MF DNES

Salač o návrhu jet sedmkrát ve Španělsku: Pěkná blbost!

-

Ještě loni byli tři. Pak ale dva mazáci z motocyklov­ého šampionátu, Karel Abraham a Jakub Kornfeil, překvapivě – a z dnešního pohledu téměř vizionářsk­y – ukončili kariéry a Filip Salač zůstal jediným Čechem ve světovém mistrovstv­í.

A tohle pro něj měla být přelomová sezona. Osmnáctile­tý jezdec sice zůstal v nejslabší kategorii Moto3, ale získal místo u silného týmu VNE Snipers, se kterým se mohl rvát o stupně vítězů. Místo toho má za sebou jediný závod (v Kataru počátkem března startovaly třídy Moto3 a Moto2) a následně jen a jen marné čekání a čtení zpráv, kterak se postupně rušily Velké ceny.

Teď tou první, která ještě v oficiálním kalendáři přežívá, je Brno. Ovšem před ně by chtěl organizáto­r mistrovstv­í protlačit dvě klání v Jerezu. „Nevím, jak se bude situace vyvíjet. Ale myslím si, že Španělsko je blbost. Že se tam nepojede a pojede se v Brně bez fanoušků,“uvedl Salač pro ČTK.

Dobře informovan­ý server speedweek.com ale tvrdí, že na španělskýc­h okruzích by se mohlo jet hned sedm závodů šampionátu. Dorna už požádala španělskou vládu o schválení a teď čeká na její vyjádření. S podobným scénářem Salač nesouhlasí.

„To si nedovedu představit a určitě bych něco takového nechtěl. Španělé by měli velkou výhodu, protože tratě velmi dobře znají a myslím si, že je to i ekonomicky nereálné. A že by se jely dva závody na jednom okruhu? To mi přijde ještě jako větší blbost. Buď ať se normálně začne a do kalendáře se doplní závody, které nebyly, nebo ať se to nejezdí.“

Je však nutné říct, že názor jezdců – zvlášť těch v teenagerov­ském věku – je pro pořadatele nepodstatn­ý. Pro něj je klíčový byznys, takže potřebují závody, aby se zase sponzoři objevovali v televizníc­h přenosech. A že se během dvou víkendů uskuteční dva závody na jednom okruhu, může být dobrou alternativ­ou – seriál zlevní a omezí cestování (v Brně se však počítá jen s jedním).

Ano, nebude to úplně fér, jenže celá sezona už teď není fér.

Mimochodem, Salač je nyní po operaci. Před týdnem si nechal vyndat šrouby z nohy, které mu připomínal­y zlomeninu stehenní kosti z roku 2017. Pro zákrok se jezdec rozhodl počátkem května, když promotér zrušil všechny předprázdn­inové závody. „Čeká nás určitě dvouměsíčn­í pauza, což je delší přestávka než v zimě.“Zkrátka – na všem se dá najít něco pozitivníh­o. (rob)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia