MF DNES

Lidé v Dagestánu nedodržují karanténu, situace je kritická

- Jelizaveta Nestercová redaktorka MF DNES

Katastrofi­cká. Tak popisují situaci činitelé v autonomním ruském Dagestánu, který je pátou nejvíce koronaviro­vou nákazou zasaženou zemí v Ruské federaci. K šíření tu přispívá nedostateč­ná ochrana zdravotnic­kého personálu i laxní přístup místního muslimskéh­o obyvatelst­va k bezpečnost­ním omezením. Úřady se obávají, že počet nakažených ještě vzroste s blížícím se koncem postního měsíce ramadánu. Ten letos vychází na 24. května.

Místní úřady už nyní čelí kritice, že statistiky o epidemii záměrně snižují. Podle oficiálníc­h údajů se ve 3,9milionové republice nakazilo více než 3 500 lidí, 32 z nich infekci

MACHAČKALA

podlehlo. Úřady zároveň přiznaly, že v regionu zemřelo během pandemie 40 lékařů na pneumonii, z nichž část mohla zemřít i na covid-19. Přitom aktivisté, kteří samostatně evidují počet obětí ve zdravotnic­tví, tvrdí, že celkem zemřelo v celé Ruské federaci na covid-19 přes 240 zdravotník­ů.

Podle médií se do oficiálníc­h dat nedostane řada lidí, kteří umírají na venkově. Jak uvedla státní televize Rossija 24, svolení k pitvě, jíž Rusové určují příčiny i domácích úmrtí, dala v muslimském Dagestánu jen tři procenta rodin. V autonomní republice se mimo jiné letos v dubnu objevilo až o 30 procent více pacientů s pneumonií než ve stejnou dobu loni. Tu přitom koronaviru­s často způsobuje.

Podle šéfa regionální­ho zdravotnic­tví je v republice celkem téměř 14 tisíc pacientů, kteří mají koronaviru­s nebo nějaký druh pneumonie. Na pneumonii přitom zemřelo už 650 lidí.

Regionální vláda záměrné manipulace odmítá. Přiznává však, že zdravotníc­i pacienty špatně testují a lékaři často nerozeznaj­í covid-19 od jiných respirační­ch chorob.

Místní činitelé si přitom už v dubnu stěžovali na to, že řada Dagestánců porušuje nařízenou izolaci a napomáhá tak infekci šířit. Na ulicích se neustále pohybuje velké množství lidí, ale většina z nich nenosí ochranné roušky a nedodržují se ani bezpečné odstupy. Obyvatelům také vyčítají, že se v případě nemoci neobracejí na lékaře. Podle místních zdravotník­ů se Dagestánci bojí chodit do přeplněnýc­h nemocnic. Tamní zdravotnic­ký systém se totiž pod náporem pacientů hroutí a na ošetření se musí často čekat i několik hodin ve frontě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia