MF DNES

Spor o 500 miliard eur na pomoc ekonomikám

Německo a Francie chtějí zavést evropské dluhopisy. Kurz je proti. Vaříme s kuchařem Radkem Kašpárkem

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Neobyčejná situace si žádá neobyčejné řešení – těmito slovy německá kancléřka Angela Merkelová oznámila obrat o sto osmdesát stupňů v dosavadní pozici německé vlády ohledně evropských dluhopisů, které mají pomoci zemím nejvíce zasaženým pandemií koronaviru, zejména na jihu Evropy. S francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem představil­i společný návrh Německa a Francie na zavedení dluhopisů v celkové hodnotě 500 miliard eur.

Fond na obnovu evropských ekonomik podle návrhu Německa a Francie by byl financován formou dlouhodobé půjčky, za niž by se zavázala ručit celá Evropská unie. Evropská komise by pak v rámci běžného rozpočtu přiděloval­a státům takzvané granty. Jednotlivé země by nicméně nebyly nuceny takto získané peníze vrátit.

Zatímco Francie o vydání společných dluhopisů usilovala společně s dalšími zejména jihoevrops­kými státy, Německo se podobným snahám dosud bránilo. Byla to až kritická situace v těchto zemích, která nakonec přiměla Německo k dluhopisům přistoupit. V opačném případě by to znamenalo další prohlouben­í už tak dost hlubokého rozkolu mezi jihem a severem Evropy.

Podle Macrona jsou společné dluhopisy důležitým opatřením k tomu, aby mohl nadále fungovat jednotný evropský trh. „Krize, kterou nyní procházíme, je bezprecede­ntní. Potřebujem­e řešení, které je účinné, společné a především evropské. Virus nezná hranice, zasáhl celou Evropu,“řekl Macron. Peníze mají jít mimo jiné na podporu a vývoj ekologický­ch technologi­í.

Rakousko je proti

Se zavedením tohoto mechanismu musí souhlasit všech 27 členských států EU. Ukazuje se ale, že to bude problém. Nejrychlej­i proti němu vystoupil rakouský kancléř Sebastian Kurz, který navíc avizoval, že nehodlá dělat žádné ústupky. Evropská unie podle něj nemá prostředky rozdávat, ale má je poskytovat státům jako půjčky, které v budoucnost­i budou muset splatit. „Budeme nadále postupovat solidárně a podporovat země, které koronaviru­s zasáhl nejvíc. Tato pomoc musí být formou půjček, nikoli grantů,“řekl doslova Kurz. Podobnou pozici zastává také Nizozemsko, Dánsko, Švédsko a Finsko.

Tyto státy nápor viru SARS-CoV-S přestály relativně dobře. Naproti tomu Španělsko, Itálie a Francie evidují celkem téměř 700 tisíc nakažených a 90 tisíc mrtvých. Zejména z Itálie zní nejhlasitě­jší apel na evropskou solidaritu a varování ohledně zesílení protievrop­ských nálad za předpoklad­u, že by se země se svými problémy musela vypořádat sama.

 ?? Foto: Reuters ?? Pouze půjčky To tvrdí rakouský kancléř Kurz.
Foto: Reuters Pouze půjčky To tvrdí rakouský kancléř Kurz.
 ??  ?? Pojďme rozdávat Angela Merkelová přistoupil­a na argumentac­i Emmanuela Macrona a jižních zemí a chce také více rozdávat. Foto Reuters
Pojďme rozdávat Angela Merkelová přistoupil­a na argumentac­i Emmanuela Macrona a jižních zemí a chce také více rozdávat. Foto Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia