MF DNES

Jak budou fungovat tábory

Rodiče, pořadatelé i účastníci letních táborů se musí připravit na změny. Kromě povinných roušek a potvrzení od lékaře asi ubude výletů. Kvůli riziku nákazy.

- Robert Oppelt Václav Janouš

Čtvrt milionu dětí se každoročně v Česku chystá na letní tábor. Nejinak tomu nakonec bude i letos. Jen si budou muset navíc ke spacákům a baterkám přibalit aspoň jednu roušku, organizáto­ři nakoupit spoustu dezinfekce a splnit řadu nových podmínek, aby mohli tábory uspořádat podobně jako v minulých letech.

„Prozatím jsme tábor nezrušili,“říká například Daniel Mrkvička ze Strakonic, který pořádá tábor u nedalekých Sedlic. Děti se podle něj budou střídat vždy po týdenních turnusech. „Nicméně pokud by nařízení byla taková, že usoudíme, že je nedokážeme zajistit, asi bychom o zrušení uvažovali, protože nechceme opravdu riskovat žádný průšvih,“vysvětluje s tím, že dva z táborových vedoucí mu již odřekli účast – obávají koronaviru a nechtějí být v tak početné komunitě.

O konání tábora podle něj rozhodne i to, kolik rodičů ve skutečnost­i děti na tábor přihlásí. „Nyní obepisujem­e přihlášené, jestli jejich zájem platí. Prozatím mohu říci, že zhruba tři čtvrtiny rodičů přihlášené dítě na tábor pošlou,“dodává Mrkvička.

Pozitivní test ukončí tábor

Ministerst­vo zveřejnilo podmínky pro pořádání táborů minulý týden. Letní tábory mohou začít už 27. června, podmínkou účasti bude také aktuální potvrzení od lékaře či přísnější pravidla pro personál v kuchyni. Důležité bude podle hygieniků omezit kontakty účastníků tábora s okolím, a to včetně výletů do míst, kde se koncentruj­e větší množství osob, ale i návštěvy rodičů. Pokud by se na táboře potvrdil případ nákazy koronavire­m, musel by se tábor ukončit.

„Zvýšený důraz klademe především na dodržování pravidel osobní a provozní hygieny všech účastníků. To znamená pravidelné mytí rukou za použití mýdla a jednorázov­ých ručníků, používání dezinfekce...“uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Tábory se neobejdou bez roušek, povinnost nošení roušek účastníků tábora by měli organizáto­ři upravit podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové podle aktuální epidemiolo­gické situace a samozřejmě podle v létě platných mimořádnýc­h opatření. „Roušky by se měly na táborech používat pouze při pohybu mimo areál tábora a volnou přírodu,“dodává hygienička.

Organizáto­ři počítají, že je dětem připíšou na seznam věcí, které mají mít s sebou. Naopak podle ankety MF DNES dezinfekci zajistí sami. Stejně tak počítají s tím, že děti rozdělí do menších kolektivů.

Největším pořadatele­m letních táborů v Česku jsou skauti. Spolek Junák – český skaut každý rok pořádá zhruba tisícovku táborů pro třicet tisíc dětí. „Pořádáme většinou menší

tábory, proto některá omezení, třeba počet účastníků, pro nás nebudou takový problém,“popisuje mluvčí Junáka Barbora Trojak.

Děti nesmějí do kuchyně

Naopak jako velká komplikace se podle skautů jeví omezení při vaření, děti na tábore často vaří samy. „Z důvodu stávající epidemiolo­gické situace je možná účast dětí na přípravě jídla pouze ve studené části, jako je například loupání brambor,“popsala podmínky konání táborů hlavní hygienička Rážová. „Skauti v kuchyni jsou součástí výchovného programu. Tahle podmínka znamená, že se děti nic nenaučí a že vedoucí se budou muset víc věnovat vaření a méně dětem,“vysvětluje Trojak.

Na rozhodnutí ministerst­va netrpělivě čekali zejména rodiče. „Tábor jsme řešili v dostatečné­m předstihu už na podzim, už jej máme i zaplacený,“říká Jan Mikulenka z Písku. „Samozřejmě jsme si říkali, jestli v současné situaci mají děti jet, naše rozhodnutí je prozatím kladné. Děti bychom neposlali jen v okamžiku, kdy by se situace dramaticky změnila a vyslání dětí do kolektivu by bylo opravdu rizikové. Prozatím jsme mluvili s vedoucími, kteří říkají, že stejně budou děti jen v úzkém kolektivu do čtyřiceti a místo výletů budou mít dobrodružn­é hry,“popsal.

 ??  ??
 ??  ?? Ilustrační foto: Petr Lundák, MAFRA
Ilustrační foto: Petr Lundák, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia