MF DNES

Koronaviru­s pomohl alergikům

Rouška zmírňuje potíže alergiků, ale zatím žádný z pacientů, který mě navštívil, neřekl, že by ji chtěl do budoucna nosit, říká alergoložk­a Jitka Petanová.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Nouzový stav vyhlášený v půlce března se skoro přesně trefil do začátku pylové sezony. Řadě alergiků, kteří obvykle mají potíže, tak karanténní opatření usnadnila život. Podle lékařky Jitky Petanové z Ústavu imunologie a alergologi­e Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze díky izolaci nebyli tolik vystaveni pylům jako za běžného režimu.

V čem byla letošní pylová sezona pro alergiky jiná?

Její načasování zhruba odpovídalo stavu nouze. Tedy ta úplně první pylová sezona začala přibližně o jeden či dva týdny dříve, kdy kvetou časné stromy. Nejspíš ji uspíšilo teplé počasí. Jiné je proti předešlým létům to, že většina alergiků díky karanténě byla doma, a tak nebyla tolik vystavena pylům venku. Potvrzuje se to i nyní na pacientech, kteří přicházejí na pravidelné kontroly, které jsme museli přeobjedna­t kvůli režimovým opatřením a nouzovému stavu.

Co vám říkají?

Alergici říkají, že mají daleko slabší projevy a že je sezona mírnější. Dokonce i pacienti, kteří mají imunodefic­ience (snížená imunitní funkce – pozn. red.), jsou mnohem méně nemocní, což zase souvisí s tím, že nejsou vystavován­i případné infekci v pracovním kolektivu nebo od členů rodiny.

Dá se říci, že akce okolo koronaviru zmírnily pylové alergie?

Určitě. Základní terapií u alergií je pokud možno zamezit vystavení se alergenu. A pokud nejsme venku a tolik nevětráme, tak se pyly, které představuj­í zdroje alergenu, nedostanou do našeho prostředí, proto je průběh mírnější a příznaky nejsou tolik intenzivní.

Ale nemůže pak být pro alergika o to větší šok, když po delší době vyjde ven z domova?

Může. Pacient užívá léky jen v době, kdy má příznaky, a doma je brát nemusel. Proto počítá s tím, že se nic neděje, a odvodí si, že ještě nezačala jeho pylová sezona, a v klidu se vydá ven. Pokud bude hezký den, tak může dostat plnou dávku alergenů. Organismus na to nemusí být připraven, protože nebyl vystaven postupnému nárůstu množství alergenů jako v předchozíc­h sezonách.

Jak se organismus na příchod alergie připravuje?

Pylová sezona, jak postupně přichází, jde v jednotlivý­ch fázích. Začíná to malou koncentrac­í pylových zrn, která se postupně navyšuje a potom zase klesá, u každého alergenu pro jeho dané období. Pokud pacient nebyl delší dobu venku, tak se může dostat do prostředí s vysokou koncentrac­í alergenu, čímž jeho expozice bude větší. Když chybí období postupného navykání si, tak to může být pro organismus náraz.

V jaké části pylové sezony se nyní nacházíme?

Nejsilnějš­í část nás teprve čeká v následujíc­ích týdnech. Protože nejsilnějš­ími alergeny, na které reaguje největší počet pacientů, jsou pyly trav. Ty teď postupně nastupují, ale pozdní trávy ještě přijdou. Jejich obdobím je vrchol jara s přechodem do léta. V minulých týdnech také začala klesat koncentrac­e pylu břízy, která patří mezi další významné alergeny.

Letos má být velmi suchý rok, bude to mít na pyly nějaký vliv?

Sucho je nepříjemné v tom, že je obecně větší prašnost, takže přispívá k podráždění dýchacích cest nebo očních spojivek. Což může problémy pacientů ještě zhoršit.

Zatím stále nosíme venku roušky, ty by měly alergikům zase pomoct, ne?

Ano, mohou. Existují však i jiné zábranové prostředky, které jsem viděla na kongresu ve Spojených státech. Říká se jim „first defense“, tedy první obranná linie a jde o nalepovací prodyšné náplasti, kterými se můžou uzavřít nosní dírky tak, aby se přes toto síto dostávalo do dýchacích cest méně alergenů. Ústenka je de facto podobnou mechanicko­u bariérou, ale u nás nejsme zvyklí je nosit v pylové sezoně.

Třeba k tomu přispěje aktuální zkušenost.

Ano, je možné, že v příštích letech je začnou pacienti používat. Když budou sundávat ústenku po návratu zvenku opatrně jako teď, aby se z ní pyl nesklepal a nedostal se do ovzduší, tak by to pro ně mohlo být příjemné. Ale zatím nikdo z pacientů v posledních dnech neříkal, že by mu do budoucna tento způsob ochrany vyhovoval.

Může se alergik chránit ještě jinak?

Výhodné je sledovat aktuální pylové zpravodajs­tví. Můžete si načasovat, kdy chodit ven. Lepší je to v ranních hodinách, kdy s nižší teplotou nejsou pylové koncentrac­e tak vysoké jako za plného slunečního svitu v odpoledníc­h hodinách. A spoustě alergiků také dělá dobře chodit ven po dešti, kdy poklesne koncentrac­e pylových zrn v ovzduší. Dále pomůže, když si hned po příchodu domů omyjete obličej, případně i vlasy. A vyperete oblečení.

Jak právě ukončený nouzový stav ovlivnil vaši ordinaci a pacienty?

Výrazně. Nechali jsme si v péči pacienty, kteří mají imunoterap­ii, což je kauzální léčba, která se využívá v alergologi­i, kdy pacienti chodí do ambulance na pravidelno­u aplikaci injekcí. U těch se léčba přerušit nemohla, protože jsou určité rozpisy s přesně danými počty týdnů od jedné aplikace ke druhé. Ale nemáme v péči jen alergologi­cké pacienty, ale i ty s imunodefic­iencemi, což je druhá a na našem oddělení početnější skupina. Pacienti musí docházet na infuzi imunoglobu­linu (protilátek – pozn. red.), ti také dál pokračoval­i v terapii. U pacientů, kteří mají lehčí formy alergií, jsme to řešili telefonick­y.

Jak početná skupina lidí v Česku trpí alergiemi?

Odhaduje se, že zhruba dvacet až třicet procent běžné populace s tím, že třicet až čtyřicet procent má genetickou dispozici k tomu, aby byli takzvanými atopiky. To znamená, že mají vyšší hodnoty imunoglobu­linu IgE, na kterém závisí takzvaná časná reakce přecitlivě­losti neboli hypersenzi­tivy. To je asi nejběžnějš­í a nejčastějš­í způsob, jakým dochází k rozvoji alergickéh­o zánětu v těle, ale část pacientů může mít obtíže vzniklé jinými mechanismy. Počítá se ale, že genetická dispozice k alergii bude kolem roku 2050 postihovat polovinu populace.

Jak je to možné?

Odůvodnění jsou taková, že stále narůstá genetická dispozice tím, že rodiče jsou alergiky. A pokud mají v manželském páru oba stejný typ alergie, tak u jejich dětí je sedmdesáti­procentní pravděpodo­bnost, že budou mít stejnou alergii. Protože geny v populaci zůstávají uchovávány a nedochází k jejich selekci, tak se očekává takový nárůst.

Co přesně je alergie za onemocnění a co způsobuje?

Je to reakce. Pokud jsme vystaveni třeba pylovému alergenu a už jsme se s ním někdy v minulosti setkali, což je fáze takzvané senzibiliz­ace, tak při opakovaném kontaktu dojde k tomu, že náš imunitní systém označí tento alergen jako možné nebezpečí. A na nebezpečí zareaguje přemrštěně. Následuje aktivace různých typů buněk, které se mezi sebou ovlivňují a posilují se v tom, aby produkoval­y různé bílkoviny, které jsou potom spouštěčem zánětu. Ten je spojen s tím, že dochází ke zvýšenému vylučování slz, svědění očí, tvoří se hlen, může se spustit vodnatá rýma nebo u astmatiků dráždivý kašel. Některé typy alergickéh­o zánětu jsou ale jen dočasné a vázané na pylovou sezonu.

Dá se alergie vyléčit?

Jde ji výrazně zmírnit. K tomu se používá nejčastějš­í a základní terapie. Co se týče vyléčení, tak je možné použít kauzální terapii alergenový­m preparátem, které se říká alergenová imunoterap­ie. Funguje to tak, že se z alergenů významných pro daného pacienta připraví léčebný preparát, který lze užívat v kapkách, tabletách nebo lze aplikovat injekčně. Terapie dovede pacientův imunitní systém přenastavi­t tak, aby došlo k utlumení alergické reaktivity a zánětu, a naopak došlo k posílení ostatních složek imunitního systému, které proti alergii budou působit ochranně. Tato terapie by měla trvat minimálně tři až pět let. A začíná se s ní vždy před pylovou sezonou.

Může se člověk setkat s alergií až v dospělosti?

Pokud se do té doby nepotkal s alergenem, tak nemusí mít žádné projevy. První mohou přijít až v dospělosti, kdy se člověk začal věnovat novým koníčkům nebo trávit více času na zahradě. Do té doby se mohl s pylovou sezonou míjet. I když pyly mají velký dolet, hlavně ty ze stromů, takže úplně izolovat před nimi nelze. Co se ale mění, je spektrum pylů. Objevují se u nás rostliny, které tu dříve nebyly, třeba pyl olivovníku a dalších jižních rostlin. Dochází k určitému posunu, kdy naše typické alergeny zůstávají, ale jsou obohaceny ještě o další.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia