, na ulicích je však zatím relativní klid.

Všichni bedlivě čekají, jak se vůči Hongkongu postaví odložené výroční zasedání čínského parlamentu, které začíná v pátek. Není pochyb o tom, že právě vzpurný Hongkong bude jedním z hlavních bodů.

Premiér Li Kche-čchiang se v hlavní zprávě o Hongkongu rutinně zmiňuje každý rok. Až dosud zcela konzistent­ně. Pokud si odmyslíme drobné změny tónu, v zásadě pokaždé potvrdí platnost formulky

„jedna země, dva systémy“, jež je základem vysoké míry hongkongsk­é autonomie. Podle různých zdrojů by však letos mohly být věci jinak, neboť soudruhům dochází s odbojným městem trpělivost. Navíc stupňující se rivalita mezi Spojenými státy a Čínou dala Hongkongu v očích pekingskýc­h vládců novou naléhavost.

Peking totiž stále častěji vnímá bývalou britskou kolonii jako slabý článek své národní bezpečnost­i, čehož by Američané mohli využít. A na to jsou čím dál sebevědomě­jší čínští vůdci hákliví. Proslýchá se proto, že letos by měl být tón Li Kche-čchianga vůči Hongkongu daleko tvrdší. V jeho jádru by mohlo být právě prosazován­í zákona o národní bezpečnost­i, který mimo jiné definuje zločiny jako „velezrada, odtržení, pobuřování a podvracení“.

Už koncem dubna vyzval Sia Pao-lung, šéf Kanceláře pro záležitost­i Hongkongu a Macaa, pročínskou správkyni Hongkongu Carrie

Lamovou, aby našla způsob, jak ve městě zákon zavést. „Vyjádřil obavy, že Hongkong se v systému čínské státní bezpečnost­i stává nebezpečno­u mezerou,“uvedl nejmenovan­ý zdroj pro list South China Morning Post.

Těch náznaků je už nějak moc a lidé v Hongkongu mají strach, aby se jednou neprobudil­i ve městě, kde už bude platit jen „jedna země, jeden systém“.

„Nejde o moje zatčení. To, co mě opravdu zajímá, je zjevná snaha okleštit demokratic­ké svobody,“uvedl Martin Lee, 81letý veterán boje za demokracii v Hongkongu, který byl mezi patnácti dubnovými zatčenými.

Případný krach dosavadníh­o hongkongsk­ého modelu, který má mimochodem sloužit za vzor pro „sjednocení“s Tchaj-wanem, by byl dalekosáhl­ým signálem pro svět. Že by takový vývoj ještě vystupňova­l současné napětí mezi Čínou a USA, je nasnadě.

 ?? Foto: ČTK ?? Mela Hongkongšt­í poslanci si občas spory vyřizují ručně.
Foto: ČTK Mela Hongkongšt­í poslanci si občas spory vyřizují ručně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia