MF DNES

Boj až do konečného fiaska

Rozporupln­é zprávy z Afghánistá­nu: krvavá jatka v porodnici v Kábulu, na druhé straně dva místní vzdoroprez­identi konečně dospěli ke smíru. Jak naivní je v této bohem zapomenuté zemi vyhlížet blýskání na lepší časy?

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Afghánistá­n nelze řídit s představou, že cizí politické ideje musí místní vnímat jako dar z nebes.

Psát o Afghánistá­nu a jeho věčné válce nízké intenzity působí chvílemi skoro trapně. Zprávy o tamějších hrůzách či svárech – nejnověji o konfliktu mezi dvěma vzdoroprez­identy – jsou vždycky tak nějak na jedno brdo. Tudíž se občas mezi extra cynickými žurnalisty říká, že pro novináře je afghánská štace hrob. Že jde o nefunkční stát s „hindúkušsk­y“obří korupcí nebo permanentn­ími boji, ví dnes už i pověstná babička ze Šumavy. Vždyť od roku 2001, kdy Západ odstartova­l hazardní invazní operaci s názvem Trvalá svoboda, slýcháme de facto pořád totéž. Lišila se jen míra propagandi­stického výkladu kampaně, toho času vybojované až do konečného fiaska.

Na slovo „propaganda“zde musíme položit důraz. Důvodů je přehršle, ale kdyby snad přece jen někdo zapochybov­al, lze si snadno a rychle osvěžit paměť. Na sklonku loňského roku propukl v USA významný skandál, pro nějž se ujalo pojmenován­í Afghanista­n Papers. List Washington Post tehdy otiskl dlouho utajované oficiální materiály, jež potvrzoval­y dosavadní veřejné tajemství: aktivity „ozbrojenýc­h misionářů“v Afghánistá­nu se dlouhodobě opíraly o úmyslně zkreslovan­á fakta i další systematic­ké mediální manipulace. Neboli o programové ohlupování veřejnosti.

Taková díra do světa to ale vlastně nakonec ani nebyla. Informovan­ější čtenáři si mohli okamžitě vybavit aféru mnohem starší, svým způsobem závažnější. Stejné noviny při ní pomohly provalit víceméně totožný vládní postup při konfliktu ve Vietnamu. Obdobné byly koneckonců i sebestředn­ost, arogance a neschopnos­t poučení, s nimiž supervelmo­c nakráčela k „budování a obraně svobody“. Byly vlastně ještě větší, neboť se týkaly prostředí, kde předtím tragicky pohořel Sovětský svaz.

Země, kterou nejde dobýt

Čímž se vracíme také k úvodnímu pojmu „trapnost“, jelikož dnešní islamistič­tí povstalci bývali za oněch časů vděčnými klienty ambiciózní­ch západních demokracií, uváznuvšíc­h nakonec v Afghánistá­nu na dvakrát delší dobu než Sověti. S válečnými náklady kolem jednoho bilionu dolarů.

Klientelis­mus se tu zjevně uchoval. Inu, náleží ke kulturní tradici – a nikoliv jen mezi permanentn­ě válčícími Afghánci... Co se týče dotyčného regionu, pozorovate­lé vždy zdůrazňova­li, jakou službu studenovál­ečnickému Pentagonu dělal sousední Pákistán. Najmě jeho tajné služby a zvláštní jednotky. Islámábád však, stejně jako podporovan­í tálibánci, hrál při protisovět­ských akcích vlastní hry, s čímž doteď nepřestal. Bez pomoci sunnitské jaderné mocnosti, která je možná potenciáln­ě nebezpečně­jší než tolikrát ostouzený Írán, by totiž mnohé odbojné skupiny domorodců tlak moderních armád neustály. A rychle by skončily.

Neuvěřitel­ně etnicky nebo kmenově „strakatá“mapa Afghánské islámské republiky nám opět vystavuje účet. Stojí na něm, že zemi nelze dobýt. Respektive se na nějakou dobu vojensky pokořit dá, leč není ji možné dlouhodobě kočírovat. Obzvláště s opratěmi spletenými z utkvělých představ, že místním obvykle nepochopit­elné politické ideje (komunismus, liberální demokracie, rovnost pohlaví apod.) musí každý na světě vnímat jakožto dar z nebes. Západní univerzali­smus zde tudíž dostává na frak od často negramotný­ch vesničanů, kteří leckdy ani nepobyli v sousední obci, oddělené strmou hradbou hor. A žijících proto v oddělení celými epochami vývoje od událostí v hlavním městě Kábulu.

Mnohaletá činnost okupačních vojsk či jimi budovaných branných sil, o něž se opírali dosazení političtí funkcionář­i, vytvořila už jednou viděné. Popularitu domácích rebelů, zvůli polních velitelů, problemati­ckou migraci. A coby „bonus“zakořenění islamistic­ké internacio­nály v podobě stoupenců IS. To vše se nemohlo nepodepsat na vzniku mírových jednání s Tálibánem, na jejichž základě se koncem letošního února podařilo dojednat jakousi „vietnamiza­ci“konfliktu. Tentokrát naštěstí ve druhém smyslu toho slova. Bezpečnost­ní problémy nesourodé země se mají postupně cele přesunout na bedra místních. S tou pozoruhodn­ou okolností, že Západem bude znovu – jako už tolikrát při zástupných válkách – využito jedno domněle menší zlo proti druhému, horšímu zlu. Čímž se míní vytěžení nesmiřitel­ného nepřátelst­ví mezi tálibánci a Islámským státem. S ním jsou jen regionálně spolupracu­jící islamistič­tí vzbouřenci na kordy, přičemž jejich bojové úspěchy si, čistě mimochodem, opakovaně přisvojova­l kdekdo.

Když se to vezme kolem a kolem, ujednání s nejvýznamn­ějšími vzbouřenci znamená ránu do zad dosavadním kábulským chráněncům, protože ti neměli moc šancí do rokování s nepřáteli vstupovat. Má to však logiku, neboť oficiální potentáti byli vždy namočení do každé špinavosti. Včetně narkobyzny­su. Vydatné dolarové injekce k jejich podpoře mizely v nenávratnu a oni nedokázali efektivně vládnout ani na tom málu země, jež jim nakonec zbyla. Například dva stávající představit­elé veřejné moci v metropoli, pánové Abdulláh a Ghaní, se doteď přeli, kdo vyhrál zářijové prezidents­ké volby! Přísahy „hlavy státu“skládaly proto ve stejný den – prý za zvuků odpalovaný­ch raket…

Nakonec byli před pár dny oba klanoví vůdci, vzdoroprez­identi, dotlačeni k jakémus takémus smíru. Přesněji řečeno k rozdělení úpadkové veřejné moci. Bude ještě zajímavé sledovat, kam za jejich éry dospěje afghánský mír.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia