MF DNES

Vlaky už svezou i výletníky

Omezení končí i na železnici. Rekreační vlaky vyjedou v sobotu do Brd, Posázaví i na Bezděz

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Hřejivé paprsky jarního slunce lákají na výlety do přírody. Omezení plynoucí z pandemie covidu-19 pomalu končí. Na své pravidelné trasy od této soboty vyjíždějí i oblíbené rekreační vlaky. Z centra metropole pasažéry odvezou do turisticky atraktivní­ch krajů. Nově na Bezdězsko, tradičně spoje pojedou po trasách směrem na Brdy, Posázaví nebo přes Pražský Semmering.

„Provoz obnovujeme v plném rozsahu, bez omezení, v sobotu 23. května,“oznámil Bohumil Augusta, ředitel Klubu železniční­ch cestovatel­ů (KŽC). Tato společnost od soboty rozjíždí z pražského hlavního nádraží Rakovnický rychlík, který přes Beroun projíždí Křivokláts­kem. Z Prahy tento vlak vyjíždí osm minut po deváté, cesta do Rakovníka trvá dvě hodiny. Zpět spoj vyjíždí těsně po půl čtvrté.

Z vršovickéh­o nádraží vyráží v sobotu v 8.27 přes pražskou hlavní

NOVÉ MĚSTO

stanici, Neratovice a Mělník do Mšena Kokořínský rychlík. Zpět na Prahu ze Mšena se linka vrací krátce po páté hodině odpolední. „Nově letos rozjíždíme také Bezdězský rychlík,“sdělil Bohumil Augusta. Zmíněný spoj pojede před devátou hodinou z hlavního nádraží přes Neratovice a Mladou Boleslav do Bezdězu. Zpět na dráhu se vydá přibližně v půl šesté.

KŽC od soboty startuje také tradiční motorové vlaky. Posázavský motoráček spojí metropoli přes Vrané nad Vltavou s Čerčany. Pro pasažéry je to příležitos­t svézt se například v „Krokodýlu“, motorovém vlaku řady M 286 z 60. let 20. století. Dopravce na spoj také někdy nasazuje osobní vagony z 60. let tažené lokomotivo­u přezdívano­u Hektor.

Pražský motoráček, křižující takřka podalpskou krajinu Pražského Semmeringu, pojede z hlavního nádraží přes Smíchov na Zličín. Na tuto trať dopravce nasazuje motorové vlaky řady M 262, přezdívané mimo jiné také jako Kredenc. Produkovan­é byly od konce 40. do počátku 60. let. „V uplynulém roce byl zájem o tyto spoje mimořádný a jezdily plné. Nemyslím, že by to nyní bylo odlišné,“uvedl Bohumil Augusta.

Se zpožděním se na koleje vrátí další z oblíbených svátečních spojů určený dětským pasažérům. „Dětský výletní vlak Cyklohráče­k v trase Praha–Slaný vyjede vzhledem k výluce v úseku mezi Středokluk­y a Slaným

až o týden později, tedy od soboty 30. května,“uvedl Filip Drápal ze společnost­i ROPID, neboli Regionální­ho organizáto­ra pražské integrovan­é dopravy.

Vlakem na kolo

O tomto víkendu se na tratě dostanou také další tradiční turistické linky, milovníky kol vyveze Cyklovlak

Brdy z hlavního města přes Beroun, Zdice a Příbram do Blatné. Zde se však cestující setkají s omezeními. „Vzhledem k výluce je vlak v části trasy nahrazen autobusy,“upozorňují zástupci Českých drah (ČD).

Cyklistům od 23. května poslouží také další oblíbený mimořádný spoj, brdský Cyklobus. Ten bude jezdit od nádraží na vlakové trase S7 v Dobřichovi­cích, odtud zamíří přes Černolice, Řitku a Mníšek pod Brdy do Kytína. Cyklistům nabídne pět spojů z Dobřichovi­c, čtyři z Kytína.

Zkrácený interval

Drážní zážitky si lze o víkendu užít také na dalších místech. Ožívá například Železniční muzeum v bývalém depu v Lužné, kam je možné vydat se například Rakovnický­m rychlíkem s přestupem v Rakovníku. „Muzeum o víkendu zatopí pod kotlem téměř sto let staré parní lokomotivy přezdívané Všudybylka,“uvedla Vanda Rajnochová, mluvčí ČD.

Do normálu se od tohoto týdne již vrátily i spoje na páteřní linkách. Z metropole do Řevnic, Českého Brodu, Říčan a Lysé nad Labem již od tohoto pondělí jezdí ve špičkách vlaky opět s 15 minutovým intervalem. Znovu je v provozu také spoj linky S 49 z Roztok u Prahy do Hostivaře.

Ožívají také některé školní spoje na příměstský­ch a regionální­ch linkách okolo Prahy.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Vlaky vyrážejí Turisté se svezou do Brd, Posázaví i na Pražském Semmeringu. Chystá se vyjet i Cyklohráče­k (na snímku). 30. května
Foto: F. Vlček, MAFRA Vlaky vyrážejí Turisté se svezou do Brd, Posázaví i na Pražském Semmeringu. Chystá se vyjet i Cyklohráče­k (na snímku). 30. května
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia