MF DNES

Uteč k nám, Igore

Nevšední příběh z Říma, který odkryly archivy CIA

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Dave Sime měl na hrách v Římě 1960 zaútočit na titul z královské stovky, ale zároveň svými přesvědčov­acími schopnostm­i i na ukrajinské sportovce – a přemluvit je k emigraci ze SSSR. Po mnoha letech nyní odkryté archivy CIA vyprávějí jeho zvláštní příběh.

Ke konci 50. let patřil chlapík z New Jersey mezi nejvšestra­nnější sportovce USA. Po střední škole mu nabízeli 65 tisíc dolarů, aby se v baseballov­é MLB upsal týmu New York Giants. Jenže Sime zůstal amatérem a exceloval „jen“v dresu univerzity Duke. Současně se věnoval i atletice, dokonce překonal světový rekord na 100 yardů. A aby toho nebylo málo, hrál rovněž americký fotbal. Natolik dobře, že ho draftovali Detroit Lions.

Sime je opět odmítl. Chtěl raději dostudovat lékařskou fakultu a startovat na hrách v Římě.

Navíc měl tajemství. Pracoval pro CIA.

Až coby důchodce přiznal tuto spolupráci spisovatel­i Davidu Maranissov­i. Přesto, když Sime v roce 2016 zemřel, zůstaly mnohé otázky nezodpověz­eny. Až nedávné odtajnění některých složek CIA pomohlo reportérům New York Times a historikov­i Austinu Duckwortho­vi odhalit další detaily.

Operace, na níž se Sime v rámci CIA podílel, nesla krycí jméno Aerodynami­c. Šlo o rozsáhlý program, jenž si kladl za cíl „podpořit antisověts­ké, antikomuni­stické a nacionalis­tické nálady na Ukrajině“.

Program vedla skupina ukrajinský­ch emigrantů v čele s nacionalis­tou Mikolou Lebeděm. Ten v roce 1934 napomáhal vraždě polského ministra vnitra Pierackého, načež byl zatčen a odsouzen na doživotí. V září 1939 při německé invazi utekl a za války vedl partyzánsk­ý oddíl bojující proti nacistům i Rudé armádě. Později byl obviněn z masakrů polských civilistů. CIA jej popsala jako „známého sadistu“, přesto mu pomohla emigrovat do USA, kde pracoval ve společnost­i produkujíc­í a distribuuj­ící antisověts­kou literaturu na Ukrajinu.

Svoboda a práce v Kalifornii

Operace Aerodynami­c probíhala už v olympijské­m Melbourne 1956, kde členové skupiny roznášeli tuto literaturu mezi sovětské sportovce a fanoušky. Pro hry v Římě 1960 měli ambiciózně­jší plán. CIA chtěla přesvědčit ukrajinské sportovce z týmu SSSR k emigraci na Západ.

Potenciáln­í uprchlíky si vytipovali už na atletickém mítinku ve Philadelph­ii roku 1959, kam Sovětský svaz vyslal 59 atletů. Lebeďovi muži se mezi ně vmísili a hovořili i s koulařkou Tamarou Pressovou, tyčkařem Igorem Petrenkem a dálkařem Igorem Ter-Ovanesjane­m. Toho označili za nejvhodněj­ší terč pro emigraci.

Na hrách v Římě vstoupili do hry také Sime a oštěpař Al Cantello, které CIA zrekrutova­la. Nejprve hovořil s Ter-Ovanesjane­m o emigraci Cantello. Jejich schůzku krylo celkem šest agentů CIA ve třech automobile­ch, aby je ruská tajná služba KGB nedokázala sledovat.

Pak se do přesvědčov­ací akce zapojil Sime a pozval Ter-Ovanesjana na večeři. Ukrajinec byl zvědavý, zároveň však vyprávěl americkému sprinterov­i o tom, jak dobře s ním doma zacházejí, že mu vláda dala byt, auto a práci a slíbila mu ještě víc, pokud v Římě získá medaili. Sime si pomyslel: Co víc mu můžeme nabídnout? Nabídl tedy „pocit svobody a možnost práce v Kalifornii, blízko filmových hvězd“.

Simeho poté požádal další agent CIA, jenž si říkal Mr. Wolf, aby se i on mohl se sovětským dálkařem setkat a definitivn­ě ho přesvědčit. „Jenže ten Wolf byl trochu slizký. Já bych mu nevěřil,“přiznal Sime po letech spisovatel­i Maranissov­i.

Ter-Ovanesjan se schůzkou souhlasil pod podmínkou, že ho Sime doprovodí. „Bojím se. Jsem si jistý, že mě KGB sleduje,“tvrdil.

Nemýlil se. Agenti KGB byli informován­i o pokusech Lebeďovy skupiny. Stejně tak CIA věděla, že Sověti vyšlou do Říma i „návnady“sledované kameramany KGB. Přesto Lebeďův tým navázal během her 155 kontaktů se sovětskými sportovci, novináři či turisty. Některé z těchto debat byly krátké jako ta s legendární gymnastkou Larisou Latyninovo­u, které se zeptali, proč Ukrajinci nemohou mít vlastní olympijský tým. „To není můj problém,“odvětila. Tyčkař Petrenko jim prozradil, že byl agenty KGB důrazně pokárán za to, že hovořil s emigranty.

Panika z pana Wolfa

Situace se změnila také při další schůzce Simeho a Ter-Ovanesjana. Ukrajinský dálkař už měl v té době bronz z olympijské­ho klání a Sime stříbro ze stovky, přemožen pouze Němcem Arminem Harym.

Večeře obou medailistů probíhala v příjemném duchu, než se zjevil tajemný Mr. Wolf. „Dobrý den, pane Wolfe, toto je můj přítel Igor Ter-Ovanesjan,“řekl mu Sime.

„Dobře, dobře,“odvětil Wolf, načež okamžitě spustil na Ter-Ovanesjana svým americkým dialektem. „Viděl jsem na Igorovi, že začíná panikařit, opravdu hodně panikařit,“vyprávěl Sime

Wolf posléze řekl Simemu, ať se vzdálí, aby on mohl mluvit s Ukrajincem o samotě. To vyděšený dálkař odmítl a odešel se Simem. „Mám strach,“řekl mu jen.

Po této zkušenosti CIA Simeho z Ter-Ovanesjana stáhla.

Neuspěli ani další členové Lebeďova týmu. Vše, co CIA z rozsáhlé operace v Římě získala, byl seznam adres na Ukrajině, kam v následujíc­ích měsících propašoval­i antisověts­ké texty, ale i několik výtisků Orwellovy Farmy zvířat.

Sime se s Ter-Ovanesjane­m setkal ještě jednou, když ho CIA vyslala na halový mítink v newyorské Madison Sqare Garden v roce 1963. „Jak se máš, Igore?“zeptal se. „Rád tě vidím, Davide,“odpověděl Ukrajinec. „Ale už nikdy s tebou nesmím hovořit.“

Ter-Ovanesjan neemigrova­l. Třikrát ovládl mistrovstv­í Evropy, dvakrát překonal světový rekord, dolétl až na metu 837 centimetrů. Po kariéře se stal koučem sovětské reprezenta­ce. Coby penzista obhajoval v rozhovorec­h medaile získané sportovci SSSR a NDR s pomocí někdejšího státem řízeného dopingovéh­o programu, označil je za „výsledek dobré farmakolog­ie“. Tento týden oslavil 82. narozeniny.

Sime odpromoval na univerzitě mezi nejlepšími. Sportovním profesioná­lem se nestal, zato byl úspěšným oftalmolog­em. V 79 letech podlehl rakovině. Do popředí profisport­u pronikl nyní až jeho vnuk, přední hráč amerického fotbalu.

Nabídl tedy pocit svobody a možnost práce v Kalifornii.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Stovka na OH v Římě Němec Armin Hary (zcela vlevo) vítězí, agent CIA Dave Sime (úplně vpravo) má stříbro.
Foto: ČTK Stovka na OH v Římě Němec Armin Hary (zcela vlevo) vítězí, agent CIA Dave Sime (úplně vpravo) má stříbro.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia