MF DNES

Skrytá tvář pandemie: více domácího násilí

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Domov během karantény nebyl bezpečným místem pro každého. Stres, nejistota či alkohol zvýšily počet telefonátů se žádostí o pomoc na dvojnásobe­k.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Hlavní město ve spolupráci s koalicí šesti nevládních organizací Hlas proti násilí připravilo osvětovou kampaň informujíc­í o domácím násilí. Do veřejného prostoru tak začne umisťovat třicet informační­ch panelů, na nichž budou uvedeny například kontakty na odbornou pomoc či výzva pro veřejnost, aby se ujistila, zda ve svém okolí není někdo, kdo může být ohrožen.

PRAHA

„Covid-19 nám ve zdravotní i sociální oblasti ukázal celou řadu problémů. Obnažil chronicky neřešené věci, kterým se nevěnuje dostatečná pozornost, a poukázal na ně, což se týká i domácího násilí,“přibližuje radní pro oblast sociální politiky a zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě), která nad kampaní převzala záštitu.

Z dostupných statistik vyplývá, že násilí zažije v Česku každá třetí žena z deseti. O situaci vypovídá také šetření veřejného mínění agentury Focus z roku 2018, ve kterém 71 procent dotázaných uvedlo, že situace v oblasti násilí na ženách je skutečně problém. „Pandemická krize tuto problemati­ku ještě prohlubuje a obáváme se, že následný ekonomický propad a nárůst nezaměstna­nosti povede k dalšímu zhoršení,“upozorňuje Johnová.

Situaci řadě obětem mohl velmi ztížit právě i dlouhotrva­jící nouzový stav. Podle koalice organizací bylo během něho obtížné vyhledat pomoc, jelikož byly oběti doma s agresorem. Z dat zatím není zvýšený počet ohlášených případů domácího násilí patrný, jejich nárůst lze ale očekávat po úplném uvolnění omezujícíc­h opatření, kdy se oběti nebudou obávat se ozvat.

Svět bojuje s nárůstem násilí

Vyšší čísla už zaznamenáv­ají i ve světě. „Data z Číny a Francie ukazují třicetipro­centní nárůst incidentů domácího násilí v době nouzového stavu. V Česku přesná data zatím chybějí. Evidujeme ale dvojnásobn­é počty telefonátů i vyšší počet online konzultací, a to především od žen a dětí,“říká Zdena Prokopová, ředitelka organizace Rosa, která je součástí koalice.

Organizace si udělala srovnání v počtech telefonátů za letošní a loňské období mezi daty od 10. března do 10. května. Zatímco loni se na ně obrátilo 245 volajících, letos jich bylo 487.

Během omezení vymyslela organizace Rosa, která provozuje i utajený azylový dům pro oběti domácího násilí, způsob, jak se k obětem dostat blíže. Zřídila proto kontaktní místo v nákupním centru na Zličíně. „V době, kdy může být pro oběti domácího násilí cesta na nákup jediným únikem z domova, je to jedno z nejvhodněj­ších míst, kde mohou naše sociální pracovnice nabízet pomoc,“vysvětluje ředitelka Prokopová.

Pro radu si sem mohou přijít také lidé, kteří tuší, že se domácí násilí v jejich okolí děje, ale nevědí, co dělat a jak pomoci. „Často máme pocit, že se domácí násilí děje jen na okraji společnost­i, že by se nemohlo dít našim přátelům. Anebo že se do vztahu, kde se podle nás děje něco nekalého, nemáme plést, jelikož to není naše věc. Vždycky je ale lepší pokusit se zasáhnout a nabídnout pomocnou ruku. Můžeme tím i někomu zachránit život,“upozorňuje Jitka Poláková, která vede organizaci Profem.

Kampaň chce proto cílit také na svědky. I mimo pandemii se ročně v rodinách s dětmi odehraje až 2 500 případů násilí. V roce 2019 zaintereso­vané instituce zaznamenal­y více než 1 200 případů vykázání z místa bydliště kvůli násilí v domácnosti. A téměř 168 tisíc obětí vyhledá ročně lékařskou pomoc z důvodu fyzického zranění v souvislost­i s domácím násilím.

Podle Jaroslavy Chaloupkov­é z organizace Acorus je potřeba si uvědomit, že domácí násilí je spojeno se spoustou strachu, viny a studu. „Ani v normálních časech není snadné se obrátit o pomoc a mluvit o tom, co se doma děje,“vysvětluje. „O to víc si myslíme, že karanténa ostych u našich potenciáln­ích klientů umocnila,“dodává.

Obětem násilí, ale i lidem z jejich okolí může pomoci také nová aplikace Bright Sky, která je ke stažení zdarma. Kromě kontaktů, kam se obrátit o pomoc, nabízí i test, který pomůže určit, zda člověk zažívá domácí násilí, pokud si není jistý. To, že oběti nerozpozna­jí, že jsou oběťmi, totiž bývá podle organizací častý problém.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia