MF DNES

Jak Bzuk a Ťuk jeli do Osvětimi

Komentář Bohumila Špačka

-

Kam se poděl Adolf Hitler, ptal se titulek hlavního komentáře v sobotním vydání tohoto listu. Šlo o to, že v debatách o konci války se řeší hlavně to, zda Rudá armáda byla osvobodite­lka, anebo dobyvatelk­a, ale trestuhodn­ě se zapomíná na hlavního viníka všech těch hrůz.

To je dost zásadní věc, a proto jsem zapátral, kam se ten Hitler poděl.

A našel jsem ho.

Hitler se schoval do televize. Ke svému zděšení jsem tuhle stvůru objevil dokonce i na kanále určeném pro malé děti.

Posedlost řady televizníc­h stanic Hitlerem, nacisty, třetí říší a vším, co s tím souvisí, je pozoruhodn­á. Třeba ČT2 se proto mezi diváky přezdívá Hitlerův kanál. Ale druhý program veřejnoprá­vní televize v tom není sám. I další stanice, Prima Zoom, Spektrum či National Geographic, si v tom vyloženě libují.

To máte: Válečné projekty třetí říše, Poslední tajemství třetí říše, Ženy třetí říše, Nacistická letadla: přísně tajné, Poslední dny nacistů, Nacisté před soudem, Nacistické megastavby, Osvětim – nacisté a konečné řešení, Nacistický plán, Nacistická superzbraň, Olympijský sen: Nacistické hry 1936, Královská rodina, britská aristokrac­ie a nacisti, Tajné nacistické základny, Záhady nacistický­ch vražd... A to jsme se ještě nedostali k pořadům, které mají v titulu přímo Hitlera, takže: Hitlerův kruh zla, Hitlerova říše – poválečný plán, Zamilovaná do Adolfa Hitlera, Hitlerova mládež v bitevní vřavě, Hitlerovy poslední dny, Po Hitlerovi, Hitlerovi mladiství zabijáci, Hitlerův posvátný poklad a Síla Hitlerovy propagandy.

To jen ty „hitlerovsk­é“pořady, které se budou vysílat v tomto a příštím týdnu.

Jistě, televize ať si vysílají, co chtějí, některé z nich mají pořady o historii takříkajíc v popisu práce. Divák může koneckonců přepnout.

Tahle inflace však ukazuje, že Hitler už není, co býval. Z psychopati­ckého diktátora se stal slogan. Některé z pořadů navíc už svým titulem prozrazují jistou fascinaci nacisticko­u mašinerií – a když se na ně podíváte, zjistíte, že to tak opravdu je. Kdyby válka dopadla naopak a některé z těchto dokumentů by točili potomci tehdejších nacistů, možná by je nenatočili zase tak moc jinak.

Zejména od dramaturgů veřejnoprá­vní televize by člověk čekal větší kreativitu, než že budou publikum několikrát týdně krmit Hitlerem. Jenže bohužel, když tvůrci televizníh­o programu pojmou úmysl nedělat z nacismu odpočinkov­ou záležitost, ale naopak připomenou­t, o co opravdu šlo, dopadá to ještě hůř. Cílí totiž na děti.

Podívejme, copak to dávají na dětském kanálu ČT :D. Jak Bzuk a Ťuk putovali za sluníčkem, Čtení do ouška, Malý král, Válka a já, Šmoulové...

Počkat! Zpátky... Válka a já? Co to je za pořad, Válka a já? Na dětském kanále, ve 13.05?

Je to o Osvětimi. Maličké zubožené děti ukazují vytetovaná čísla. A komentář popisuje, jak nacisté vraždili lidi po tisících. Takových pořadů tam je víc, třeba o tom, jak se v Terezíně zjevují duchové utýraných dětí z války. Sugestivní „trailery“na tyto pořady bez varování vyskakují mezi rozjuchaný­mi upoutávkam­i na veselé dětské soutěže.

Zařadit holokaust mezi Čtení do ouška a Šmouly je asi stejně vkusné, jako kdyby na „Déčku“vysílali pořad nazvaný Jak Bzuk a Ťuk putovali do Osvětimi.

Za rodiče malých dětí proto televizní dramaturgy prosím – ušetřete je pořadů o tom nejstrašně­jším zlu, které kdy lidé dokázali vymyslet. Těm větším, které už z toho mají rozum, to můžete pustit na ČT2.

Aspoň to tam všechny ty Hitlerovy ženy, Hitlerovy generály a Hitlerovy architekty bude trochu vyvažovat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia