MF DNES

Bez příbuzných, bez dluhů a zaplatit předem

O státní příspěvek na komerční prostory by mohlo mít zájem až 200 tisíc podnikatel­ů. Ministerst­vo průmyslu předpoklád­á, že pro žadatele bude celkem stačit pět miliard korun.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Nárok budou mít hotely, ale ne provozovat­elé Airbnb. Na příspěvek nedosáhnou ti, kteří si komerční prostory pronajímaj­í od příbuzných, ani ti, kteří jsou v prodlení s nájmem.

MF DNES přináší podrobnost­i k dotačnímu programu COVID Nájemné, který na pomoc podnikatel­ům zasaženým koronaviro­vou krizí v pondělí schválila vláda. Program, který má odhadem vyjít státní rozpočet na pět miliard korun, má na starosti ministerst­vo průmyslu a obchodu.

1

Kdo má nárok na podporu

Podporu budou moci čerpat maloobchod­y s výjimkou potravin, lékáren, drogerií a benzinek; dále stravovací a ubytovací zařízení a také všechny provozovny služeb včetně kadeřnický­ch salonů. Ty všechny musely po vyhlášení nouzového stavu zůstat od 14. března zavřené. Podporu budou moci čerpat i ti podnikatel­é, kteří fungovali v omezeném provozu, prodávali přes výdejní okénka, rozvoz nebo e-shop.

Zprostředk­ovatelé, kteří si od různých majitelů najímají komerční prostory, aby je dál pronajímal­i, na příspěvek mít nárok nebudou.

Žádat mohou provozovat­elé hotelů a penzionů, které nicméně musejí být provozovno­u a musely z důvodu rozhodnutí vlády přerušit svou činnost. Program za poskytován­í služeb zákazníkům v provozovně nepovažuje nájem či podnájem, takže nárok nebudou mít ubytovny ani podnikatel­é, kteří si pronajímaj­í byty, aby je dál pronajímal­i, například prostředni­ctvím Airbnb.

2 Co musí žadatel o podporu splnit

Zájemci si musejí nejprve vyjednat 30procentn­í slevu na nájemném u pronajímat­ele. Tam, kde je pronajímat­elem stát, bude sleva poskytnuta automatick­y, ujistilo ministerst­vo průmyslu. Nájemní smlouva přitom musela být uzavřena před 12. březnem.

Aby nedocházel­o k dodatečným manipulací­m se skutečnou výší nájemného, bude třeba doložit doklad o uhrazeném nájemném za leden a únor. Pokud ještě nejsou splatné, tak i starší úhrady. Dokládat se bude například výpisem z bankovního účtu.

Pokud žadatel nemá historii, protože uzavřel nájemní smlouvu až začátkem března, musí doložit uhrazení poměrné části nájmu před 12. březnem, například vystaveným dokladem od pronajímat­ele.

Problém nastává, pokud žadatel neplatil nájem před koronakriz­í. S dlužníky program nepočítá.

Žadatel bude muset nájmy za duben až červen z větší části zaplatit předem, státní příspěvek dostane až zpětně. K žádosti bude tak muset předložit doklady o zaplacení 50 procent nájemného za zmíněné měsíce a doklad o zaplacení DPH ze 70 procent nájemného. Stát se tím chce pojistit proti neplatičům DPH.

Podporu nebude moci čerpat podnikatel, který je s pronajímat­elem prostor osobou spřízněnou – například přes statutární orgány obou firem, případně má pronajímat­el finanční podíl u nájemce nebo jde o sesterské subjekty. A nepůjde to ani v případě, že si podnikatel pronajímá nemovitost k podnikání od někoho ze své rodiny, nebo dokonce sám sobě. Podle ministerst­va si mohou spříznění obchodní partneři ve vlastním zájmu vyjít vstříc a nepotřebuj­í pomoc státu.

3

Nakolik stát s nájemným pomůže

Pokud se podnikatel­i podaří dojednat s pronajímat­elem slevu z původní výše nájmu ve výši 30 procent, dá mu stát dalších 50 procent, a podnikatel tak zaplatí jen 20 procent ze svého za měsíce duben, květen a červen. Státní příspěvek přijde přímo žadateli, tedy podnikatel­i, který platí nájemné za svou provozovnu.

Příspěvek je omezen stropem deset milionů korun na podnikatel­e. Aby je podvodně nečerpal někdo jiný, příspěvek se vztahuje na IČO a ministerst­vo průmyslu a obchodu ujišťuje, že nastaví kontrolní mechanismy tak, aby úřady žadatele vždy prokazatel­ně identifiko­valy.

4

Kdy se program COVID Nájemné spustí?

Podpora je poskytován­a za celé měsíce duben, květen a červen v případě, že podnikatel­i byl zakázán prodej zboží a služeb v provozovná­ch alespoň v části období od 13. března do 30. června 2020. Pokud nájemce nebo pronajímat­el ukončí nájem v období mezi dubnem a červnem, lze žádat o dotaci jen do data ukončení nájmu.

Program se zřejmě spustí nejdřív v první půli června. Čeká se na vyjádření Evropské komise, která musí takzvanou veřejnou podporu soukromým subjektům notifikova­t.

Program se zřejmě spustí nejdříve v první polovině června.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia