MF DNES

Jsi z Česka? Přídavky budou menší

Stížnosti českých pendlerů v Rakousku kvůli přídavkům na děti řeší Soudní dvůr EU

- Kristína Paulenková reportérka MF DNES

Lidé, kteří pracují v Rakousku, ale jejich děti žijí v Česku, mají naději, že se jim zvýší rakouské přídavky na děti. Od ledna 2019 náš jižní soused zavedl takzvanou indexaci a některé české rodiny pracující v Rakousku přišly na přídavcích ročně třeba o 40 tisíc korun.

Po rakouském soudu a Evropské komisi se věcí začal zabývat Soudní dvůr Evropské unie.

Pendleři mají více než rok v Rakousku nárok na přídavky na děti či daňové odpočty podle nákladů na život v zemi, ve které mají bydliště jejich děti. Rakousko se hájí tím, že vyplácí dávky dětem, které v zemi ani nežijí. Švýcarské dítě dostane od rakouských úřadů více, naopak dítě ze střední či východní Evropy, kde jsou životní náklady nižší, méně. Jen v Česku se opatření dotklo zhruba 10 tisíc dětí. České ženě, kterou rakouský soud zmiňuje jako precedens, činí snížení měsíčně zhruba o 3 500 korun. Výše přídavků na dítě v Rakousku dosahují podle věku od zhruba 3 000 do 4 500 korun. V Česku se pohybují v rozmezí 500 až 700 korun podle věku dítěte, pokud ovšem na ně má rodina nárok.

Nižší přídavky i pokuty

Některé rodiny kvůli tomu podávaly už takřka rok a půl stížnosti k rakouským daňovým úřadům o doplacení přídavků do plné výše. „Na všechny naše stížnosti odpovídal rakouský finanční úřad až po půl roce,“popisuje Dagmar Schellerov­á z poradenské agentury Zahraniční služby, která pomáhá Čechům především z oblasti Znojma. Schellerov­á zaslala na daňový úřad v rakouském Hollabrunn­u stížnosti od zhruba sta lidí. S každým zamítavým dopisem podávala odvolání k vyšší instanci. Po více než roce se dostala se svými stížnostmi až ke Spolkovému finančnímu soudu ve Vídni. Ten následně požádal o stanovisko Soudní dvůr EU.

Agentura už v minulosti řešila neprávem udělené pokuty českým řemeslníků­m.

Ovšem neúspěšně, narazila na to, že věc se začala řešit po uplynutí tří let, a tak byla promlčená. „I proto jsme teď na to tak spěchali,“ vysvětluje Dagmar Schellerov­á. Proto radí všem, kteří jsou krácenými přídavky poškození, aby podali co nejdříve stížnost.

Českých rodin se zastala loni Evropská komise s tím, že nařízení je diskrimina­ční. Tento měsíc Rakousko za toto počínání zažalovala. „Do EU jsme vstupovali mimo jiné proto, abychom mohli za rovných podmínek pracovat v jiných evropských zemích. Rakousko tento základní princip nerespektu­je a není fér, aby na jeho opatření dopláceli slušní zaměstnanc­i z ČR,“říká Martina Dlabajová, poslankyně Evropského parlamentu.

Pokud soud rozhodne ve prospěch Čechů, Rakousko by muselo lidem peníze doplatit.

„Řízení není tak dlouhé, jako bývá u našich soudů. Odhaduji to v horizontu měsíců či do jednoho roku,“myslí si odborník na evropské právo z Karlovy univerzity Michal Tomášek.

Českých rodin se zastala loni Evropská komise – nařízení je diskrimina­ční.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia