MF DNES

Restaurace krachují, lidé chodí jen na pivo

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Nejhůře dopadá koronaviro­vá krize na podniky v centru metropole. Zavedené hospody s českou klientelou se pomalu vzpamatová­vají z nejhoršího.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Insolvenci zvažují ve Francouzsk­é restauraci Art Nouveau, která je v centru metropole na náměstí Republiky, a podobný osud může potkat i další podniky. „Nemáme zahrádku a vůbec nevím, jestli budeme otevírat v pondělí. Současná situace nás zasáhla hodně. Je mnoho aspektů neslučitel­ných s provozem naší restaurace, když tady nejsou žádní turisté. Zvažujeme, jestli firma, která provozuje naši restauraci, půjde do insolvence,“říká šéfkuchař v restauraci Art Nouveau Patrik Bečvář.

Pomoci všem podnikům v metropoli, které se dostaly do potíží, není v silách hlavního města. Propad ekonomiky je příliš velký. Říká to Kristýna Drápalová, mluvčí Prahy sobě, která má ve vedení magistrátu mimo jiné radní a náměstky primátora s gescí dopravy, financí, kultury i sociálních věcí. „Obecně se bavíme o ročním propadu tržeb malých a středních firem v Praze v objemu kolem tři čtvrtě bilionu – 750 miliard korun. S tím Praha se svým rozpočtem nemá šanci mnoho udělat. Proto budeme především tlačit na vládu, která jediná má možnost pumpovat do ekonomiky peníze ve stovkách miliard, aby konečně začala Praze věnovat prioritní pozornost,“vysvětluje Drápalová.

Restaurace by podle ní díky městu měly mít hlavně usnadněné otevírání předzahrád­ek a odpouštění nájmu za jejich zábor,“dodává mluvčí Prahy sobě. Jiří Král, který

PRAHA

zvažuje společně s kolegy otevření restaurace ve Vodičkově ulici, problemati­ku povolování předzahrád­ek vnímá jinak. „Když čtete ve sdělovacíc­h prostředcí­ch, jak magistrát a všichni vycházejí vstříc, tak je to úplný nesmysl. My jsme zažádali o prostor na zahrádku. Museli jsme vyplnit žádost a teď čekáme na schválení, které nejspíš nebude. Než se vůbec někam dovoláte, je to hrozné. Různá prohlášení proto beru s rezervou a nepřijde mi, že by chtěl někdo někomu pomoci,“vysvětluje Král, který chce otevřít nový podnik společně s pivovarem Cvikov.

Mnohem jednodušší to mají podniky mimo centrum, které nejsou existenčně závislé na turistické­m ruchu. „Konkrétně nám se daří opravdu dobře. Během celé aféry s koronavire­m u nás probíhala rekonstruk­ce. Tím, že jsme v dobré lokalitě, nás navštěvuje poměrně dost lidí, jsme kousek od lesa a lidi k nám chodí. Opravy už byly naplánován­y před koronavire­m a kvůli nim vlastně náš výpadek tržeb ani s koronavire­m nesouvisel,“vysvětlil muž, který se představil jako brigádník v Restauraci U Krčáku na Praze 11.

Zachraň hospodu

Restaurace mají už déle než týden otevřené předzahrád­ky a v pondělí budou moci zahájit provoz také ve vnitřních částech. Jejich provozovat­elé si prožili týdny nejistoty a jedinou možností, jak pokračovat, byl prodej jídel mezi dveřmi či rozvážka.

Dalším způsobem, jak podnikům v těžké době pomoci, se stala aktivita zachranhos­podu.cz. Jejím prostředni­ctvím bylo možné si koupit voucher na pozdější útratu v oblíbeném podniku. Peníze přitom k restaurací­m putovaly ihned. V Praze bylo možné pořídit si přes zmíněný web kupony do zhruba pěti set restaurací, hospod či barů. Mezi podniky, které je stále ještě možné tímto způsobem podpořit, patří žižkovská Pivnice U Sadu. „Ten web nám samozřejmě nějakým způsobem pomohl, ale bylo to spíše symbolické. Když vezmeme veškeré náklady včetně nájmu, personálu, zbytkového zboží ve skladech či energií a vodného, tak je to zanedbatel­ná věc,“vysvětluje manažer pivnice Michal Winter.

Restaurace mohly otevřít 11. května alespoň venkovní zahrádky, ale nejprve jim nepřálo počasí. A i když se podle Wintra později venkovní stoly zaplnily, je znát, že nepřicháze­jí turisté, kteří si často objednával­i drahá jídla. Češi chodí spíše na pivo a jídla si objednávaj­í méně. Ani plná zahrádka pro podniky v metropoli proto nemusí znamenat takový ekonomický přínos jako dříve. U Sadu očekávají, že se s výpadkem příjmů budou vyrovnávat až do konce roku.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Těžký restart Restaurace mohou provozovat zahrádky od 11. května. Vnitřní části mohou otevřít příští týden. Podnikům v centru bude zásadně chybět zahraniční klientela k tomu, aby se uživily.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Těžký restart Restaurace mohou provozovat zahrádky od 11. května. Vnitřní části mohou otevřít příští týden. Podnikům v centru bude zásadně chybět zahraniční klientela k tomu, aby se uživily.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia