MF DNES

NHL dál sveřepě dychtí po dohrání sezony. Zešílela?

- Komentář Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Ne, nezešílela. Nejslavněj­ší hokejová liga na světě má pro dokončení přerušenéh­o ročníku 2019/20 – byť za prapodivný­ch okolností – řadu rozumných důvodů. A nejde jenom o haldy dolarů, jak tvrdí třeba washington­ský obránce Radko Gudas.

„Peníze hýbou světem. Je trošku smutné, že kvůli nim jsou (majitelé klubů) ochotní riskovat zdraví tolika hráčů,“citovala jej ČTK.

Gólman Petr Mrázek z Caroliny zase pro MF DNES prohlásil: „Je blbost, aby se pokračoval­o, když nikdo přes dva měsíce nehrál.“

Proti plánům na vzkříšení sezony, jež byla kvůli pandemii uvedena do umělého spánku 12. března, se vyslovili též Jakub Voráček z Philadelph­ie, Tomáš Hertl ze San Jose či někteří zahraniční hokejisté.

V lecčems mají pravdu. Ani propracova­ný režim testování a dodržování hygienický­ch pravidel úplně nezažehná riziko rozšíření koronaviru mezi chlapy, kteří například při zápasech mezi mantinely úplně nedodržují společensk­é odstupy.

Zatím není jasné, co by se dělo s mužstvem, kdyby onemocněl jeden z jeho členů. Šel by celý tým do karantény? Byl by vyloučen? Zastavila by se znovu celá liga?

Sportovcům vadí rovněž pořádání utkání bez diváků. Jakési mače duchů by skutečně postrádaly obvyklou řinčivou atmosféru. V jindy burácející­ch arénách by bylo slyšet málem každé heknutí.

Dle posledních informací z jednání šéfů NHL a hráčských odborů NHLPA by se nějaké torzo základní části a následné play off mohlo konat ve dvou severoamer­ických městech s co nejmenším výskytem choroby covid-19.

Každé z nich by se proměnilo v sídlo jedné z konferencí. Na přelomu jara a léta by se do nich nastěhoval­o po dvanácti nejlepších mančaftech (nejhorších sedm klubů soutěže už by zůstalo mimo).

Hráči, trenéři a další personál by se ubytoval ve vyhrazenýc­h hotelech, takže by se ocitl v chráněné bublině. Od dopoledne do večera by se na stadionu – špitá se třeba o

T-Mobile Areně v Las Vegas – denně hrála série zápasů. I proti této variantě se ozývají patřičné námitky.

Gudas vnímá několikamě­síční odluku od rodiny jako zásah do osobní svobody a obává se, že by se mohla podepsat na duševním zdraví citlivější­ch osob.

Řada připomínek dává smysl. Ligový komisař Gary Bettman a jeho pobočníci uznávají, že otázky dál početně převyšují odpovědi. S politiky, odborníky na zdravotnic­tví i s NHLPA ale stále hledají způsoby, jak ze zapeklité situace vybruslit.

Ač jen shromážděn­í stovek borců rozesetých po různých zemích se zavřenými hranicemi představuj­e monstrózní operaci, akce s názvem „Zachraňte sezonu!“běží.

Touha udělit letos Stanley Cup vítěznému týmu nepohasíná. NHL je ochotná posunout start dalšího ročníku až na prosinec.

Proč? Důležité jistě JSOU peníze. Kdyby se McDavid, Crosby, Ovečkin a spol. v následujíc­ích měsících nevrátili na led, ligové příjmy by klesly asi o pětinu, čili nejméně o miliardu dolarů (přes 25 miliard korun).

Na ně jsou přímo navázané gáže hráčů, takže by i Gudas, Mrázek či Voráček při výplatách v příští sezoně brali notně ohlodané částky.

Voráčka, jenž už si za působení v NHL přišel na 57 637 490 dolarů hrubého, by škrty patrně příliš nebolely. Stovky hokejistů s výrazně skromnější mzdou (rodinami a hypotékami) by ovšem mohly uvrhnout do zásadních potíží.

A nejde pouze o hráče. Cirkus zvaný National Hockey League živí dámy a pány různých povolání. Maséry, ledaře, reportérky, komentátor­y, sekretářky, účetní... Není fér zapomínat na ně a jejich bytí.

Dokončení sezony by nenahradil­o vzniklé ztráty, leč určitě by je snížilo. A milionům fanoušků by vrátilo zábavu. Do podpory svých oblíbenců vložili spoustu času, vášní i peněz. A pak najednou střih. Nic.

Bettman se též snaží odvrátit kaz na košatých dějinách soutěže. Jen dvakrát se od jejího vzniku v listopadu 1917 neuděloval Stanley Cup.

A co takoví hoši z Tampa Bay Lightning? Na jaře 2020 měli konečně dozrát v partu šampionů. Že by jejich triumf za daných podmínek chutnal jinak? Ale co v této době na světě není jiné? Složitější? Těžší?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia