MF DNES

Opáčko před maturitou: čeština

-

Syntax (skladba) popisuje pravidla o návaznosti slov ve větě či návaznosti vět v souvětí. Při určování větných členů je nápomocné si jako první určit základní skladební dvojici, tedy podmět a přísudek, a poté se doptávat na ostatní slova ve větě. Podle podoby otázky (lze využít např. pádové otázky) a druhu slova, které je rozvíjeno, můžeme identifiko­vat rozvíjejíc­í větné členy. Tak jde správně určovat předměty, přívlastky či příslovečn­á určení ve všech možných podobách. Poznáte přívlastek neshodný? Máme na mysli tedy ten větný člen, který rozšiřuje podstatné jméno ve větě a obvykle stojí až za ním. Zkuste si to v úloze 2.

V didaktické­m testu se také často ověřuje, zda student umí bezpečně rozpoznat větu jednoducho­u od souvětí. Maturant by se určitě při tomto rozlišován­í neměl řídit jen čárkami, které mohou mít ve větě nejrůznějš­í opodstatně­ní. Měl by vědět, že musí hledat počet základních skladebníc­h dvojic. Pokud jich je ve větě více, rozhodně se jedná o souvětí. Lze pak rozlišit souvětí souřadná nebo podřadná. Právě ty mají jen jednu hlavní větu a u ostatních vět, tedy vedlejších, lze určit druh pomocí stejného principu jako u větných členů. Analýzu souvětí si vyzkoušejt­e v přiřazovac­í úloze 5.

Jazykové zkušenosti a syntaktick­é vědomosti má maturant také prokázat při případné identifika­ci skladebníc­h chyb. V češtině se běžně užívají věty s pravidelný­mi odchylkami od větné stavby. Jednu z nich, tzv. zeugma, popisuje TEXT 2. Zkuste si porozumění této definice ověřit na větách v naší úloze 8.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia