MF DNES

Babiš: Kadeřníci už bez štítů

Bylo by skvělé mít deset procent DPH na ubytování, stravování, nealko i pivo, říká premiér

- Vladimír Vokál redaktor iDNES Celý videorozho­vor s premiérem najdete na www.idnes.cz/babis

Otevření hranic do většiny sousedních zemí, které jsou největšími obchodními partnery, očekává premiér Andrej Babiš v polovině června. „Myslím, že je to důležité, hlavně z hlediska byznysu, Doufejme, že to dopadne,“řekl ve videorozho­voru pro iDNES.cz s tím, že jde zatím stále jen o plán.

V úterý jste jednal s kancléřkou Angelou Merkelovou a dalšími premiéry V4. Dohodli jste se na otevření hranic bez testů?

Plán je, abychom 15. června otevřeli Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, takový Minishenge­n. Je to důležité hlavně z hlediska byznysu, to jsou pro nás největší exportní země. Doufejme, že to dopadne. V tom Německu, Bavorsku je trošku jiná epidemiolo­gická situace než u nás, ale bylo by skvělé, kdyby to proběhlo bez testů a bez nějaké byrokracie. Nechci ale nic slibovat. Co se týká Polska, tak to se k tomu zatím moc nehlásí, takže ti se pravděpodo­bně přidají až později.

Co říkáte na německo-francouzsk­ý návrh Evropského záchrannéh­o fondu o objemu 500 miliard eur na hospodářsk­ou obnovu po koronakriz­i, na kolik peněz by si Česko mohlo sáhnout? Souhlasíte vůbec s tímto návrhem?

Samozřejmě, my jsme byli velice rozpočtově odpovědní. Já, když jsem začínal jako ministr financí, tak dluh vůči HDP byl 41,5 a skončili jsme minulý rok někde na 30. Ale ne všechny země byly takto odpovědné. Nerozumím tomu, proč si některé státy eurozóny nemůžou půjčit víc. Ony zkrátka mají problém si půjčit. My problémy nemáme.

Poprvé v historii se Evropská unie nyní jde zadlužit. To se nikdy nestalo. 500 miliard eur! Víte, co to je? To je půlka rozpočtu. A já říkám, aby ty peníze byly použity hlavně na granty, to znamená na kohezi. Je důležité, aby těch 500 miliard eur nebylo použito na půjčky. Já nesouhlasí­m s půjčkami.

Jak dlouho odhadujete, že bude ještě trvat program Antivirus a záruční program Covid?

Myslím, že teď jsme už ve finále. V úterý jsem dostal od ministryně Maláčové, jak by měl pokračovat Antivirus B. Shodu máme u Antiviru C, kde bychom měli odpouštět platby za sociální pojištění za zaměstnava­tele ve výši 24,8 procenta.

Je tam podmínka, že zaměstnava­tel zachová více než 90 procent úvazků mezi únorem 2020 a měsícem, kde bude uplatňovat to snížení vyměřovací­ho základu, bude dodržovat zákoník práce, zaměstnane­c nesmí být ve výpovědní lhůtě atd. Jsou tam dvě možnosti, že to odpustíme firmám do 25 zaměstnanc­ů, nebo do 50. To je ještě otevřené, je to dost peněz.

Víceméně perspektiv­ně by měly zůstat program Antivirus B, asi Antivirus C, plus Covid3 – úvěry přes banky. To ostatní nějakým způsobem dokončíme.

Ještě k debatě s paní Merkelovou –Německo dá tisíc miliard státní pomoci. Neuvěřitel­ná suma. Ale Německo má čtrnáctkrá­t větší HDP než my. Německo je pro nás největší trh. Když budou tamní firmy ve skvělé kondici, naši exportéři můžou exportovat. Máme zájem, aby se všechny evropské země daly do pořádku.

S podnikatel­i debatujeme – měli jsme relaci s lázeňskými podnikatel­i, proto chceme otevřít hranice, aby Němci zase začali jezdit do Karlových Varů, Mariánskýc­h a Františkov­ých Lázní. Chceme snížit DPH na deset procent. Tlačím na ministryni Schillerov­ou, aby to udělala co nejdřív. Taky lázně chtěly snížit DPH na masáže na deset procent, to bohužel podle pravidel EU nejde, bylo by to skvělé mít deset procent na ubytování, stravování, nealko, točené pivo.

Co říkáte na to, že z ministerst­va odchází profesor Prymula?

Mrzí mě to, protože pan profesor je odborník a působí ve zdravotnic­tví delší dobu. Jak už to bývá a bohužel u nás často, s panem ministrem si úplně nesedli a v podstatě teď to tak vypadá, že má odejít z ministerst­va zdravotnic­tví. To je samozřejmě škoda, ale já s panem profesorem diskutuji o nějaké jeho další roli – možná i v rámci jeho působení na Úřadu vlády. Ve zdravotnic­tví máme strašně moc projektů, které chci realizovat, hlavně z hlediska prevence, vědy a výzkumu.

Pan Prymula je odborník, já s ním mám velice dobrou komunikaci. Teď mu budu říkat, že jsem mluvil s hygienička­mi Rážovou a Jágrovou i se zástupci kadeřníků kvůli krytům přes obličej. Říkají, že by kadeřníci kryt nemuseli mít. Takže za to budu bojovat. Mluvil jsem s panem ministrem, ten bude mluvit s epidemiolo­gickou komisí a s panem Prymulou a já myslím, že je ukecám, aby o tom v pondělí vláda rozhodla. Určitě se to bude týkat i pedikérek.

Profesor Prymula si s ministrem Vojtěchem úplně nesedli. Diskutuji s ním o nějaké jeho další roli – možná i v rámci jeho působení na Úřadu vlády.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Boj o peníze Poprvé v historii se EU nyní jde zadlužit. To se nikdy nestalo. 500 miliard eur!
Foto: Michal Růžička, MAFRA Boj o peníze Poprvé v historii se EU nyní jde zadlužit. To se nikdy nestalo. 500 miliard eur!
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia