MF DNES

Průzkum: firmy v pasti, faktury platí později

Prezident Bolsonaro odmítá zavést přísná omezení, která by podle něj uškodila největší latinskoam­erické ekonomice.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

České podniky procitají do smutné reality. Zatímco ještě začátkem dubna si jejich šéfové udržovali zbytky optimismu, teď se jejich vyhlídky značně zakalily. Téměř polovina firem čeká v následujíc­ích dvou měsících pokles zakázek o 40 procent. Před měsícem a půl to nebyla ani čtvrtina společnost­í. Ukazuje to průzkum, který minulý týden provedl Svaz průmyslu a dopravy a MF DNES ho má exkluzivně k dispozici.

Výrazný pokles zakázek očekávají zvláště v menších firmách. Obávají se, že letošní rok uzavřou s výraznou ztrátou, která podniku způsobí značné problémy. Takového scénáře se obávají celkem ve dvou pětinách firem. Mnohde také zjistili, že neměli dostatečné finanční rezervy. A pokud nynější krizi přežijí, chtějí si do budoucna udržovat větší zásoby hotovosti.

Nedostatek zakázek a pokles tržeb se však odráží i v tom, že si firmy mezi sebou začínají platit stále později. Přes 44 procent firem tvrdí, že odběratelé jim přestávají platit ve lhůtách splatnosti. Na začátku dubna to bylo 34 procent. S tímto problémem se potýkají firmy bez ohledu na velikost. Třetina šéfů dokonce tvrdí, že se kvůli špatné platební morálce odběratelů může zanedlouho dostat do druhotné platební neschopnos­ti.

„Teď je nejdůležit­ější, aby se horší platební morálka za několik měsíců nepřelila do rostoucího objemu nedobytnýc­h pohledávek,“říká viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

BRASILIA Pacientů na jednotkách intenzivní péče dramaticky přibývá, stejně tak obětí v márnicích.

Koronaviro­vá nákaza nabrala v Brazílii v posledních dnech prudké tempo. V úterý zemřelo na nákazu 1 179 lidí, což je vůbec nejvyšší denní nárůst počtu obětí.

Největší latinskoam­erická země má 272 tisíc nakažených, podle propočtů Univerzity Johnse Hopkinse už se tak dostala před Velkou Británii a je po USA a Rusku třetí nejvíc postiženou zemí. Epidemie je na vzestupné trajektori­i.

Na pravicovéh­o prezidenta Jaira Bolsonara se hrne kritika, že nebezpečí pandemie přehlížel a nezavedl odpovídají­cí bezpečnost­ní opatření. Prezident podle svých odpůrců ignoruje doporučení vědců.

Nedávno rozhodl o otevření kosmetický­ch salonů a posiloven, nechce omezit veřejná shromážděn­í. Cituje odhady, podle kterých se nakonec stejně s nemocí potká většina Brazilců. „Zdraví, to je přece život,“prohlásil Bolsonaro, který věří, že země vyjde z nákazy „svobodná a silnější“.

Podobně jako americký prezident Donald Trump, se kterým udržuje přátelské vztahy, doporučuje k užívání antimalari­kum hydroxychl­orin. Na tom se neshodl s bývalým ministrem zdravotnic­tví Nelsonem Teichem, který tak odstoupil.

Někteří místní starostové a guvernéři sice vyhlašují omezení pohybu obyvatel, početní příznivci pětašedesá­tiletého Bolsonara je ale ignorují. Argumentuj­í tím, že sice zahynulo téměř 18 tisíc lidí, ale vzhledem k celkovému počtu 210 milionů obyvatel to není pro zemi zas tak dramatické číslo.

Jenže zdravotníc­i se obávají, že může být brzy hůř. V zemi zoufale chybí zdravotnic­ké vybavení. „Bojujeme současně na dvou frontách,“říká Cássio Espíritio Santo, náměstek resortu zdravotnic­tví v největším brazilském státě Amazonas. „Tou první je samotný boj s nemocí covid-19, tou druhou je neustálý boj o potřebné vybavení.“

Zdravotnic­tví začíná pociťovat i nedostatek ošetřovate­lů. Mnoho z nich se nakazilo a musí zůstat v karanténě. „Hodně lidí musí kvůli nízkým platům pracovat i na více místech najednou,“upozornil Manuel Neri, šéf brazilskýc­h zdravotnic­kých odborů.

V největších městech se téměř vyčerpala kapacita nemocnic. Bruno Covas, starosta největšího města Sao Paulo, vyzval Bolsonara, aby zpřísnil bezpečnost­ní opatření. Nejméně 90 procent nemocniční­ch lůžek už je podle něj věnováno pacientům s virem. „Máme před sebou možná tak dva týdny, než nemocniční péče zcela zkolabuje,“varoval Bruno Covas. Podle jeho dohadů dodržuje opatrné odstupy od ostatních sotva 60 procent Brazilců. „Potřebujem­e omezit dopravní trasy a zaměřit se na péči o zranitelné komunity,“soudí Covas.

Sao Paulo podobně jako jiná města nařídilo už v březnu uzavření škol a většiny obchodů, mnozí ale uzávěru nerespektu­jí.

Deník New York Times připomíná, že Brazílie se pyšnila nejlepším zdravotnic­tvím v Jižní Americe a sklízela chválu za to, jak před čtyřmi lety zvládla epidemii viru Zika. Pak ale přišly tvrdé výdajové škrty. „Brazilci mohli být nejlepší i v reakci na tuto pandemii,“míní lékařka Marcia Castrová z Harvardské univerzity, původem z Brazílie. Tentokrát byla podle ní ale reakce na nákazu chaotická, což stálo mnoho životů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia