MF DNES

Na dovolenou, nebo ještě zůstat doma?

Lékaři varují před rychlým uvolněním turistiky

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Vpolovině června by už Evropa měla být víceméně průjezdná a jihoevrops­ké země, včetně nejvíce zasažených Itálie a Španělska, se začaly chystat na začátek letní turistické sezony.

„Nemůžeme současná omezení cestování držet navěky. Chceme se postupně vrátit k běžnému stavu,“řekl před několika dny německý ministr zahraničí Heiko Maas, když oznamoval, že během následujíc­ích týdnů bude Německo rozvolňova­t režim na hranicích s Rakouskem, Švýcarskem a Francií. K 15. červnu mají být tyto hranice otevřené zcela. A podobný výhled má také Evropská komise: letní dovolená i letos bude možná, ujišťuje.

Epidemiolo­gové ale vyzývají k větší opatrnosti a s překotným cestováním radí ještě počkat.

„Všichni už se chováme tak, jako by pandemie byla za námi. To je ale hloupost,“varuje předseda Světové lékařské asociace Frank Ulrich Montgomery. „Pokud k nám začnou masově jezdit turisté ze zahraničí, pak stačí, aby mezi nimi byli takzvaní superpřena­šeči, kteří nákazu znovu rozšíří. Pak budeme mít stejný problém jako na začátku,“uvedl v rozhovoru pro list Die Welt.

Byl to právě cestovní ruch, který výrazně přispěl k tomu, že se virus na přelomu roku rychle dostal do celé Evropy. Stačí připomenou­t lyžařská střediska v severní Itálii nebo v rakouském Ischglu, odkud si nákazu odvezly tisíce lidí, kteří ji pak šířili dál.

Řešením podle Montgomery­ho není neprodyšně uzavřít hranice, vlády by ale neměly aktivně podporovat masový turismus. Lidé, kteří přicestují do jiné země, by měli projít preventivn­í kontrolou a testy, nebo mít doklad o jejich absolvován­í. Pouhé měření teploty je prý „k smíchu“.

„Nejvíc mě irituje, že lidé si stále více začínají myslet, že pandemii už máme za sebou, že už je po všem,“dodává německý lékař. „Tak to ale rozhodně není. Podařilo se nám zatím jen přestát první vlnu.“

Peníze nebo život

V různých obměnách se tu opakuje dilema poslední doby: jak najít rovnováhu mezi ochranou veřejného zdraví, a zároveň co nejvíce zmírnit ekonomické dopady? To se s ohledem na turistiku týká zejména států na jihu Evropy, jež jsou na příjmech z cestovního ruchu do značné míry závislé.

O obnovení turismu v plném rozsahu se zatím neuvažuje. Letošní dovolené sice v určité míře budou možné, přesto se od těch předchozíc­h budou v mnoha ohledech výrazně lišit. Zejména kvůli přísným hygienický­m opatřením. Ta zase přidělávaj­í starosti provozovat­elům. Například v barech a restaurací­ch budou hosté podle nových pravidel sedět s rozestupem alespoň jednoho metru. Na pláže se vejde zhruba třetina lidí oproti běžnému počtu. Lehátka a slunečníky budou mít mezi sebou rozestupy 1,5 až čtyři metry, některé pláže budou vyžadovat rezervaci místa přes mobilní aplikaci. Na dodržování pravidel sociálního odstupu bude dohlížet policie a drony.

Přesto policisté předpoklád­ají, že vymáhání těchto pravidel bude značně obtížné a v krajních případech dojde ke konfliktům. Jiní pak mají obavy, že dovolená u moře se stane výsadou bohatých, kteří si budou moci zajistit místa členstvím v drahých plážových klubech.

 ?? Foto: ČTK ?? Jako před virem Lidé si po dlouhé době užívají pobytu na pláži poblíž Barcelony. Panují však obavy, zda uvolnění není moc rychlé.
Foto: ČTK Jako před virem Lidé si po dlouhé době užívají pobytu na pláži poblíž Barcelony. Panují však obavy, zda uvolnění není moc rychlé.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia