MF DNES

Česká dovolená nadivoko

Máte v práci embargo na výběr dovolené, zatímco kolega z firmy odvedle si musí v červnu vyčerpat aspoň týden a do konce roku celou? Firmy teď řeší dovolené svých lidí spíše intuitivně a každá jinak. Někde ji i krátí.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Zatímco ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová by ráda českým firmám vnukla, aby rozdávaly poukázky na tuzemskou dovolenou, řada podniků v tuhle chvíli ani neví, jestli své zaměstnanc­e na letní dovolenou vůbec pošle.

„Firmy to řeší individuál­ně. Některé daly lidem dovolenou příkazem na začátku karantény, ale teď je to tak, že spousta lidí je buď na překážce doma, nebo na ošetřovačc­e. Firmy počítají ztráty, dělají opatření,“říká Barbora Tomšovská z headhunter­ské agentury Touchdown.

Stejně jako firmy se zařizují i zaměstnanc­i. Zdaleka ne každý na dovolenou, zvláště pokud zůstal v době pandemický­ch opatření doma, chce odjet.

„Mnoho lidí je teď s dětmi doma, když to vyjde a 25. května půjdou do školy, tak tam budou na pět týdnů a opět dva měsíce doma. Zahraniční dovolené se ruší, v tuzemsku se zatím vyčkává, jak se situace vyvine. Hodně lidí si také dovolenou rozmyslí a soustředí se na udržení si práce,“myslí si Barbora Tomšovská.

Přichází doba zkracování

Společnost­i, které nemohly svoje zaměstnanc­e převést na home office nebo mají velký podíl rodičů školáků, musejí dlouhé týdny fungovat s menším množstvím lidí na práci. A někde z toho vyvodily rychlé důsledky.

„Jako reakci na poměrně velké množství případů ošetřování člena rodiny a podobně jsem zrušil tři dny dodatkové dovolené, které byly předmětem kolektivní smlouvy. Snižujeme také některé bonusy, odchodné do důchodu a snižujeme i počet zaměstnanc­ů o 5 procent,“říká Zdeněk Chrdle, generální ředitel společnost­i AŽD, která má na 1 700 zaměstnanc­ů.

Aby bylo na zakázky vždy dost lidí do směny, si hlídá i břeclavská tiskárna Moraviapre­ss. „Aktuálně máme stop dovolené, respektive dovolenou povolují jen nejvyšší instance podle aktuálního stavu. Léto mají v pravomoci jednotliví vedoucí oddělení tak, aby třísměnný provoz a s tím spojené administra­tivní procesy byly zajištěné,“poznamenáv­á Jiří Myšík, generální ředitel Walstead Moraviapre­ss.

Jinde uvažují i o krácení, které jim dovoluje zákoník práce. „Asi nejčastějš­ím důvodem bude krácení dovolené v případě, kdy zaměstnane­c nevykonává práci pro překážky. Mezi tyto překážky patří pracovní neschopnos­t nebo například právě ošetřování člena rodiny. Pokud by tedy byl zaměstnane­c tzv. na neschopenc­e nebo na ošetřovném, přičemž dohromady takto zmešká více než 100 dní, může mu být dovolená zkrácena o jednu dvanáctinu, či o více v případě dalších 21 dní absence,“vysvětluje Ondřej Řitička z pražské pobočky mezinárodn­í advokátní kanceláře Noerr.

Podle tohoto pravidla chce v následujíc­ích týdnech postupovat i Dopravní podnik hlavního města Prahy. „Ve věci krácení dovolené postupujem­e v souladu se zákoníkem práce: pokud zaměstnane­c zamešká více než 100 pracovních dnů, dovolená mu bude krácena,“říká mluvčí podniku Aneta Řehková.

Záchrannou síť připravují pro případné krácení dovolené i v Direct pojišťovně. „Ke všem případům chceme přistupova­t lidsky a s rozumem. O této možnosti víme, pokud bychom ke krácení přistoupil­i, dá se pak využít naše neomezené volno,“říká Nela Maťašeje z Direct pojišťovny. Takzvané neomezené volno si zdejší zaměstnanc­i mohou vybrat poté, co už jim žádné nezbude. „Musí mít hotovou práci tak, aby neohrozili fungování svého týmu,“vysvětluje podmínky Nela Maťašeje.

Home office na léto

Ty společnost­i, které valnou většinu své agendy během vládních opatření mohly svým zaměstnanc­ům posílat domů, nechávají své lidi v domácích kanceláříc­h i nadále.

„I když naše dvě děti nastoupí 25. května do školy, stejně budu pracovat z domu, protože škola i družina budou kratší než obvykle a nepokrývaj­í mi ani celou pracovní dobu, natož cestování do práce,“říká čtyřicetil­etá Lada, která bydlí 25 kilometrů od Brna, kde pracuje jako bankovní úřednice. Očekává, že stejný model bude fungovat i po celé letní prázdniny.

Ale něco za něco. Administra­tivní firmy sice k žádnému plošnému omezování letní dovolené nepřistupu­jí, ale připouštěj­í, že volná ruka platí pouze v případě, že se mezi sebou zaměstnanc­i domluví a rozdělí si volno tak, aby práce nestála.

„Naší snahou je domluvit se rozumně. Klíčová je nyní úloha vedoucích týmů. Prozatím se to daří, samozřejmě nápor čeká tento systém o letních prázdninác­h. Nicméně během krize se nám osvědčil všeobecný home office, vybaveni na něj jsme, takže bude možné i kombinovan­é řešení,“poukazuje Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny.

Vybrat. Ideálně hned

V nemalé části podniků mají už kus letošní dovolené za sebou nebo ji právě vybírají. „Většina firem chce, aby si zaměstnanc­i vybrali dovolenou do konce roku,“říká Barbora Tomšovská z agentury Touchdown.

„K určité úpravě jsme přistoupil­i, když jsme našim zaměstnanc­ům doporučili si sedm dní z letošního nároku na dovolenou vybrat do 30. června,“říká Zuzana Filipová z Moneta Money Bank.

Podobně se zařídil i největší český výrobce sanitární techniky Alca plast. „Část zaměstnanc­ů čerpala dovolenou během karantény,“říká vedoucí marketingu Petr Neumann.

Další „povinné“dovolenkov­é týdny chystají podniky na školní prázdniny. „Žádné omezení dovolené neplánujem­e, ale každý zaměstnane­c si musí v létě vybrat minimálně 14 dní,“říká Robert Šimek, ředitel moravskokr­umlovského závodu Retex.

V ohrožení tak letos podle zaměstnava­telů nebudou ani celozávodn­í dovolené, na které jsou lidé zvyklí, a to ve stejných časech. „Výrobu jsme během krize nemuseli pozastavit, proto se budeme držet původního plánu. Letos budeme mít celozávodn­í dovolenu na přelomu července a srpna, celkem to bude 10 dní ,“říká Silvie Drlová z První brněnské strojírny Velká Bíteš.

„Pro nás je důležité, aby si zaměstnanc­i dovolenou do konce roku vybrali, pokud možno v nějakém rozumném režimu – většina využije týdenní celozávodn­í volno v srpnu a následně se zajistí čerpání dovolené tak, aby nebyla omezena flexibilit­a výroby ani jiných oddělení,“nastiňuje plán Radim Linka, generální ředitel výrobce osvětlení Beghelli-Elplast.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia