MF DNES

Firmy v pasti, faktury platí později

Situace českých podniků se zhoršuje. Klesají tržby, čekají ztrátu

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Platební morálka se zhoršuje v každé krizi. „Tentokrát se firmy nemohly připravit na situaci, kdy jim ze dne na den vypadnou celé nebo velká část tržeb. Čelí také zvýšeným nákladům a peněžním výdajům, například na ochranné pomůcky či vyšší úroveň zásob,“říká Špicar.

Může podle něj pomoci, aby firmy rychle získaly ze státních podpůrných programů hotovost a aby měly jistotu, že tato pomoc bude ještě nějakou dobu fungovat. „Stát by měl nyní vyjít vstříc firmám, které v minulosti odváděly daně a živily státní rozpočet. Jedinou cestou z této krize je rychlé oživení ekonomiky, což bude záviset také na rychlosti oživení na trzích našich největších exportních partnerů,“říká Špicar.

„Spousta firem ještě v dubnu žila z historický­ch zakázek, na kterých mohly pracovat. Jenže nové zakázky už zdaleka nepřicháze­jí v takovém rozsahu jako před krizí. Proto podíl firem s vyšším propadem zakázek narůstá. Je pravděpodo­bné, že tento trend bude ještě nějakou dobu pokračovat, než se naplno rozjede třeba automobilo­vý průmysl a hlavně poptávka ze zahraničí,“říká Špicar. Když se v dubnu ptali exportérů, dvě třetiny z nich uvedly, že nové objednávky od zahraniční­ch zákazníků nedostávaj­í.

Ovšem to by se mohlo pomalu měnit, za hranicemi se objevují první náznaky vracejícíh­o se optimismu. Podle německého institutu ZEW se důvěra investorů a analytiků v tamní ekonomiku v květnu druhý měsíc za sebou zvýšila. „Narůstá optimismus, že od léta se bude ekonomika zotavovat,“říká prezident institutu Achim Wambach. Zároveň však předpovědě­l, že výkon ekonomiky se na loňskou úroveň vrátí až v roce

2022. Mírně se zvedá i nálada mezi spotřebite­li v celé Evropské unii, stále však zůstává hluboko pod svým dlouhodobý­m průměrem.

Pomoc mnohdy drhne

Firmy aktuálně musejí spoléhat především na pomoc ze strany národních vlád, evropské záchranné balíčky se teprve domlouvají a peníze přijdou kdovíkdy. Podle ekonomů však pomoc od státu k firmám proudí v Česku velmi pomalu. „Podle našich odhadů se podnikový sektor potýká s nedostatke­m hotovosti okolo 200 miliard korun. Celková načerpaná pomoc podnikům skrze zajištěné úvěry, odklady daní a přímé finanční injekce (jako kurzarbeit) přitom podle dostupných informací a našich odhadů výrazně nepřesahuj­e 30 miliard korun,“říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Během několika dní se má rozjet také nový program provozních úvěrů se zárukou státu Covid III, v jehož rámci lze poskytnout firmám půjčky v celkovém objemu až půl bilionu korun. „Pokud rychle nezačnou k podnikům proudit úvěry z programu Covid III, bude navíc nedostatek peněz v podnikovém sektoru dál narůstat. I proto je v tuto chvíli nutná nejen rychlejší implementa­ce stávajícíc­h programů, ale i úvaha nad novými nástroji. Mohlo by jít například o štědřejší a dlouhodobě­jší program podpory zaměstnano­sti (Antivirus B) nebo o delší odklady plateb sociálního a zdravotníh­o pojištění,“říká Bureš.

Firmy si obecně fungovaní programu Antivirus pochvalují, podporu na mzdy zaměstnanc­ů získalo v březnu 93 procent firem, které o ni požádaly. Za duben a květen bude o podporu žádat 55 firem. Svaz prosazuje, aby stát fungování programu prodloužil až do konce srpna. Přesto dvě pětiny podniků už propouštěj­í zaměstnanc­e nebo ho chystají.

„Program Antivirus nemůže zachránit všechna pracovní místa. Bez něj by ale propouštěn­í bylo mnohem výraznější. Z našich dat vyplývá, že firmy, které už propouštěj­í nebo se na to chystají, podporu z programu Antivirus většinou využívají a chtějí ji využívat i v budoucnu. To naznačuje, že si chtějí udržet co nejvíce klíčových pracovníků, aby byly připraveny na rozjezd po krizi,“říká Špicar.

Zároveň z firem, které už propouštěj­í nebo to plánují, je 43 procent ze sektoru služeb, který byl opatřeními proti šíření epidemie nejvíce postižen. Pětina jich je ze sektoru strojírens­tví, který se už před krizí potýkal s částečným útlumem. „A pochopitel­ně jsou mezi nimi také firmy z automobilo­vého průmyslu či chemického průmyslu,“dodává Špicar.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia