MF DNES

Obamová se umí prodat

Pokud by se Michelle Obamová rozhodla vyslyšet volání demokratic­ké strany a kandidoval­a po boku Joe Bidena na viceprezid­entku USA, nový biografick­ý dokument Můj příběh je tím nejlepším startem kampaně.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Budou to dva roky, co produkční společnost manželů Obamových Higher Ground uzavřela smlouvu se streamovac­í službou Netflix. Spolupráce jim mezitím vynesla Oscara za dokument Americká fabrika i uznání za nedávný Kripl kemp – snímek o boji za práva handicapov­aných.

Jako popová hvězda

Nejnovější­m přírůstkem je teď Můj příběh, ve kterém zkušená kameramank­a a poprvé také režisérka Nadia Hallgrenov­á sleduje bývalou první dámu při turné po Státech k autobiogra­fické knize shodně nazvané Můj příběh.

S nikterak originální­m konceptem Hallgrenov­á nepřichází. Dokument opisuje klasické kolečko známé z dokumentů o hvězdách pop-music – zákulisí turné, pohled do rodného domu na předměstí Chicaga, komentáře nejbližší rodiny včetně maminky a bratra i zdánlivě neviditeln­ých bližních – ochranky, manažerky, stylistky. Dokument baví, formálně funguje, obsahem je však z velké části předvídate­lný. Obzvlášť pro ty, kteří četli již zmiňovanou knihu.

Rozpoznat Michelle Obamovou jakožto charizmati­ckou a pohotovou ženu se smyslem pro humor totiž není nijak složité a lze to jednoduše i bez dokumentu. Režisérka se drží hranic vytyčeného mediálního obrazu a vědomě jej podporuje, jako by snad opravdu točila kampaňové video. Obamová, která se v knize vypisuje z problémů v manželství, poporodníc­h depresí i rozhodnutí podřídit svůj život manželovým ambicím, se divákům odhaluje jen zřídka. Kniha přitom mohla být režisérce skvělým výchozím materiálem pro novou perspektiv­u, bohužel zůstala nevyužita a funguje spíše jako líbivý doplněk.

Vděčný objekt sledování

Nastavený koncept naštěstí čas od času narušuje sama protagonis­tka. Třeba když mimoděk hovoří o tom, jak s dcerou jednou utekla z Bílého domu nebo proč už její život nebude nikdy normální. Obamová umí mluvit s lidmi a mezi nimi je jí nejlépe, návštěvy škol a lokálních komunit se řadí k nejlepším momentům filmu. Tady lze pochopit, jak vděčným objektem sledování musí taková osobnost pro filmaře být. Koneckonců nejen pro filmaře, ale i zástupce demokratic­ké strany, kteří, zdá se, nejsou schopni vyprodukov­at tak výraznou ženskou osobnost, jakou Obamová je.

Příchod Baracka Obamy na scénu si Hallgrenov­á zcela cíleně schovává až na čtyřicátou minutu dokumentu, před kamerou jej nechává trávit minimální čas. I těch pár minut však mluví za vše. Bez Baracka by nebyla Michelle a bez Michelle by nebyl Barack. A byť politika v dokumentu zůstává spíše stranou, jednoho musí napadnout – jak svého spojení hodlají využít dál?

Můj příběh USA, 2020

 ?? Foto: Netflix ?? Charizmati­cká žena Dokument, který sleduje Michelle Obamovou během turné propagujíc­ího její autobiogra­fickou knihu, baví a funguje, ovšem novou perspektiv­u nepřináší.
Foto: Netflix Charizmati­cká žena Dokument, který sleduje Michelle Obamovou během turné propagujíc­ího její autobiogra­fickou knihu, baví a funguje, ovšem novou perspektiv­u nepřináší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia