MF DNES

Za nové Dukovany zaplatí všichni spotřebite­lé

-

Stát našel způsob, jak financovat výstavbu nových bloků v Jaderné elektrárně Dukovany. Pokud bude její produkce dražší než aktuální tržní ceny elektřiny, zaplatí lidé rozdíl ve svém účtu za elektřinu. Pokud bude naopak výkupní cena nižší, rozdíl se lidem odečte. Plyne to z návrhu bezemisníh­o zákona, jehož cílem je zajistit financován­í výstavby v Dukovanech.

Materiál připravilo ministerst­vo průmyslu a je nyní v připomínko­vém řízení. Úředníci chtějí pro financován­í elektřiny z nových bloků využít obdobný princip, který se používá pro financován­í zvýhodněný­ch cen pro obnoviteln­é zdroje.

Stát si totiž objednává výstavbu od společnost­i ČEZ a chce jí garantovat výkupní cenu za energii, již budou nové bloky dodávat do sítě. Podle jakého vzorce se bude „jaderná přirážka“počítat, zatím není jasné. Vicepremié­r Karel Havlíček jen naznačil, jak by k ní regulační úřad mohl dojít.

„Cena bude stanovena podle oprávněnýc­h nákladů na investici, podle přiměřenéh­o zisku, který se v rámci vyjednáván­í nastaví. Stát bude poté umisťovat tu elektřinu na trh – na burzu,“uvedl na konci dubna Havlíček.

Navrhovaný zákon počítá s tím, že výkup by provádělo ministerst­vo průmyslu, respektive jím pověřená právnická osoba vlastněná státem, za předem stanovenou cenu. Smlouva mezi investorem a státem, garantujíc­í podmínky výkupu elektřiny, by byla uzavřena minimálně na dobu 30 let.

Záměr ministerst­va kritizují ekologické organizace. „Zákon o podpoře nových reaktorů je bianko šek na stavbu reaktorů za peníze spotřebite­lů elektřiny. Každý zodpovědný zákonodárc­e by měl něco takového odmítnout. A schválit jej bez diskuse a bez výborů nemůže zodpovědně ani ten největší nadšenec pro jadernou energetiku,“uvedl energetick­ý expert Hnutí Duha Karel Polanecký.

Cena za výstavbu vzejde z tendru na dodavatele, který má být vypsán do konce letošního roku. Havlíček operuje s cenou bloku do 160 miliard korun, podle řady expertů i podle aktuálních zkušeností ze zahraničí je to však optimistic­ký odhad.

— Martin Petříček

s využitím agentury ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia