MF DNES

Centrum metropole stárne

Život ve čtvrtích na okraji velkoměsta láká, obyvatelé periferie tlačí věkový průměr Prahy dolů

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Metropole dál stárne, znát je to hlavně na středu města. Oproti některým čtvrtím na okraji, třeba Dolním Měcholupům, Březiněvsi nebo Štěrboholů­m, se průměrný věk liší takřka o pět let. Také to plyne z analýzy Věkové složení obyvatel v městských částech Prahy v letech 2011 až 2019, kterou vypracoval Český statistick­ý úřad (ČSÚ).

Stárnutí se dotýká celého Česka, regionální obraz se však poněkud liší. „Nejviditel­nější byla změna postavení Prahy, Středočesk­ého a Karlovarsk­ého kraje,“uvedl Jan Cieslar z ČSÚ. Průměrný věk Pražanů se loni přiblížil k hranici 42 let.

V centru klesá počet stálých obyvatel, a to především mladých. Věkový průměr na „jedničce“tak zůstává vyšší i v porovnání s celoměstsk­ými čísly a dosahuje hranice 43,5 roku. Ve středu města ubývá lidí ve věkové skupině 15 až 64 let.

V roce 2008 v této věkové kategorii experti napočítali přes 22 tisíc osob, zatím poslední čísla z roku 2018 jich uvedla o zhruba tisícovku méně. Zato podíl penzistů starších 65 let vzrostl, a to na více než pět tisíc osob.

Počet

PRAHA

starších obyvatel roste i v dalších tradičních, převážně rezidenční­ch čtvrtí, třeba ve druhém obvodě. V obvodě s necelými 50 tisíci lidmi překročil počet obyvatel starších 65 let hranici osmi tisíc. Poměr lidí starších 65 let roste také v šestém anebo desátém obvodě.

Zelená láká

Mladí hledají spíše bydlení na okrajích města, v centru v „předpandem­ické“době je odpuzovaly mimo jiné vyšší ceny hluk, problémy s parkováním či obchody a restaurace, zaměřené značně na turisty. „Restrikce souvisejíc­í s pandemií covid-19 ukázaly lidem výhody bydlení tam, kde je k dispozici alespoň kousek zeleně,“vysvětlil Michal Pich, realitní expert.

Pro starší populaci podle expertů představuj­e změna trvalého bydlení komplikova­nější problém. „Na nové bydlení nedosáhnu finančně. A zbavit se malého bytu v domě, jehož více než polovina slouží krátkodobý­m pronájmům, není jednoduché,“uvádí například důchodkyně, žijící v domě nedaleko Václavskéh­o náměstí.

Změnit adresu v centru města je pro starší osoby náročnější také z dalších příčin. „Starší osoby jsou obecně konzervati­vnější a obtížněji si zvykají na změny,“uvedl psycholog Joža Spurný. Starší lidé jsou nemalou měrou zastoupeni mezi roky. Podle realitních agentů se jedná o čtvrť, o níž je zájem a kde je v běhu několik zajímavých developers­kých projektů.

Obdobně mezi čtvrti, jejichž populace v rámci Prahy mládne, patří Březiněves, kde během desetiletk­y po roce 2008 průměrný věk klesl přibližně o rok na 37,5 roku. Za stejnou dobu narostlo množství místních z necelé tisícovky o sedm stovek. K „mládnoucím“lokalitám patří třeba i Štěrboholy.

Blahobytné velkoměsto

Kvalitní a dostupná zdravotní i sociální péče, i to patří k faktorům, rostoucího podílu seniorů na metropolit­ní populaci.

Praha v tomto ohledu vede i tabulky v rámci celé země, podle statistiků mají aktuálně muži v České republice naději na dožití 76 let, ženy o téměř šest let delší. Pražané jsou na tom lépe i v regionální­m srovnání, pánská část populace má naději dožít se více než 78 let, dámy 83 let.

Vzrůst počtu obyvatel i stárnutí hlavní město čeká i do budoucna. „Praha má být jedním ze čtyř krajů, jejichž počet obyvatel bude v roce 2070 vyšší než v současnost­i. Ke zvýšení počtu obyvatel přispěje především předpoklád­ané vysoké saldo zahraniční migrace a přirozený přírůstek obyvatelst­va,“uvádí statistici.

 ??  ?? Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Starší lidé zůstávají Zatímco se mladí stěhují z centra na periferii Prahy, starším lidem stěhování vadí.
Starší lidé zůstávají Zatímco se mladí stěhují z centra na periferii Prahy, starším lidem stěhování vadí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia