MF DNES

NÁVRAT DO ŠKOLY

Nová pravidla ve třídách Informace pro rodiče

- Kristína Paulenková reportérka MF DNES

Přípravy na návrat dětí z prvních stupňů zpět do škol vrcholí. V pondělí mohou zasednout opět do lavic po více než dvouměsíčn­í pauze. „Právě teď jsme dolepili značky na chodbě školy, aby měli žáci dvoumetrov­é rozestupy,“líčí Zbyněk Mašek, ředitel Základní školy Svatobořic­e-Mistřín, jak vyřešil nařízení ministerst­va školství o dodržování dvoumetrov­ých rozestupů. Žáci by díky značkám měli získat představu, jak velká vzdálenost to vlastně je.

Škola splnila všechna nařízení, byť s vypětím všech sil. Děti musejí být ve skupinách maximálně po 15 a kvůli velkému zájmu (návrat do školy není povinný, žáci mohou pokračovat i v domácí výuce) jsou některé skupiny skutečně natřískané na povolené maximum. Řediteli se podařilo organizaci výuky vymyslet tak, aby se skupiny nepotkával­y. „Kdyby se jich přihlásilo více, tak už to nezvládnem­e,“vyjadřuje své obavy s tím, že se na první stupeň vracejí asi dvě třetiny dětí.

Na mnohých školách děti nenastoupí ani do stejné třídy se svými spolužáky tak, jak byly zvyklé. I rozvrhy doznají změn. Školy musejí zajistit také distanční výuku, a tak se podoba vyučování značně promění. „Třídní učitelé budou nadále koordinova­t výuku svých tříd – dětí ve škole, ale i těch, co jsou doma. Ale fyzicky budou učit jiní pedagogové,“popisuje Michal Černý, ředitel Masarykovy ZŠ Klánovice.

V menších školách si nemusejí tolik lámat hlavu s tím, jak řešit třeba rozestupy na chodbách. Bez speciálníc­h příprav se ale ani tady neobejdou. „Jsme v plné polní, lavice už rozestupy mají, ty jsme přeměřili, paní uklízečky vydezinfik­ovaly už téměř všechno, jako každá škola v České republice v pondělí můžeme začít,“vypráví Milada Podolská, ředitelka ZŠ a MŠ Příkazy na Olomoucku.

V této malotřídní škole budou pedagogové nejdříve dvě až tři hodiny učit děti, které nastoupily. Ty si následně převezmou asistentky a vychovatel­ky, aby učitelky měly ještě prostor k distanční výuce.

I když nastoupí třeba jen pár dětí, tak jako je to například na základní škole v Jungmannov­ě ulici v Jihlavě, některým opatřením se nevyhnou. „Musíme zajistit všechno, ať už se to týká dezinfekce, máme nachystané i roušky, kdyby je děti neměly, či čestná prohlášení,“doplňuje Ivana Málková, ředitelka školy. Všichni rodiče totiž nemají, kde si čestná prohlášení o bezinfekčn­osti vytisknout. Vyplní je proto, až děti do školy přivedou.

Školy většinou věří, že znovuotevř­ení zvládnou. Rodiče jim s tím ale musí pomoci.

 ??  ??
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Dezinfekce Přípravy na příchod žáků. Dezinfikuj­e se vše, co se dá.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Dezinfekce Přípravy na příchod žáků. Dezinfikuj­e se vše, co se dá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia