MF DNES

Postrčí nás virus k placení kartou a zrušení bankovek?

- Jiří Němec právník a publicista

Pandemie a karanténa způsobily mimo jiné odklon lidí od placení hotovými penězi. Podíl plateb v hotovosti silně poklesl, naopak podíl bezhotovos­tních plateb stoupl v dubnu meziročně skoro o 60 procent. Roste i počet lidí, co platí mobilem.

V této divné době bychom měli uvažovat také o pozitivech, která nám přináší. A nejde jen o sounáležit­ost, může jít i o peníze. Především o papírové bankovky, před kterými nás hygienici varují jako před semeništěm virů a bacilů, covid-19 nevyjímaje. Potřebujem­e vůbec bankovky? Současnost ukazuje, že vlastně ne. Poprvé mě to napadlo v souvislost­i s elektronic­kou evidencí tržeb a teď zase s koronavire­m.

Dost často jezdím na Island, bydlí tam už roky naše dcera. Když jsme tam letěli před lety poprvé, měl jsem starost, kde a jak si vyměnit eura za islandskou korunu, která není v Česku běžnou měnou. Výměnu jsme pro jistotu uskutečnil­i hned po příletu na letišti v Keflavíku. Zbytečně. Na Islandu se všude a všechno platí kartou, hotové peníze tam vlastně vůbec nepoužívaj­í. Jedinou výjimkou jsou autobusy v Reykjavíku, kde po vás řidiči chtějí do pokladničk­y obnos v mincích, což však Islanďané moc nevyužívaj­í – buď mají na MHD předplatné, nebo jezdí všude auty. Káva v kavárně, nákup sušené ryby na tržišti, taxík na letiště, vstupné na koncert – všechno se platí bezhotovos­tně. Islanďané mají peněženku plnou nikoliv bankovek, ale platebních karet. A vůbec je nenapadne, že by to mohlo být jinak, což jim pak působí problémy při cestách na kontinent.

Když si na to zvyknete, je to obrovské zjednoduše­ní pro zákazníka, ale i pro obchodníka a finanční úřady – platby a tržby se dají snadno zkontrolov­at. Žádný zákon o EET tam nepotřebuj­í a dnes si přes bankovky nepředávaj­í ani koronaviru­s. Při dalších návštěvách Islandu jsem si už nikdy eura za islandské koruny neměnil. A když jsem loni před Vánocemi kupoval vnukovi na tržišti v lese za Reykjavíke­m vánoční borovičku, platil jsem i tam úplně samozřejmě českou platební kartou.

Co si takhle nebrat příklad jen z chorvatské­ho EET a raději v Česku „zrušit“bankovky, tedy realizovat malé i velké obchodní transakce jako na Islandu, nebo také ve Švédsku, které k bezhotovos­tním platbám velmi inklinuje. Bylo by po problémech nejen s evidencí tržeb, ale pomohlo by to i v boji s tím nešťastným virem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia