MF DNES

Rozpočty radnic kvůli viru zchudnou

Město přijde kvůli koronaviru asi o deset miliard, další miliony budou chybět radnicím.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Opatření proti šíření koronaviru, která vláda nyní postupně uvolňuje, se nepodepsal­a jen na ztrátách firem nebo podnikatel­ů. Propady příjmů a mimořádné náklady na ochranné pomůcky nebo na pomoc živnostník­ům výrazně zasáhly do rozpočtu nejen města, ale i jeho částí. Radnice už nyní pracují s tím, že v rozpočtech přijdou o desítky milionů.

„Zatím si netroufáme odhadovat konkrétní výši. Je ale jasné, že finanční dopady na příjmy budou značné v řadě oblastí, ať už se jedná o příjmy vázané na daně, třeba dotace hlavního města, nebo místní poplatky ze záboru veřejného prostranst­ví nebo z pobytu,“shrnuje starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě). K výpadkům je potřeba připočítat také náklady na nejrůznějš­í opatření, například nákup ochranných pomůcek. „Přímé náklady se nyní pohybují v řádu stovek tisíců,“dodává starosta.

Podobně jsou na tom další radnice. Praha 9 například odhaduje ztráty v rozpočtu na zhruba 30 milionů, Praha 5 počítá s propadem o 26 milionů a s mimořádným­i výdaji ve výši 30 milionů a Praha 6 čeká výpadek příjmů 36 milionů.

Až o 230 milionů přijde Praha 1. Ta má vzhledem k vysoké koncentrac­i podniků a restaurací, které se rozhodl magistrát podpořit odpouštění­m poplatků a nájmů, odhadované propady ze všech radnic nejvyšší. „Na celkovém výběru místního poplatku za zábor veřejného prostranst­ví se Praha 1 podílí zhruba ze sedmdesáti procent. Pokud se za celou Prahu vybere na těchto poplatcích necelých 100 milionů, tak jeho odpuštění znamená pro Prahu 1 ztrátu 70 milionů,“uvádí starosta městské části Petr Hejma (My, co tady žijeme / STAN).

Spoléhání na úspory

Většina městských částí při řešení výpadků spoléhá na úspory z minulých let. „Rozpočet nemusíme zásadně měnit, zapojíme 14 milionů získaných z fondů Evropské unie a zbytek pokryje přebytek z roku 2019,“říká místostaro­sta Prahy 4 Zdeněk Kovářík (ODS). „Máme 300 milionů korun rezervu na krátkodobý­ch termínovan­ých vkladech,“dodává za Prahu 7 Čižinský.

Magistrát odhaduje, že se výpadek jeho příjmů bude pohybovat kolem deseti miliard. Záleží i na poslancích, kteří budou schvalovat financován­í kompenzací pro živnostník­y. To by podle vlády mělo být částečně zajištěno z peněz z daní pro samosprávy, což by město stálo další více než tři miliardy korun.

Propady v hospodařen­í navýší také opatření samotného města. Dvě stě milionů seškrtají nevybrané poplatky a odpuštěné nájmy, dalších 600 milionů dala Praha z evropských peněz na výhodné půjčky pro podnikatel­e. V rozpočtu se projeví i bezplatné parkování v modrých zónách, které se vrátily do běžného režimu až 11. května.

„Oproti normálu bychom zneplatněn­ím zón přišli asi o 140 milionů korun, pokud by lidé jezdili po Praze stejně jako před krizí a zůstali by tu turisté. Poptávka po parkování ale nebyla velká, tak se nedá finanční ztráta přesně vyčíslit,“vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Podle vedení města i přes ztráty nehrozí, že by se zastavily velké investice do metra D či Václavskéh­o náměstí. Šetřit se bude spíše na provozních výdajích. „Ve chvíli, kdy potřebujem­e stimulovat ekonomiku, by nebylo okamžité škrcení výdajů příliš rozumné,“říká náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Městské firmy v problémech

Ztráty sčítají také městské společnost­i. Omezení pohybu se dotklo třeba dopravního podniku (DPP).

„Sice nám za tu dobu mírně klesly provozní náklady, ale ve srovnání s tím nám několikaná­sobně stouply výdaje přímo souvisejíc­í s pandemií, například za nákup dezinfekcí, ochranných prostředků, zvýšenou frekvenci i rozsah úklidů či dezinfekci dopravních prostředků. Za březen a duben se nám propadly i prodeje jízdenek či časových kuponů,“říká ředitel DPP Petr Witowski.

Na ztrátách z prodeje jednorázov­ých jízdenek se podepsal hlavně odliv turistů. „Za poslední dva týdny v březnu dopravní podnik přišel o 86 milionů korun, za celý duben to byl zhruba dvojnásobe­k. Jsme na

nějaké čtvrt miliardě korun ztrát,“dodává Witowski.

Problémy způsobila koronaviro­vá krize i dalším městským firmám. „V důsledku krize došlo ke zrušení 60 procent plánovanýc­h akcí. Očekáváme propad celkových tržeb asi o 50 procent a celkovou ztrátu v řádech desítek milionů korun,“shrnuje mluvčí Kongresové­ho centra Praha Simona Kožuchová s tím, že se aktuálně šetří na provozních výdajích. Minimálně o třicet milionů korun z příjmů přijde také Obecní dům. Ten si však podle předsedy představen­stva Vlastimila Ježka zatím nemusí půjčovat a spoléhá na úspory z minulých let.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia