MF DNES

Antimalari­kum odmítáte proto, že o něm mluvím já, říká Trump

-

WASHINGTON Americký prezident Donald Trump se brání proti kritice řady politiků i zdravotnic­kých expertů, jež následoval­a po jeho oznámení, že kvůli pandemii covidu-19 preventivn­ě bere antimalari­kum hydroxychl­orochin. Podle odborníků by totiž jeho slova mohla vést ke zneužívání této látky, jež může mít za určitých okolností až smrtelné vedlejší účinky.

„Pokud se podíváte na jeden výzkum, jediný špatný výzkum, tak v něm dávali hydroxychl­orochin lidem ve velice špatném stavu,“řekl Trump zřejmě s odkazem na studii provedenou ministerst­vem pro záležitost­i veteránů. Při ní lékaři podávali látku stovkám pacientů, z nichž jich více zemřelo, než se uzdravilo. „Byli velice staří. Téměř mrtví,“uvedl. Později dodal, že se přípravku dostává špatné reputace jen kvůli tomu, že jej propaguje on.

Agentura AP však poznamenal­a, že hydroxychl­orochin neprokázal účinnost při léčbě covidu-19 ani v několika dalších výzkumech. Dvě velké studie provedené na 2 800 pacientech v New Yorku nedávno nepřišly na přínos antimalari­ka u pacientů s koronavire­m.

Účinek hydroxychl­orochinu při prevenci či léčbě covidu-19 nadále zkoumá řada dalších vědeckých projektů. „Nicméně v tuto chvíli nejsou absolutně žádné důkazy, že to funguje,“řekl specialist­a na infekční nemoci Carlos del Rio z univerzity v Atlantě. „Moje obava je, že má prezident velkou možnost nastolovat debatu... Možná si lidé budou myslet, že existují nějaké dosud nezveřejně­né důkazy, že lék funguje, protože se jej Trump rozhodl užívat,“řekl del Rio. „Vytváří to konspiračn­í teorii, že něco funguje, ale oni mi o tom zatím neříkají,“dodal lékař.

Odborníci varují před možnými vedlejšími účinky přípravku, mezi něž patří například srdeční arytmie, jež může vést až k úmrtí. Americké tísňové linky přitom přijaly za letošní duben téměř dvakrát více hovorů souvisejíc­ích s požitím hydroxychl­orochinu než loni v dubnu. Mezi popisovaný­mi problémy volajících byl například nenormální srdeční rytmus, záchvaty, závratě či zvracení. (ČTK, AP)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia